用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 dgs 收生準則
go

dgs 收生準則 [複製鏈接]

請問小女在九龍塘女校就讀,成績約50(133人),但在體操比賽上取得很多獎項,我應否給她試考dgs?  她成績不標青,是否機會很微?

0    0    0    0

doraemon 發表於 12-9-15 03:21
請問小女在九龍塘女校就讀,成績約50(133人),但在體操比賽上取得很多獎項,我應否給她試考dgs?  她成績不 ...
absolutely you should try it. i think your daughter with high chance to get in.

doraemon 的帖子

其實要睇你係咪佢柸茶,你即管試下,反正唔影響派位。聖母玫瑰都幾睇體操嘅,以前有親戚成績都係band1尾咁上下,靠體操叩門入到。

請問小女在九龍塘女校就讀,成績約50(133人),但在體操比賽上取得很多獎項,我應否給她試考dgs?  她成績不標青,是否機會很微?
...
一試無妨。
但請明白,體育的獎項是貴精不貴多。例如:某個運動的「香港紀錄保持者」一項獎,比多個中小型比賽的獎項有用。

回覆:doraemon 的帖子

考這類傳統名校,運動成績傑出比學業成績更有優勢!

回覆:cmamum 的帖子

多謝各位的意見,但以她的成績,考band1 學校確是有些難度,其他不着重體育的學校可能更没機會。我仍會給她試試。

引用:其實要睇你係咪佢柸茶,你即管試下,反正唔

原帖由 khmama 於 12-09-15 發表
其實要睇你係咪佢柸茶,你即管試下,反正唔影響派位。聖母玫瑰都幾睇體操嘅,以前有親戚成績都係band1尾咁 ...
請問聖母玫瑰在哪? 是直資還是政府學校呢?

if you think it's difficult to get into band1; do you think you should still push her into an even more demanding one?

doraemon 的帖子

聖母玫瑰係深水埗區,官津學校,自行可以考慮下。

真人真事:剛有朋友女兒同學全級二十幾名,無特異功能,只靠面試表現好,DGS今年收咗!

rogerlam123  真人真事(不過係DBS):亞仔同學全級中間高D,無特異功能,只靠面試表現"好" & 識人, 今年入咗!  發表於 12-9-27 23:40
masterpiece  may be your friend has a strong referral from the board she didn't tell u. It cannot be disclosed.  發表於 12-9-16 12:25

charmcharmma 發表於 12-9-16 11:41
真人真事:剛有朋友女兒同學全級二十幾名,無特異功能,只靠面試表現好,DGS今年收咗! ...

I must guess your friend's girl comes from top tier primary school comparable to the standard of DGJS.  Could it be APS, St. Mary's, MCS, ...?

回復 martie 的帖子

Not the three mentioned one but also a well known girl school with associated secondary school.

請問小女在九龍塘女校就讀,成績約50(133人),但在體操比賽上取得很多獎項,我應否給她試考dgs?  她成績不 ...

相信你女兒入讀 dgs 的機會,會高過只係成績係頭十名而無特異功能既女仔。

回復 doraemon 的帖子

you can try try......but 50/133.  She will feel difficult if she got into the DGS.....

回覆:avbee 的帖子

其實她也是屬於band 1的學生,我只是覺得在自行階段以她的名次被取碌是很難的,希望她的強項能帶來一些優勢,我會先報一些直資學校,如被取碌了下學期便不用擔心要否準備叩門了。

引用:Quote:doraemon+發表於+12-9-15+03:21+請問

原帖由 tommythumb 於 12-09-18 發表
相信你女兒入讀 dgs 的機會,會高過只係成績係頭十名而無特異功能既女仔。 ...
是否有先例,可詳述嗎?

doraemon 發表於 12-9-18 15:01
是否有先例,可詳述嗎?

DG/DB 好鐘意收埋 d 運動健將,呢樣已經係公開。

上個月(即係八月)廿幾號,我亞仔隊波去打比賽,後來有兩個 db 學生走埋黎,問我地隊某個球員有問興趣讀佢地學校,有就下個星期去佢地學校..............

引用:Quote:原帖由+tommythumb+於+12-09-18+發表

原帖由 doraemon 於 12-09-18 發表
是否有先例,可詳述嗎?
知道今年有同一間小學兩個女仔,一個全級十名內,入唔到;一個就三十幾+運動勁,入咗!

引用:真人真事:剛有朋友女兒同學全級二十幾名,

原帖由 charmcharmma 於 12-09-16 發表
真人真事:剛有朋友女兒同學全級二十幾名,無特異功能,只靠面試表現好,DGS今年收咗! ...
可能面試是她的特異功能!

avbee 發表於 12-9-18 14:22
回復 doraemon 的帖子

you can try try......but 50/133.  She will feel difficult if she got into the DGS  ...

Agree.

‹ 上一主題|下一主題