用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一位B2尾生媽媽的心路歷程
go

一位B2尾生媽媽的心路歷程   [複製鏈接]

最近,心情麻麻,忙於申請自行。阿仔成績麻麻B2尾生,都無乜好選擇,只望選一間校風好的學校,我選了鄧鏡x和五x節。
問了一些朋友同事意見,但他們對我選的學校,大部份都話唔好,話係飛仔學校。
有一個在女同事曾在五隔鄰的官中做助教,問她意見,她說不知道情況,點知,三日後,我交晒自行,我同事就話:五X節是飛仔學校黎架喎?!
我的心真係冷了一截,真係好唔開心,我知我應該 EQ高一點,但係真的好煩擾。
我都唔知有沒有幫阿仔選錯學校,壓力好大。
其實我對阿仔可以入鄧鏡x和五x節,我都覺得OK,但旁邊的人,猛話唔好,話係飛仔學校。老實說,B2尾生的選擇真係不多,人人都知銀禧、喇沙好啦,但入到咩 ?!
如果,將來,阿仔升了中學,學壞咗,旁人又會話:一早叫你唔好揀xxx架啦。
唉,阿仔幾唔好,都係我個仔,我一定要全力支持他。

ZZdaphne  加油啊! 你已經是B1 媽媽.  發表於 13-2-9 18:14
talent2000  家庭教育及孩子本質是最要,要變壞也不那麼容易何況現在你們已經有所警覺。放心,相信自己的孩子。  發表於 13-1-13 13:33
elbar  好多人都 道聽途說 和 人云亦云, 實在不須理會   發表於 13-1-12 19:10
smallfoothk  萬一派得不好,派位前報定如國際學校或直資,或派位後出國或叩門直資  發表於 13-1-12 16:54
   1    2    2    0

回覆:cmvfamily 的帖子

cmvfamily : 或許真的不用太擔心!今時今日,其實應該沒有什麼飛仔學校!

感同身受,與你情況相約!有時真係感到無奈,見到孩子成績唔係太好,又擔心佢前路難行,眼淚就好容易流出!可能自己係單親,感覺更無助!

回覆:natsoscar 的帖子

保重!

回復 natsoscar 的帖子

我都係單親,一拖二,壓力好大。
我讀書唔叻,讀到中五就無讀,同事旁人多多少少有D睇唔起我,覺得我讀書唔叻,仔女又唔叻,覺得我唔識教。
大家加油!!

我十分明白你的感受。為你們打氣!加油呀!

唯有自己看緊些,不放心抽時間看兩學校學生的行為,還有大抽獎,再重新排位不用太担心,大家加油。

各位家長要加油呀!

cmvfamily講得對,孩子係自己孩子,將來無論讀什麽中學,都要同他同行,支持鼓勵他,真心相信,在愛中成長的孩子,必會有自信去面對將來!

回復 cmvfamily 的帖子

其實唔好唔開心,就算派到入去,都未必一定做飛仔, 唔通全校是飛仔?反而你攪好母子關係,到他青春期仍聽你支笛和從旁多加留意他擇友, 考好PreS1,入些成績較好的班,希望學習風氣好些. 或者叩門直資(有些學費較平,約千元)

至於旁人說話,可能會影響你短暫的情緒,但冷靜過後,一定要重新振作,努力凑大子女,我相信幸福的道路在你前面. Add Oil

最好令他有一種有益的課外活動. 個人認為運動可磨練青少年人的意志.  多參加校內/外課外活動, 有此專注, 老師在校看著他們, 可令他們遠離損友及受其感染.  

唔好太擔心,如果與兒子關係和溝通良好的話,沿途有你,未必會學壞,凡事向好看,有危機感是好的,不要想得太多、太灰。努力!

王國會長

hogowin 發表於 13-1-12 17:08
唯有自己看緊些,不放心抽時間看兩學校學生的行為,還有大抽獎,再重新排位不用太担心,大家加油。 ...
唔係架, 如成功獲自行分配學位,則不會在統一派位階段另行獲分配學位.

王國會長

cmvfamily 發表於 13-1-12 16:30
最近,心情麻麻,忙於申請自行。阿仔成績麻麻B2尾生,都無乜好選擇,只望選一間校風好的學校,我選了鄧鏡x ...

唔駛人地點講, 點叫飛仔學校? 唔通個個學生都係飛仔?

好學校都有壞學生,差嘅學校都有好學生.唔使太担心,你自己又冇親眼睇見,人地講嘅嘢唔使咁上心.你可以問你同事有咩事例去証明嗰間係飛仔學校.

回覆:一位B2尾生媽媽的心路歷程

放鬆d,樹大都有枯枝,唔見得所有名校個個學生都係紳士淑女,亦唔係所有band 2 or 3學校出到黎都差人一節,眼見都有唔少band 2生靠自己升大學,做專業人士!小朋友既潛力除時發揮!飛唔飛仔唔係睇間學校,你敢肯定名校冇飛仔?唔好自己嚇自己!cheer up

比心機 !加油!

回復 cmvfamily 的帖子

唔使太擔心,有親戚個仔前年係五X節畢業,成績就真係麻麻,但都冇學壞,都仲係好乖好聽話

我係五x附近反工,我知佢係一間band2尾,band3頭中學,但佢d學生好正經,等巴士會比人上先,無講粗口,我份工做左好多年,每日早.午,晚,都見到佢d學生,反而同何x比五x仲好d,何x都出名,你其實可以放心,.

阿仔幾唔好,都係我個仔,我一定要全力支持他。你這幾句話說得很有意思,中國人有兩句說話:子女不嫌父母醜,父母不嫌子女呆,一家人,當然要互相支持,B2學校又如何?一樣會有好學生,也不好只聽人說,自己先去看看實況。大不了,不去面試,只要有學生選,絶大部份學校都不會收不去面試的,如果不面試都收,學校一定很不堪,到時便去叩門,總會找到比他好些的學校。
‹ 上一主題|下一主題