用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園....有必要嗎?
go

幼兒園....有必要嗎? [複製鏈接]

幼兒園....有必要嗎?

自從請左印傭貼身照顧bb, 一闊三大, 個個月都要慳住慳住了, 好想問下是否真的有必要把bb送去幼兒園呢? 一來學費動輒要好幾千蚊, 二來幼兒園嘅老師一對十幾, 係咪真係可以兼顧到每個bb呢? 睇過有d媽媽講佢bb返學經常會跌傷碰瘀, 小朋友又會因爭野玩整傷..細菌又會否互相傳染?

基本上我個印傭都照顧得bb很好, 我好放心. 咁我bb需唔需要幼兒園呢?  你地bb返左幼兒園有咩得着呢?
Thanks!!

Re: 幼兒園....有必要嗎?

如有印傭照顧,咁番幼兒園既需要又唔係太大.
如想番,可選擇半日既幼兒園.

如果返幼兒園都係想佢有個群體生活,同埋唔洗全日對住個工人. 半日係o.k 既

工人照顧得太好, 成了刁蠻小公主小王子。
小兒初入幼兒園, 都有很多小朋友寧餓不屈, 要老師餵, 不肯自己拿spoon吃。所以上幼兒園是有好處的,自理方面的進步是明顯的。 不過, 若配合不到, 不能上幼兒園, 亦不用覺得難過。  

P.S. 半日幼兒園大多數私辦, 與津貼的全日制幼兒園學費相差好像不太大。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~
該用戶已被刪除

我諗你的問題應該係: 有必要在入讀幼稚園前的幼兒(2歲)班嗎?

(幼兒園并不是幼稚園的踏腳石, 幼兒園和幼稚園針對家長和學生不同的照顧需要, 所以幼兒園大有必要)

你其實已經給了自己一個否定的問案.

我都有賓賓全天侯照顧個仔, 但我都送佢去返全日的幼兒園(唔係幼稚園的2歲班), 原因有好多:

1. 工人只照顧生活的需要, 對學習上的幫忙有限.
2. 學校有豐富的刺激, 讓小朋友從中學習.
3. 可以學習自理.
4. 可以早點學習人際相處, 可從同學,老師和其他家長中學習不同層次的人際溝通技巧.
5. 學校有很多新的事物, 可以滿足小朋友的好奇心, 成日o係屋企好悶.
6. 同學之間可做成互動學習.

雖然我個仔自細都相當乖, 但自返學之後, 明顯自理能力高左, 講說話叻左, 每日都開開心心去返學, 返學校識同老師同學分享家庭經驗, 返屋企又識同我地分享學校o既事情, 老師仲話佢懂得照顧同學, 表現自信.

呢d, 其實都係我意料之中的.
該用戶已被刪除

我個人認為返half-day係吾夠時間比小朋友,要集合一班2歲幾o既小朋友做一件事十分需時的.其實幼兒園係有知識學,吾係一般人以為只是玩,所以返全日課程會全面d.

angel'syy 寫道:
你唔覺得返全日亜b好可憐?

要小朋友自己食飯,自己去大小二便,同其他小朋友一齊玩,一齊午睡,有書讀,有玩具玩,好可憐   

現在小朋友實在太幸福啦..家長實太保護啦..

Samuel媽

你仔仔返邊間幼兒園呢?

angel'syy 寫道:
你唔覺得返全日亜b好可憐?

我仔一足2歲就入幼兒園(full day),我都唔洗返工,亦有工人幫手,但我都想佢早d入學,原因係想佢學下d群體生活,返到學校又有得唱歌,做勞作,聽故仔,玩教材,不知幾開心,有時佢曳,我話聽日唔比你返學,佢反而話唔好,仲話返學好開心,點解會可憐ar???返幼兒園學到既野係在屋企對住工人學唔到ga!

I'll let my daughter to go half-day pre-nursery (2歲學前班) next month.  In usual, grandfa,grandma & maid take care her. But I'm afraid she will be "寵壞" & learning slowly.  Grandma does not agree me to let her go full day pre-nursery. Cos she 'll miss her if she is not at home in whole day.
Most importantly, I hope she can learn how to communicate with others & trained more independent & adapt a new environment before K1. Also, I'll let her to continue to study K1 in this kinder in coming Sept05.

謝謝咁多位的意見...咁請問全日同半日制嘅上學時間如何?

My kinder only have AM class or PM class.
AM class : 9am-12noon
PM class : 1pm-4pm

nklee,

I have 2 kids and now the older is in Kindergarten and the young one will be in school this Aug.  Both of the kids start school in 1.5 yrs old and I have a maid at home.

From my experience, the maid is still a maid to perform household chores and cannot be a nanny and a private teacher, if you change the nature of the work.  So, out of your sight, the maid will not interact with the kid much and no peer group influcence or mirror effect.

Sickness, of course, from different families and background, but what is more was they learnt much there, the positive side you probably heard enough here.  

If you can think twice, it's worth.

C

我諗, 返全日"可憐"其實係大人o既假想.  試想下, 小朋友在校有同學一齊玩, 有好多新鮮事情要接受, 又有老師的關愛, 由早到晚節目咁豐富, 有得食有得玩, 又唔係做苦工, 點會可憐?  返全日有個好處, 課程安排時間充裕, 小朋友可以充分吸收.

當我考慮俾個仔返半日定係全日時, 都有參考其他人的意見, 結論係如果放左學果半日, 如果我(或者賓賓)可以提供到好似學校得到咁充實o既節目,  有足夠而又多姿多彩o既安排, 咁咪返半日囉.  但係我要返工, 又唔可以靠賓賓安排俾佢半日節目, 所以我決定返全日.

有好多唔相干o既人話我俾個工人咁嘆, 成日o係屋企有野做. 但係同個仔得到o既好處相比, 呢d唔重要, 要選擇, 當然要先為個仔設想, 係咪?

我問個仔, 返學好唔好玩, 佢話好玩, 問佢開唔開心, 佢又話開心.

mariobie,
我個仔返大埔聖保祿幼兒園.

非常同意。我個女一夠兩歲就讀幼兒班,而家讀o左一個月,已經見到各方面有進步,例如食飯可以完全自己搞掂,o吾使半個鐘就得。又可以避免囡囡留o係屋企睇電視。最好彩係幼兒院o係我公司樓下,接送方便。

Samuel媽

when do you send your BB go to nursery? two years ago?? Some mama told me that boy learn things slowly and recommend me to send him to nursery till three years old. My BB is now 14 months. Do I need to apply nursery now for 2 years old registeration?

So worry lar ~~

Julial

幼兒園通常下午會做些什麼,我想給b入幼兒園,但老公常說幼兒園下午只是睡覺,吃小點就放學了
奶奶又不太讚成,可能她想與b相處久些,說全日會嚇怕b,對上學的恐懼,
因為我想b入的幼兒園下午6:00關門,一定要奶奶才可接到放學,所以想說服老公,奶奶要多點資料

我囝囝o既日程表,以供參考
8:00-8:40 入園及室內活動
8:40-9:20 排洗.早餐.早禱
9:20-10:00 室內分組活動
10:00-10:20 談話
10:20-10:50 排洗.大肌肉活動
10:50-11:10 排洗.飲水.吃水果
11:10-11:35 音樂
11:35-11:45 排洗
11:45-12:30 午膳.排洗.睡前兒歌
12:30-2:45 午睡
2:45-3:00 起床.排洗.飲水
3:00-3:30 故事
3:30-3:50 茶點
3:50-4:30 組織性活動(圖工/集體遊戲)
4:30 放學 (若家長不能於4:30 接放學,可延至6:00)
4:30-6:00 室內活動及放學
‹ 上一主題|下一主題