用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處石硤尾幼兒園?
go

基督教服務處石硤尾幼兒園? [複製鏈接]

基督教服務處石硤尾幼兒園?

請問有無基督教服務處石硤尾幼兒園的家長? 可否分享你對呢間幼兒園既睇法? Thanks!

Re: 基督教服務處石硤尾幼兒園?

我的小朋友是在石硤尾幼兒園剛畢業的,近期剛巧上網,睇到你的問題,我的仔仔現就讀某小學一年級,四年裏都是係石硤尾幼兒園讀書,現在上了小學,老師都稱讚他的中英文語文水準很好,打的根基不錯,這都是石硤尾幼兒園的功勞,因為石硤尾幼兒園重著情感發展及語文能力的培育。好似舊年開始還有優質教育基金撥款,在石硤尾幼兒園更做了體能活動,如果在早幾年申請,我的仔仔還享用多幾年。以往仔仔身體較弱,做體能平時都會最差,舊年他的體能漸有進步,我真的感激學校,因為大部份學校只著重智能發展,但是石硤尾幼兒園這兩方面都特別關注到兒童,其次更加要提品德培育,著重愛的分享和關懷社會,如要想知多D,遲些再話你知啦!其實你報名未呀?我見你都問了好多間幼兒園,你心目中都已經有了首選啦!

Dear 超人媽媽,

好多謝你既回應. 無錯我真係問左好幾間幼兒園既資料,經過好慎重既考慮,我都經已放棄左年多前已經申請既兩間救世軍幼兒園而選擇左基督教服務處.其實大坑東有保姆車會較方便,但因為太遲報名已收晒生.所以好希望選擇石硤尾幼兒園係正確的決定.

想請教以下問題,希望你可以俾d意見:
呢間幼兒園的老師和嬸嬸是否有充足既愛心?
呢間幼兒園在培養小朋友既創意,獨立性和閱讀興趣方面好唔好呢?
呢間幼兒園既小一派位理唔理想呢?

非常感謝!

Hi!

My son is accepted by this Nursery in the coming school term.  I want to know more about this nursery too.  Please share!  Thanks!

Any more comments?  

It seems that the school campus is a bit small.  But all the staff in this nursery are nice and caring to the kids.  I hope I have made a right choice too.

Hi!shunshunma
我同意你的看法,老師很會教和照顧小朋友。而且最近幼兒園攪咗個藝術月,我仔仔返屋企時會教我什麼是三原色,什麼混在一起會變成怎麼樣。搭地下鐵時,會拉著我欣賞一些圖畫或海報。未轉這校時,他不大會表達自己,現在他卻經常拿著紙畫畫,完成後向我說個不停,很利害呀!

敏敏媽媽 寫道:
Hi!shunshunma
我同意你的看法,老師很會教和照顧小朋友。而且最近幼兒園攪咗個藝術月,我仔仔返屋企時會教我什麼是三原色,什麼混在一起會變成怎麼樣。搭地下鐵時,會拉著我欣賞一些圖畫或海報。未轉這校時,他不大會表達自己,現在他卻經常拿著紙畫畫,完成後向我說個不停,很利害呀!

敏敏媽媽,
謝謝你的回應!咁我都安心d。你覺得呀主任是否比較嚴肅?因日前曾經和她面見,她好似無mud 笑容咁,但我相信她對幼兒教育是富有經驗的,不知她對小朋友是否也很有愛心?

你小朋友是在邊班?我仔今年8月是在c 班(n2),他也是不太會表達自己,希望他開學後會有進步啦!

hi, VenusB
請問基督教服務處石硤尾幼兒園正確地址在那裏?
我也想問石硤尾區有無好幼兒園介紹?我個仔現在21個月應該幾時報名返學呀?thanks
嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

sarahyukhob 寫道:
hi, VenusB
請問基督教服務處石硤尾幼兒園正確地址在那裏?
我也想問石硤尾區有無好幼兒園介紹?我個仔現在21個月應該幾時報名返學呀?thanks

sarahyukhob,
1) 基督教服務處石硤尾幼兒園正確地址: 九龍石硤尾窩仔街石硤尾

係呀我都覺得呢間學校幾好,因我個friend個女都係讀石硤尾呢間,佢好鍾意返學同埋鍾意d老師。每次我上佢哋屋企,佢個女都會比我睇佢係學校做d圖畫,同工作紙,而且佢必定會唱歌比我哋聽,包括廣東話、普通話、英文。原來佢哋有普通話同英文老師教佢哋。好得意d老師會寫信比小朋友,我問佢原來因為係學校佢哋寫信比老師d老師會回信,真想不到咁細個都識寫信   
shunshunma :
我下次見到我個friend個女問吓佢覺得主任點,因為小朋友好直覺得係點就講。
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/78272/banner00.gif[/img]

mymelody.lam 寫道:
...我下次見到我個friend個女問吓佢覺得主任點,因為小朋友好直覺得係點就講。

好呀!唔該晒! 事關我上次見主任時感覺他對家長的態度好威嚴,好命令式咁唔係好友善,又無笑容,不過可能做主任係要咁先head 得住d staff 都唔定
如果他對小朋友有愛心和耐性,唔係好似對家長咁的面孔我都無所謂。d老師就好nice。可否也問問你friend 對學校and老師/職員/主任的感覺和意見?

係呀我也見到有英語老師(d英文發音幾好!)和普通話老師上堂添,d小朋友也有問有答好投入咁,印象好好!    

Hi !Everybody!
我終於可以上度網,有個多禮拜沒上網了。
我有一對仔女,個女鍾意玩,個仔鍾意靜....
我個仔依家讀幼兒園k2,即B班。
主任?佢無咩,我覺得佢處理事務時,個樣會幾正經,但同佢傾計佢會好點,問咩解咩,好有經驗。我曾經從窗口看小朋友,也覺得佢對小朋友有一套把戲,令小朋友喜歡同佢玩。
當初揀幼兒園,我只希望小朋友快快樂樂!只是愉快地享受學習已很滿足。你哋呢?點睇? :wink:    

敏敏媽媽,

Thank you for sharing!
Yes, same as you, 我希望小朋友快快樂樂,愉快地享受學習, and have good memory in his kinder life!   

hihi, 你地好, 我今日剛剛報o左呢間幼兒園, 聽到你地讚, 我都安心 d.

歡迎你,米路
你的小朋友幾時入讀呀?緊張嗎?
聽講石硤尾幼兒園就快轉為教育署管轄,制度上唔知有咩變呢?   

我仔仔會出年2月先返學, 好緊張呀~! 教署管轄資助好似會少 d 喎~!
咁你呢 ?

我就嚟搬去深水埗附近,呢間幼兒園近唔近深水埗
我聽你哋講間學校唔錯呀!我要同個女轉校,所以都搵緊深水埗附近d學校。
呢間係咪全日?
[img align=left]http://by.lilypie.com/BBRRp8.png[/img]

知唔知石硤尾幼兒園有冇校車/保母車?
學費幾多?要唔要比其他$(eg.生日、茶點)?
[img align=left]http://by.lilypie.com/BBRRp8.png[/img]

Hi!Everybody!
石硤尾幼兒園好似有安排保母車接送。學貴$2,090,夏天會收冷氣費,家長可以申請政府的學費資助,但需要父母工作。聽人講有的不用交學費,有的交十幾、幾十,也有的百蚊以上,有些需交半費等,每家庭各有不同,不知和幼稚園的資助會否一樣?
學費會包晒所有的雜項及膳食,不錯呢!
呢間幼兒園有個網址,比時間我找一找,讓你可以上網看一看。
仰有幼兒園的機構最近攪咗個畫展,係尖沙咀文化中心舉行,好似很利害。平時喺幼兒園見到的小朋友畫,已很出色同創意,相信那畫展會好精彩。     
‹ 上一主題|下一主題