用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 優才中學 ??
go

優才中學 ?? [複製鏈接]

優才中學 ??

請問有冇人知道調景嶺站 - 優才中學是否band 1, 有冇多d資料係關於這所中學, 口碑如何 ?? 唔該哂.

Re: 優才中學 ??

SUPER 媽
我知優小收的學生要資優生, 既IQ高過130. 優中好似今年新辦, BAND 幾當然不知, 但學生一定要在語文, 體藝或科技等有一方特出才得. 冇強調IQ要多少了.  

唔該哂.

3kidsma:

IQ高過130?
會唔會好似Rainman裡面o既德斯汀荷夫曼咁架?

HOTDOGPAPA,
嘩, 太深奧了. 恕我見識小, 智慧低, 不太明白你說什麼?
請賜教!

3kidsma 寫道:
我知優小收的學生要資優生, 既IQ高過130.  

以我所知,優才都有好多普通學生喎!

!
會唔會好似Rainman裡面o既德斯汀荷夫曼咁架?

天才與白痴一線之差?

中學要3800元學費一個月,又係屋邨入面,而且新校,賣點又唔清晰, 我就唔多buy咯! 不過如果派位成績不太理想, 有俾得起學費,去叩門就無妨, 起碼唔係飛仔學校先!

Sheila…哈哈…聰明丫!
3kidsma …Rainman = 好似叫手足情未了!

一)手足情未了中德斯汀荷夫曼只是一個智商五十o既男人!不過佢望兩秒地下就知道侍應跌左198支牙籤落地下!
二)愛因斯坦七歲是仲未識講野!如果當時捉左佢去做智商檢查,你估會唔會有五十呢?
三)有人話,你要個仔IQ高都好易:出世後就不停開電視佢睇、日日帶佢去不同親戚朋友處接觸唔同事物、每晚講幾個故事過佢聽…三歲就同佢去檢查…只要佢叻過正常四歲小朋友,就係IQ133了…
***所以咩叫天才,咩係白痴...“熱狗”攪唔清楚了…

Sheila,
好似學費是2800噢.但都好貴, 而且冇成績可看.如你話薺, 待放榜後再去叩門.

Hotdogpapa
IQ基本是天生的, 後天改變不大, 或有少許提升, 但無可能有太大分別. 不然就無低智能的人了.

http://www.gtschool.edu.hk/gtc/index.php

狗爸,

RAINMAN中文名係手足情未了,係湯告魯斯+德斯汀做架,當年係海運排左粒幾鐘先買到張飛,梗係記得啦!

SHEILA

River2004 寫道:
[quote]
3kidsma 寫道:
我知優小收的學生要資優生, 既IQ高過130.  

以我所知,優才都有好多普通學生喎!
[/quote]
以我所知都係.

Sheila:

今日報紙話有個人病後變成翻版德斯汀荷夫曼,又係對數字好敏感,唔知佢又有幾多IQ呢?
不過o黎個正常d,做緊老師!

我都有睇呢段新聞, 翻版德斯汀荷夫曼只要望一眼,就可以記到小數後十幾位的數, 真驚人!

My son will attend an interview this saturday.  I can share more info after then!

Re: 優才中學 ??我兒子係到讀左五年啦

其實優才小多數都係收資優生,但亦有很多唔係,係地要求係七種多元智能,但中學收生比較嚴格,不過如果你地既小朋友唔係讀書好勁果d,最好唔好去,佢試題唔深,但功課.........如果家長唔係讀好多書(好似我咁)最好唔好入

Re: 優才中學 ??我兒子係到讀左五年啦

因為果到個個學生都好勁

hotdogpapa

[size=medium]請教

想問下知唔知,之前優才接收咗一間要接埋的學校,係邊間,係中學定係小學嚟架?會唔會用番果間d老師,會唔會有影響呢?

係咪旺角一間叫志潔小學
CHUCHU 寫道:
hotdogpapa

[size=medium]請教

想問下知唔知,之前優才接收咗一間要接埋的學校,係邊間,係中學定係小學嚟架?會唔會用番果間d老師,會唔會有影響呢?

yinyin (好耐冇見 )

喂,唔該.我諗好似係啦.

咁個校社係中學部定係小學部用呢可.
‹ 上一主題|下一主題