用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔仔话要放弃自行第2选择
go

仔仔话要放弃自行第2选择 [複製鏈接]

博第一唔中就抽奖!好似好得人惊!报佐dbs,spcc都未有in。点算?

elbar  自行是否首選 QC, 次選不妨考慮 WYHK   發表於 12-12-24 12:55
   1    0    0    0

如果有信心﹐不妨搏噢﹗

費事入了覺不甘心啦﹗
熙熙&樂樂媽咪

如果極心儀第一志願學校,你兒子的策略就正確,除非第一或第二志願的學校對你沒有分別。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:jjsweet 的帖子

唔出奇呀,我當年都係只填一間阿女嘅直屬聯繫中學,然後抽獎搏直屬聯繫位;呢個係策略問題,你比多啲資料先幫到你.

回復 khmama 的帖子

湾仔区博QC

回復 talent2000 的帖子

就系后着不知点算。好似挂死一棵树。第2 round 第2 choice,是否好难抽到的?

回復 jjsweet 的帖子

前面二間冇得int,自行QC都未必有得int,基本上係等抽獎,第二放鄧肇堅?

QC自行真係唔容易入,競爭對手全是全港最Top的學生。

回覆:jjsweet 的帖子

你仔仔成績係咪band1頭?小學係咪軒小?

醒目開學勳章

如果只得一間心儀中學, 策略完全冇問題

kitbebe  AGREE  發表於 13-1-3 17:29
hello hello ~~

麻煩大家幫一下。
阿仔B2尾生,自行第一選鄧鏡波,第二無乜心儀,有乜好提議,唔報自行第二,是否太博呢?

khmama 發表於 13-1-3 13:54
你仔仔成績係咪band1頭?小學係咪軒小?

這個原因應該最有可能。
但可能不是band 1好頭的那一類,否則樓主所報的直資應該都有面試機會。這是兩難的局面,又不是band 1最頭的同學,又最想入皇仁,自行入不到,最後還有大抽獎。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:仔仔话要放弃自行第2选择

乜自行第一選擇會知我有無揀第二選擇?

kellybbb 發表於 13-1-3 21:29
乜自行第一選擇會知我有無揀第二選擇?
在一般情況下,中學係唔會知你有無揀第二選擇的。除非學校問你(在非必要的情況下你可以唔講)。
但第二志願的學校,就會知你是放他們做第二志願。放榜時中學會發覺點解佢地揀的學生全部冇晒,變晒要從後備名單中補上,在這情況下,中學就會知被取錄的但又不被派來的學生就是將佢地放第二志願。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

全级男仔可以入到前10,算唔算band1 头?但又真1间都未有得in!

ohnono 發表於 13-1-3 23:14
在一般情況下,中學係唔會知你有無揀第二選擇的。除非學校問你(在非必要的情況下你可以唔講)。
但第二志願 ...

我都試過參加一所學校的簡介會,話如選佢為自行第二選擇,之后叩門,佢未必收.會比晒d選第一志願的學生先.

jjsweet 發表於 13-1-3 23:46
回復 ohnono 的帖子

全级男仔可以入到前10,算唔算band1 头?但又真1间都未有得in!

在我嘅解讀中,並不一定是入到前幾多名算是band 1頭、定中、定尾,視乎你選擇的學校的對像。全個升中過程無時無刻都是在比較,頭中尾只是方便我地去討論,但對學校來說,更是全無意義,佢地只會揀最好的,最適合在這裡讀書的。這些學校會睇排名次序、或會睇校內成績、或會睇活動的成績、以至有人話的家庭支援能力、小學對升中同學的的支援能力。對一些受歡迎的學校來說,同學間可以用一山還有一山高來形容,最要命的就是學校還得會從多方面去比較,最後還要經歷面試的煎熬。

對某些學校,排名、成績、活動、支援能力等縱然是關鍵,你還得看看有沒有同校而又比你優勝的同學申請,或自己先作好心現準備,當然亦沒有人會預先知到結果。

皇仁除了本身是好學校之外,最好的地方就是相對簡單,那怕你只要有成績,加少許活動的獎來增加比較時的優越。沒有本末倒置,沒有多餘的顧慮,朝著這個方向走,一定沒錯了。最叫人拍案之處,就是他還給你一個大抽獎的機會(正因如此,皇仁對聯繫學校在自行時都將會一視同仁,但對於人才輩出的軒小,愛才若渴的皇仁又怎會捨得拱手相讓於人)。因為只想入皇仁而放棄第二志願的選擇,實無可厚非,因為以往是這樣的都大有人在,不同之處只是今年不可能再依賴叩門這最後板斧了!

kellybbb 發表於 13-1-4 00:04
我都試過參加一所學校的簡介會,話如選佢為自行第二選擇,之后叩門,佢未必收.會比晒d選第一志願的學生先. ...
叩門階段就唔同,學校事先講明,要寫佢地第一志願你先好來。到時學校問你,有幾多家長夠膽在這時講大話,而且來得的都已經唔係第一都已經係第二志願啦。我覺得校長會寧願揀一個人才多過甚麼第一第二志願!非到最後關頭,學校都唔會要求你出示你的選校存根嘅。
‹ 上一主題|下一主題