用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 打擊..........
go

打擊.......... [複製鏈接]

每日睇住個信箱有無信, 打開一次失望一次, 唔好話個小朋友失信心連家長都失信心, 我會諗係咪自己個仔既成績真係差成咁呢???定係我地太有期望呢???每次見到有小朋友有學校收左, "登"人開心之餘自己都會問點解唔係自己個仔呢, 直資唔收到7月派位又驚派得差.................................無奈
   0    0    0    0

回復 gmaorky 的帖子

加油....希望在明天

加油, 會有的
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我現在也每日看信箱, 等消息!

你有否了解你心儀中學是否有限期後才通知面試?
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:打擊..........

我都係,希望這些日子快D過

gmaorky 發表於 13-2-27 12:02
每日睇住個信箱有無信, 打開一次失望一次, 唔好話個小朋友失信心連家長都失信心, 我會諗係咪自己個仔既成績 ...
先攪清楚你地申報兩間學校是幾時面試的,如果係23/3或之後的,學校唔會咁快出信的,通常是面試日期前一星期左右才會收到信。
如果係9/3面試的,大部份都係全in的學校,咁即係每個同學都會收到信喇!

如果係已經見完第一輪面試的,等緊第二輪的話,咁學校通常都會用電話通知的,你去睇信箱都冇用。

唔好見人地有信就驚定先,而家收信那一批,多數都係第一輪全部有得in的,唔好自亂陣腳。不如先部署好小朋友三月又來的呈分試,免得令小朋友都心神彷怫。作為家長的就話係咪自己個仔既成績.....,但作為小朋友自己,佢就會諗是否自己比別人差!

bb86    發表於 13-3-1 10:14
cindycyh1023  說得對!  發表於 13-2-28 13:54
joyjoyparent    發表於 13-2-27 18:14
:verycold: :verycold: :verycold:

多謝各位既意見同支持.................

ohnono  啋!啋!啋!打擊呢樣野真係一次都嫌多,重要打擊多幾次,唔好喇。  發表於 13-2-28 21:55
黃巴士  第1次打擊會刺激D, 打擊多幾次就痳木, 重新整理心態, 又再來.  惟有打不倒才可再接再厲.  發表於 13-2-28 18:05
黃巴士  ADD OIL.  唔驚得咁多, 煮到埋來就食!!!  發表於 13-2-28 17:53
vincher  加油  發表於 13-2-27 23:40

引用:多謝各位既意見同支持.................

原帖由 gmaorky 於 13-02-27 發表
多謝各位既意見同支持.................
唔好灰心呀 ! 加油 !

唔好灰心la, 我同你一樣,日日望信箱,日日沒有消息,但要cheer up 自己,否則好影響呀仔心情。最好一次呈分紙,努力呀! 

我一早同阿仔打定底, 成日同佢講, 同佢洗腦, 話好多事的結果唔係我們可以控制, 只要考試+面試各方面盡咗力就無悔, 到時萬一運氣差, 派得不理想, 也非世界末日, 大不了最多一齊去扣門, 又唔洗死.

Meikin 發表於 13-2-28 17:34
我一早同阿仔打定底, 成日同佢講, 同佢洗腦, 話好多事的結果唔係我們可以控制, 只要考試+面試各方面盡咗力 ...
我最喜歡講,亦最喜歡聽的一句說話,「you'll will never walk alone!」。
:verycold: :verycold: :verycold:

其實升中過程也是孩子而言是一個很好的學習機會, 投考心儀學校, 無論得或失, 盡力試過, 並積極面對, 對孩子和大人也是一個得著.  人生路漫漫, 就當這是一個小鍛鍊吧!

說得好!

聽講,今年EDB遲咗將學生的名次等第送到各中學!所以可能又要等耐少少!

作為家長,我們只是提供方向的導航系統,最終能否達到彼岸,還看學生的付出和努力.不要承受太多壓力,畢竟於事無補.我已學會豁達,我的孩子亦開始學懂平常心面對面試和派位結果.祝大家好運.

gmaorky 發表於 13-2-27 12:02
唔好話個小朋友失信心連家長都失信心, 我會諗係咪自己個仔既成績真係差成咁呢???定係我地太有期望呢???

當年至E+, 我都有同你相同諗法!!

你揀了合適的學校(指收生條件),就不用心急,佢地吾寄信俾你,係佢的損失。
我就覺得學校應該係統一派位之前,先通知我們結果,好讓我們步署,其實我已向教育局反映,它回覆為免影響學生學習情緒,我囡囡有同學已入了直資,最好他們放鬆,好讓其它同學們追上來。

加油!長路漫漫,我地係囝囡的最大支持,精神啲! 如果我地都驚驚青青,佢地見到會有好大壓力架!

因為以前女兒 雖然升上一間 BAND 1 中學, 但卻讓我們痛苦了很久, 幾乎把女兒的前途也斷送 ,
所以這次我抱著平常心 , 只希望找一間比較好的 BAND 1 尾至 BAND 2 頭/中  , 校校風好的中學給兒子,
由去年一直收集資料 (幾乎全港學校都搜尋)  , 直到現在 , 發覺要找一間合適的真不容易 , 程度合適時 發現 有些沒有我兒子喜歡的謀外活動 , 有些又距離家太遠..有些校舍太細..ETC...當樣樣齊備 那學校的水平又太高

唔知係咪自己太理想化呢 ?

我去年十一二月最緊張, 一心想孩子入最心儀的直資. 到第三次程分試就不用擔心了. 後來那校沒有收. 反而因此想通了. 其實人生漫漫長路, 重點不是那所中學. 只要孩子人生方向正確,做事積極, 那所學校也阻不了孩子的發展. 相反, 入了最頂尖的學校也沒用, 也只不過幫人做籮底吉.  家長積極, 方向正確就ok啦. 考大學的道理也一樣
‹ 上一主題|下一主題