用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青松興東幼稚園好唔好?
go

青松興東幼稚園好唔好? [複製鏈接]

收了囝囝讀pn,有無家長可以分享呢個學校點? 深定淺? 好唔好

thanks
   0    0    0    1

請問有無人知呢?

我都想知呀~~~!!有冇JM 知呀??

收左你小朋友呀? 我係AM

回覆 legolas625 的帖子

我都係AM..本來話AM 比較FULL, 可能收唔到我囡(細B)..但幸運地收左AM

其實唔係太多人報,佢面試都問考唔考慮PM

我個仔宜家讀全日pn,荏雖然學校唔出名,但覺得老師好好,小朋友自理都ok

本人兒子現讀青松的pn全日班, 老師都好有愛心和好肯跟家長溝通
好讓家校了解多些小朋友和解決問題. 小朋友自理都好好, 我在10月尾
觀課時都覺得好好, 我先睇自己仔仔那班, PN班都只是唱遊下, 但小朋友
們都好開心投入, 之後睇別的班, 我睇的是k3上普通話課, 都幾活動教學,
小朋友都好投入, 踴躍參與當中, 而且個個小朋友的普通話水平都幾好的.
只是小兒還未戒到片, 因開頭有問過主任戒片問題, 主任話PN班就不會
刻意一定要小朋友戒片的,所以一直不以為以, 但之後跟其他家長溝通,
原來他們一開學要求過老師幫手戒片, 是可以這樣做的, 有些同學女,
開學一星期已戒片成功, 那麼我之後10月尾時觀課日問主任, 主任卻
說要因個別小朋友情況戒片, 不會迫小朋友的, 要家長在家覺得戒得差
不多了再同學校配合喎!  有點氣憤.
而這校最大的問題是, 它的升學收生機制,居然不收回大部份自己原校N班
的學生續升K1, 等大家好老定地以為有後著, 考不到出面心水幼稚園都實
有自己原校收返的時候, 居然會收到一張通告話自己孩子只能成為備取生,
都算吧! 自己個仔都真是難頂份子,但發現很好乖的同學仔, 有些很叻叻添,
都只是做備取生,最慘是有些多是一心想繼續讀校而沒有報讀其他幼稚園,
這校在這方面真的令很多家長失望, 所以大家要慎重考慮這點, 不要以為讀了
它的N班, 就一定上到它的K

RE: 青松興東幼稚園好唔好?

回覆 蘆葦草 的帖子

還有, 其實我還想讚這間學校, 校舍好企理, 很清潔衛生,樓底又夠高, 光線充足, 空氣都好, 所以少有爆傳染病

回覆:青松興東幼稚園好唔好?

我個女係10月細b,而家讀緊am N班,又係唔收K1,好彩已經有其他offer。我唯一覺得呢間學校有不足就係入學校之前無探熱

普通村校都唔收k,奇怪

之前聽佢果家長會話因為k1學位少,收唔哂。。我果個都係後備生,但之後有打黎話有位,問會唔會讀咁…

devilwing 發表於 15-7-16 12:54
之前聽佢果家長會話因為k1學位少,收唔哂。。我果個都係後備生,但之後有打黎話有位,問會唔會讀咁… ...
我想請問, 你是否還記得n班全日班開學要預備什麼嗎?
因家長會好遲先開  我又係雙職父母, 怕預備唔切

引用:Quote:devilwing+發表於+15-7-16+12:54+之

原帖由 海獅媽媽 於 15-08-04 發表
...
Hello, 我仔黎緊讀pn上午班呀,你B讀咩班呀?多多指教

引用:Quote:devilwing+發表於+15-7-16+12:54+之

原帖由 海獅媽媽 於 15-08-04 發表
...
Sorry睇漏咗,原來讀全日班

回覆:海獅媽媽 的帖子

我果個讀半日班。所以不太清楚。不過據我所知,要牙刷,杯,枕頭,被舖。但唔肯定,詳情都係要問學校好d。

devilwing 發表於 15-8-6 08:15
我果個讀半日班。所以不太清楚。不過據我所知,要牙刷,杯,枕頭,被舖。但唔肯定,詳情都係要問學校好d。

...
我問過 唔肯講
剩係話到時就會知
但因為我平日同假期都好忙
怕根本唔夠時間我去預備

回覆:海獅媽媽 的帖子

據我所知,就係之前講果啲。。果啲準備定就冇死。。我見佢地食完lunch 要刷牙。。呀。仲有。。如果未戒片,就放定兩三塊係書包。如果想同學校配合戒片就要同學校講,同埋擺多對襪同褲。

回覆 muimui1108 的帖子

HiHi~~~ 我仔黎緊26/8都係返PN上午班, 明天有家長會呢~~~

引用:回覆+muimui1108+的帖子 HiHi~~~+我仔黎緊

原帖由 newmama427 於 15-08-21 發表
回覆 muimui1108 的帖子

HiHi~~~ 我仔黎緊26/8都係返PN上午班, 明天有家長會呢~~~
Hello!係呀明天開家長會呀,你仔仔咩班呀?我仔A班

‹ 上一主題|下一主題