用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 家長們對王錦輝的意見?
go

家長們對王錦輝的意見? [複製鏈接]

我女兒將升K2,想揀王錦輝,但不知道除年費$35000外,雜費多嗎?
因本人只是普通家庭不是中產,仲可能要申請學費減免㖭,怕女兒入讀後怕比同學及老師比較,會嗎?
外功課嗎?因我不想女兒谷讀書讀得太辛苦啊。請幫忙解答,謝謝!

1    0    0    0

回復 uu175 的帖子

除咗每個月學費.....校車費、午飯飯錢......學校雜費完全唔多.......記得好似9月開學交咗1,000蚊.....學校都冇要求家長俾過一些大數目的錢....

我覺得學校和老師都ok....

之前我的小朋友比較怕羞,現在好好多了......

回覆:edwinho123 的帖子

多中產的小朋友讀嗎?怕入讀後,學生的家庭背景有所比較

個人認為,要俾學費嘅學校,普遍是中產小朋友讀,王錦輝亦唔會例外, 但唔覺會比較家庭背景。

引用:多中產的小朋友讀嗎?怕入讀後,學生的家庭

原帖由 uu175 於 13-06-27 發表
多中產的小朋友讀嗎?怕入讀後,學生的家庭背景有所比較
媽媽,似你未過到心理關口多

皇仁書院都會收低下階層學生比獎學金。

最緊要知道自己子女是否適合,邊到都會有家長或學生比較,當然私立或直資一定較多課外活動或交流團。可能課餘還要安排小朋友繼續發展興趣。。奧數,劍擊等。。這些都係開支

引用:Quote:原帖由+uu175+於+13-06-27+發表多中

原帖由 JackyClara 於 13-09-11 發表
媽媽,似你未過到心理關口多
皇仁係官校,係派位,唔到佢唔收低下階層。

政府規定,每間直資都有一定比例的同學申請學費減免。事實上,我從來不知道那些同學有申請,那些沒有。學校也不會宣揚,根本不會存有比較。

怕只怕家長間自己互相比較,別人上幾多個興趣班,請幾多個補習老師.....這都是心魔。如果你可以處之淡然,又何懼之有?

回覆:mother904 的帖子

想問學費減免,是否領取綜緩先可以apply?朋友無領綜緩,但家庭收入不多,如報讀就會很吃力!

xanxanmama 發表於 13-9-14 07:56
想問學費減免,是否領取綜緩先可以apply?朋友無領綜緩,但家庭收入不多,如報讀就會很吃力!

...
這方面我不太清楚,或者可以打電話到學校問

我係用家, 呢間係一間十分好的小學, 但如果諗住完全唔谷無工課做的話, 佢一定唔係呢類.

benpod 發表於 13-9-15 23:26
我係用家, 呢間係一間十分好的小學, 但如果諗住完全唔谷無工課做的話, 佢一定唔係呢類.  ...
Agreed ! I am also user.  I like its teaching modules very much.

benpod 發表於 13-9-15 23:26
我係用家, 呢間係一間十分好的小學, 但如果諗住完全唔谷無工課做的話, 佢一定唔係呢類.  ...

請問小朋友每日花約幾小時完成工課?

男女比例平均嗎?

Thanks

phoebe_ming5 發表於 13-9-16 11:50
請問小朋友每日花約幾小時完成工課?

男女比例平均嗎?
Homework, everyday spend within 1 hours can finished.
Boys and Girls almost 50 : 50

phoebe_ming5    發表於 13-9-16 14:12

回覆:benpod 的帖子

請問你老師的流失情況是否很嚴重?聽有在讀的家長說一年換了三個班主任,校內行政也比較亂。。。

phoebe_ming5    發表於 13-9-16 14:12

Never heard about this changing issue.

This year, only 6 teaching staff left and mostly very stable

Think this is quite normal to an organization in real world.

學校十分十分好, 行政並不混亂, 日日可以上E-CLASS睇 , 只可能係自己無睇E CLASS就覺得混亂, 我小朋友直頭愛上了返學.

D人話學校程度不夠, 呢條是小女今天的中文功課叫, "田家四季歌" : 夏季裹, 農事忙,採了蠶桑, 又插秧, 早起勤耕作, 歸來帶月光.
跟住有五條題目 , 其中一條係, "耕作的時候, 一般是什麼時候歸來?....有4個答案比小朋友選擇的......
這算是很淺的中文嗎???每日有一篇, 我女兒到今天做了10篇, 中文進步真的比想像中大....

回覆:benpod 的帖子

P2?

pipip929 發表於 13-9-17 10:01
P2?
No, this is for G1.
‹ 上一主題|下一主題