用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校網62 VS 65 , 大家會點揀呢?
go

校網62 VS 65 , 大家會點揀呢? [複製鏈接]

好迷網.....家住仁立/ 仁紀附近, 但心怕小兒不能選入此兩間學校。萬一被派入祖堯 / 葵盛更為擔心!

外婆住荃灣, 考慮應否轉62網, 點好?
   0    0    0    0

回覆:校網62 VS 65 , 大家會點揀呢

咁梗係樓下兩間啦!

回復 Onongbabe 的帖子

近屋企當然perfect, 不過聽聞仁立/ 仁紀都好谷下喎?! 小朋友受谷嗎? 另外覺得校風如何呢?

回復 All_is_well 的帖子

近係好事, 不過萬一2甲不入就大件事......
我問過讀緊既小朋友家長, 兩間都好谷, 好多功課, 一日最少要做2個鐘。
校風......小學應該唔會太差。

我是仁立家長,覺得一d都唔谷,一年得三次考試,很輕鬆。未讀之前我都有聽過谷,做足了心理準備,入到去個個同學仔家長都好滿意課程。

荃灣只有四間英中,band1生唔夠英中學位派,葵青有7+間,入唔到雙仁將來葵青中學網都比荃灣好。再者,荃灣好小學多,但派不到第一志願就好可能派去福來村孖寶。應去升中派位那邊比較一下數據。

回覆:cuccw 的帖子

又估唔到考三次都可以輕鬆過渡。
我女讀另一所學校考2次試,測驗唔計分都讀到氣咳。平心說各家長都話唔太谷,每日8樣功課,每隔一週中英默書,測驗各4次。

回復 dannyyau302 的帖子

兩次考試同四次都辛苦。兩次考試即是話範圍會很多,四次範圍少但太密。一般考三次的小學都可以享受多個假期,聖誕、復活...四次考試逢兩三個月就考,幾乎所有假期都要為假期後考試溫書。仁立思考題多於抄寫題,有難度,可能有家長覺得谷,但我覺得不重抄寫只教深一點不算谷。

回復 cuccw 的帖子

題外話, 想請教下, 照你認知仁立同仁紀有咩唔同,如果得20分點選擇好?  ie. 仁立20分較難入嗎?/仁立功課較多?/考試/課程仁立較深?/仁立學業成績競爭較大?  謝謝~

仁立0測3考(測驗安排在考試前像mock 熱身,唔計分)仁紀2測2考(全部計分排名次)。仁紀千禧新校舍,很大;仁立校舍細,厠所唔夠用。仁立數學科敎快半年(叫學生在升小一暑假做好頭半年作業)。功課量好ok,唔谷,有功課堂和放學時間早。仁立小一開始有一班普敎中,仁紀沒有。仁立每年有40-50入林護,仁紀有30-40。兩間都行精英班。如自行有20分,兩間機會都好微。可能叩門仁紀易少少,因為通常d人會兩間都叩,兩間都成功嘅小朋友都傾向去仁立。仁立中文教得深,有大量工作紙教作句。仁立平均分失手就好煩,因為大部份都考得好好,攞第一名要接近100分。約考100名以內都已是band1生,這也是大家想入嘅原因。有錯請指正。

葵涌區唯二必爭之地,無可置疑

回復 cuccw 的帖子

好詳細吖~謝謝!

照你咁講, 即係仁立叻人多, 學業成績競爭較大, 相對壓力較大, 不過話學校唔谷就奇怪, 或者係資優兒童/家長谷小朋友多過學校, 唔係點係仁立立足, 另外唔知其他計分/大抽獎入讀而又唔係好跟得上成績小朋友, 學校會點幫助... tks.

咁詳細就唔知道。但整個課程和安排對學生來說很輕鬆,老師又細心,資質唔好嘅學生起碼有時間回氣。一間更好嘅學校一定有band2,3學生架,多與少嘅差別。其實一年級的時候,好的小學已吸引到一班優質嘅叩門生,亦有很多自行入嘅舊生子女,弟妹,這些人都有返咁上下質數,餘下來統一派位的數目不太多,可能只剩50個位。所以津校小一時就有叻學生,而且在第一年一般不會收滿班額,到二年級又收插班的優質生。一早已吸了大部份叻學生。再者好津校的教學模式是有它過人之處,起碼冇新紮教師,到最後多band1額都好合理。好津小與一般津小的學生並不是大同小異,一開始他們已經差好遠。但未必和家長要贏在起跑線的趨谷上,好多時在乎於小朋友本身的資質及家長支援上。

世上沒有不勞而獲,但谷有很多種,是機械性地谷,還是有系統地谷,相信仁立是後者。默書不是死背,隔星期才有,有很多學校是每個星期有,亦有每天有。功課紙模式像試題,學生習慣了看和做,而且不會教淺考深。

我覺得睇中學校網比較重要, 何況除仁立和仁紀外,仲有幾間唔錯小學, 唔洗睇住林護慨, 大把好一二線中學

vestzs 發表於 13-4-23 17:42
我覺得睇中學校網比較重要, 何況除仁立和仁紀外,仲有幾間唔錯小學, 唔洗睇住林護慨, 大把好一二線中學 ...
這個點都同意

我暫時都係睇小學先, 升中既未諗到咁遠。唔係讀荃灣區小學都可以跨區讀葵涌區中學既咩.....
聽cuccw咁講, 咁多人爭, 我個資質平庸, 得最基本15分, 更加唔使諗啦! 62網除兩立外, 可有其他選擇???

Onongbabe 發表於 13-4-24 16:28
我暫時都係睇小學先, 升中既未諗到咁遠。唔係讀荃灣區小學都可以跨區讀葵涌區中學既咩.....
聽cuccw咁講,  ...

選小學梗係要睇升中派位啦,唔通六年後才唸?會後悔莫及。正如你搵工都看薪水,考完試你都想睇成績,而升中派位是該小學的成績表。如果到時先跟住址都可以,但要注意強區去弱區有可能令小朋友跌banding.假如小朋友是band1尾,跨網可能令他跌去band 2就唔抵。banding 呢d看唔到,大家都係估計。要計下兩區返學的時間,校車,和到了荃灣網的好小學的機會率,和學校質素,適唔適合小朋友等。

回覆:校網62 VS 65 , 大家會點揀呢

邊個話唔叻就入唔到band 1 校先?派唔到咪報二線,隔幾年努力點做插班生再入圍

‹ 上一主題|下一主題