用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你們回家玩什麼games?
go

你們回家玩什麼games? [複製鏈接]

知道個兩歲仔有自閉傾向,好想在家同佢玩D幫助佢社交,眼神交流的訓練。
可能上密集的學校later會教我。但下個月先開學,我想快D做D野。

醫生教我吹肥皂泡, 教他篤波波,學pointing. 佢好鐘意,我每日都做20分鐘。

各位家長又有什麼提議?
   6    0    0    0

回覆:rd21gn54 的帖子

煮飯仔,
公仔沖涼,
推波波……簡單遊戲

再唔得就投其所好,

首先最重要是走入佢世界,同佢同一視線水平,一路玩一路講野,初頭大至係咁先。

回復 TRF北村 的帖子

thx.

佢鐘意玩水,公仔沖涼可以考慮。
只怕佢最後只玩水吾玩公仔。

玩咩都唔緊要,最緊要鼓勵小朋友同人玩(父母行先)

引用:知道個兩歲仔有自閉傾向,好想在家同佢玩D

原帖由 rd21gn54 於 13-08-06 發表
知道個兩歲仔有自閉傾向,好想在家同佢玩D幫助佢社交,眼神交流的訓練。
可能上密集的學校later會教我。但 ...
你可以拿d仔仔喜歡的東西在两眼中間,引他望你对眼,久已久之會令他習慣對望,我用糖引我仔,大約1個月就有眼神接觸,最好你d屋企人都敢做啦

回覆:onsiu21 的帖子

同意,玩互相貼貼紙去鼻鼻,也是訓練眼神的遊戲

很好的對望training wo! thanks you two.

你重可以帶他去多d公園玩,通常其他小朋友會引他玩,初初他一定唔理人,自己同自己玩,但玩多4至5個月,就會同其它小朋友有互動,玩左一年依家仔仔不只肯同人玩同開始同人分享玩具,不過言語都係未跟得上

回復 onsiu21 的帖子

He has started to play in the park since he could walk. But unfortunately he still ignores other children.

好多有自閉的人同我講,他仔仔3歲半時都自己玩,點解我仔會同人玩,其實歲半母嬰院話仔仔好似遲左,我同先生就早晚帶他去一次公園同其他小朋友玩一個鐘,由初初忽視其他人,到2歲3個月時肯同人玩,依後2歲半返密集訓練到依家3歲半肯同人分享玩具,我真係好鼓舞

回復 onsiu21 的帖子

Right, the point of going to the park is to play with other children. Maybe we should put better focus to that.
吹bubbles is a good way to attract other children.

依個吹波波都可以,有時其他小朋友吹波,我仔比波波吸引走埋去,其它小朋友就引佢玩,初時我買糖比其他小朋友,d家長知道後第2日叫仔仔比糖我仔,慢慢地見仔仔開始同人玩,就叫仔親手比糖人,最尾我就比糖獎勵他

引用:依個吹波波都可以,有時其他小朋友吹波,我

原帖由 onsiu21 於 13-08-09 發表
依個吹波波都可以,有時其他小朋友吹波,我仔比波波吸引走埋去,其它小朋友就引佢玩,初時我買糖比其他小朋 ...
比糖人重可以教埋他分享,d糖最好是一包大包内裡有獨立包装軟糖,如利賓納糖

回覆:onsiu21 的帖子

如果你遇到人地冇回礼,就直接比幾粒小朋友,叫小朋友比一粒你仔仔,依個方法幾好

回覆:你們回家玩什麼games?

可以試下,人唔多既時間,帶佢地街市買野。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

屋企有無其它兄弟姐妹啊?或者表哥表姐嗰滴?我仔仔以前去公園都唔識同其他小朋友玩,不過跟住自己識嗰滴就會好滴,表哥表姐又會示範點同新唧朋友仔玩。

只有一個半歲大的妹妹,佢好妬忌妺妹,所有東西都吾比妹妹玩。

idak  你教妹妹請哥哥食嘢, 送禮物比哥哥咪得﹗  發表於 13-8-16 14:21

我會同佢玩泥膠, 練吓手指仔, 扮吓動物叫聲同扮食嘢。

回復 idak 的帖子

你仔仔幾歲?泥膠點玩法?怕吾怕你行開幾秒,佢會攞尼食呢?(我個仔肯定會)

kikigal   我個仔... 而家三歲, 依然乜都放入口......  發表於 13-8-16 22:12

回復 rd21gn54 的帖子

我個女四歲了, 不過我地三歲時開始玩, 我會放係櫃入面, 要佢同我講先摞比佢, 玩一陣就叫佢收起, 玩的時候要一齊,佢一行開就收起佢, 就算佢點喊都要收起, 開頭講吓乜嘢顏色, 整咗D乜嘢, 教吓佢剪切咁, 一路做一路形容咁, 以家都可以行開, 佢重可以坐好耐。  
‹ 上一主題|下一主題