用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟龍校好還是SC/KV好?
go

究竟龍校好還是SC/KV好? [複製鏈接]

朋友的子女讀宣幼告訴我, 大部份的龍校幼稚園程度比較淺, 上小學有時接洽不到. 但又唔係所有龍校100%收番幼稚園學生, 就好似佢果間, 只有50%上番宣小. 小朋友出去同人爭小學, 亦沒有特別優勝的地方...相比SC/KV這些學生, 出去可能仲爭得比較好, 令我覺得好心煩~

我同先生對學校的選擇分歧比較大, 之前漁翁左10間學校, IN左一半, 有一間龍校收了. 但我還是不明白應該點揀~ 面試的結果就出了, 如果真係有一兩間收左阿囡, 都唔知聽先生講定係自己決定, 話曬都影響好大, 我仲有個小BB, 好想跟大囡同一間...大家點睇???

Please rank 真光, 德望, spk, 民生, sc/kv...thanks!
   6    0    0    0

回覆:macy456 的帖子

女仔我會揀SPK/GH

一定係龍校,其實讀sc/kv对考小學一d優勢都無!如想考好小學不如去外讀興趣班反而更好

咁SC/KV好,定系 聖母,培道好d呢

回復 Hamburg 的帖子

一定係聖母,培道啦!龍校

回覆:究竟龍校好還是SC/KV好?

I gave up ms and chose sc be4.
It depends on which primary schools r ur targets.

dwkw333  Agree.  發表於 12-12-1 12:52

我估我可以幫到你。
若你喜歡龍校的小學/中學就龍校。否則SC /KV.
其實,現在所有學校都靠家長自己follow.

我都有同樣問題,有間龍校在手,但呀女讀緊國際校英普班,仲讀得幾好幾開心,唔知出年轉唔轉好!因為怕課程淺,如果上唔到小學,出去會唔會考唔到好學校?

聽人地講,聖母、培道課程淺,同埋英文教得唔深,冇NET
雖然話系龍校,等考小一各陣,又冇咩競爭力考一線私小直資

回覆:究竟龍校好還是SC/KV好

咁祟真呢?程度可以嗎?

回復 02413124 的帖子

Agreed!

我心目中只有民生和培正才放棄sc or kv,所以崇真有offer都吾要。

回復 中年父母 的帖子

My daughter is studying in an international nursery too! She is so happy and I need to face the same problem as you ~.~

我的小朋友名校,村校,龍校都讀過。
龍校 : 除非學校白紙黑字寫明小學必收,當小學話唔收時你會比其他人更 徬徨,我實在見好多MS,宣幼,黃x秋家長後悔當初
名校\村校 : 如果你喜歡學術型,無論你選咩kg 都會照樣報好多同學術有關的"課外活動",分別在於補底or精益求精

引用:我的小朋友名校,村校,龍校都讀過。龍校+:

原帖由 仔仔錫錫你 於 12-12-01 發表
我的小朋友名校,村校,龍校都讀過。
龍校 : 除非學校白紙黑字寫明小學必收,當小學話唔收時你會比其他人更 ...
我相信即使入了龍校也不代表家長可以係幼稚園那3年放鬆小朋友的教育

引用:咁SC/KV好,定系+聖母,培道好d呢

原帖由 Hamburg 於 12-12-01 發表
咁SC/KV好,定系 聖母,培道好d呢
咁你要諗下呢兩間龍校係咪就係你心目中既學校勒.....

for me... I will vote for sc/kv

其实SC&KV是非常好学校,課程相当清晰,无论你K1-K3已经有考試,做家长无得偷懒。
若你自问是一名大忙人,无时间温書,咁就龙校。否则兩様都不錯。

引用:其实SC&KV是非常好学校,課程相当清晰,无

原帖由 evil 於 12-12-01 發表
其实SC&KV是非常好学校,課程相当清晰,无论你K1-K3已经有考試,做家长无得偷懒。
若你自问是一名大忙人, ...
其實個個都知道,但佢肯收至得架:;pppp:

唔好灰心,试下写求位信

GH. more change to get into primary.(85%)
‹ 上一主題|下一主題