用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St .cat (pm) VS 學之園,唔知點揀好!請指教。 ...
go

St .cat (pm) VS 學之園,唔知點揀好!請指教。 [複製鏈接]

兩間都心儀。仔仔性格好動,唔怕羞,唔怕陌生人,多野講,算是一個有自信小孩吧!請問有媽媽和我一樣offer嗎?st cat 除咗名氣大過LH,課程算深還是適中?德育方面又如何呢?(sorry,因為無朋友仔女讀過,所以唔太了解!)有朋友仔女讀LH,評價中上。因我想選一間屬活動教學並重學術既KG俾小朋友。唔知邊間好一點。補充:地點不是問題,因n班會自己接送。唔該各位媽媽。

ekhc    發表於 13-5-25 00:53
   18    0    0    0

回覆:tobymama128 的帖子

你LH 是am or pm?

回覆:St .cat (pm) VS 學之園,唔知點揀好!請指教。

因為要返工,所以兩間都係apply pm class !
Thanks

回覆:St .cat (pm) VS 學之園,唔知點揀好!請指教。

想問下大家覺得st cat 老師好唔好?因身邊有朋友話st cat 好商業。我first in 時,in 我地個group個老師真係麻麻地(態度方面),去second in 時覺得老師正正常常,起碼有笑容先,無hard feeling !
另一方面,我去LH interview ,overall 覺得老師好nice !

St. Catherine. 1)只會有人由LH轉SC, 好少由SC 轉去LH. 2)級數不同, SC係傳統名校, 小一叩門較好. LH不能與SC同level而論. 3)香港始終係一個名利行先的社會, 簡單而言, 係Band 1 學校考第尾, 好過Band 2 學校考第一.

p.s. 我諗你放SC個位出嚟, 會有好多waiting list 家長支持你...

我仔仔在st.cat 三年都好開心,老師都好nice,我完全不覺得好商業化!

引用:我仔仔在st.cat+三年都好開心,老師都好nic

原帖由 PN1219 於 13-04-13 發表
我仔仔在st.cat 三年都好開心,老師都好nice,我完全不覺得好商業化!
想問你覺得st cat 課程點樣?中英數平均嗎?課堂上多唔多活動參與,分組活動呢?係咪k1比較free少少?去到k2開始,課程先會開始加深?還有老師會否係n班和k1時會主動致電給家長,讓家長了解小朋友學習情況?唔好意思比較多問題~thank you

引用:Quote:原帖由+PN1219+於+13-04-13+發表我仔

原帖由 tobymama128 於 13-04-13 發表
想問你覺得st cat 課程點樣?中英數平均嗎?課堂上多唔多活動參與,分組活動呢?係咪k1比較free少少?去到k ...
以我所知,SC老師係唔會主動搵家長既。呢方面學之園相對優勝。所以如果你揀SC,不要對呢方面有所期望。

tkwc9  無錯, 我女手足口病, 病咗成10日無返學, 除咗第一日打嚟問病情話要上報衛生署外, 之後一個電話都無打過嚟問候下  發表於 13-6-7 00:33
ekhc    發表於 13-5-25 00:52

回覆:tabo.eddy 的帖子

Thank you

引用:想問下大家覺得st+cat+老師好唔好?因身邊

原帖由 tobymama128 於 13-04-12 發表
想問下大家覺得st cat 老師好唔好?因身邊有朋友話st cat 好商業。我first in 時,in 我地個group個老師真 ...
反而我覺得LH D人唔太nice,(老師無接觸過, no comment).我久年去LH交form時,坐reception 嗰兩位lady,見我入到去都唔問下我做咩,到我出聲話交form報PN, 佢黑住臉話,"放底得啦!下年三月先會interview".所以對佢無咩好感,到三月收到信interview, weekday早上9:00,同一日St Cat就中午11:30,最後都決定唔去in LH.

SC 老師不會定期打電話給家長,除非你小孩有特別事情。如你有需要可跟她們商量/查詢,老師都好樂意回答。SC 會教D小朋友自動自覺做事和訓練自信,佢地team work 好好呀! 我之前無n班,所以不知紅磡嗰邊的情況!另学術方面,如不是讀英普班,最好自己出外補下普通話。

回覆:PN1219 的帖子

Hello~st cat K1英普班係咪random入架?n班學生想入要唔要in?只係作評估而決定架?聽完你意見後,對st cat 有信心了。thanks again

我都考慮緊呢兩間offer,我聽朋友講學術上LH深過st cat ,但st cat 就出名過LH

回覆:bbrabbit2011 的帖子

好難揀!點解你朋友話LH學術深過st cat ?有小朋友讀緊LH?

引用:好難揀!點解你朋友話LH學術深過st+cat+?有

原帖由 tobymama128 於 13-04-13 發表
好難揀!點解你朋友話LH學術深過st cat ?有小朋友讀緊LH?
St cat 出名唔係深同谷,係D小朋友有自信, presentable,升到好既小學

響我班朋友當中, 有部份揀LH, 亦有部份揀SC, 畢竟每個人要求不同:-
其實可以從以下幾點考慮:-
1) 課程深淺
2) Target 小學
3) 與學校溝通重要性
4) 名氣
5) 學校距離6) 大校 vs 小校
7) Budget
8) 要Net全程在課室嗎?
9) 介意k2/k3 要轉Am/Pm嗎?

我同你一樣offer,而家催向sc,始終長遠明氣幫到手之餘,出年唔駛再煩。

如果係要傳統名校,就唔駛諗,如果注重教學方法及升小配套,LH唔會差

回覆:tracy.crazy0827 的帖子

但名氣係咪真係有用呢?我唔敢抱太大期望。始終家長input較為重要。

ekhc    發表於 13-5-25 00:54
‹ 上一主題|下一主題