用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀下午班時間無咁好用,小朋友無時間學嘢? 有無家長俾到 ...
go

讀下午班時間無咁好用,小朋友無時間學嘢? 有無家長俾到意. [複製鏈接]

Thanks to give me some advice!
   10    0    0    0

引用:Thanks+to+give+me+some+advice!

原帖由 sp1230 於 12-06-28 發表
Thanks to give me some advice!
要佢早上再午睡都慘啦!有時唔瞓激到嘔!學嘢又唔夠時間!去行下公園都ok!

市面好多補習舍嘅堂早上9點就有得上,可以早上學野下午返學。

我仔早上學野,仲好wor,有d班少人d,比班際價錢隨時有個別服務

回覆:讀下午班時間無咁好用,小朋友無時間學嘢? 有無家長俾到意.

我鍾意返下午喎、有多D時間,早上佢可以訓到830然後叫佢自己去刷牙洗臉飲奶,如果返朝早,好難叫佢自己做。肯定咩都是大人幫佢做。不過真是好少興趣班開好早!

pt2555  Agree!   發表於 12-7-17 23:54

其實就算返上午, 下午都要sleep, 都係冇時間去學野.

LyNeC  definitely!!  發表於 12-7-17 16:34
MamaRabbit  agree,除非小朋友唔肯瞓,否則都會比佢瞓下  發表於 12-6-28 23:48
MamaRabbit  agree!除非佢唔愛午睡,否則都會比小朋友午睡小休  發表於 12-6-28 23:48

回復 陳皮爸媽 的帖子

請問你的小朋友晚上幾點睡? 放學後吃晚飯前會否小睡一回?

回覆:讀下午班時間無咁好用,小朋友無時間學嘢? 有無家長俾到意.

My son sleeps at 9pm and wakes up at 9am.  No need to take nap after school.  He sometimes has class in the morning or after school.

醒目開學勳章

引用:Thanks+to+give+me+some+advice!

其實好睇個人,我就鐘意亞仔返下晝,佢每日都係瞓到自然醒,又唔洗朝早同佢返學玩博鬧,傷感情。
人一生入面真係無乜幾可可以瞓到自然醒,小學開始就要早起,到出黎做野又係。
可能大家會話小學都要返早,我又唔驚到時佢起唔到身,小朋友適應力好強架。

memehayleybb   good  發表於 12-7-25 18:24
babaxmama   agree!  發表於 12-7-13 22:22
QueenieLamCY  agree  發表於 12-7-4 23:25
chubbychu    發表於 12-7-3 16:53
CTCW    發表於 12-6-29 17:08

醒目開學勳章

其實好睇個人,我就鐘意亞仔返下晝,佢每日都係瞓到自然醒,又唔洗朝早同佢返學玩博鬧,傷感情。
人一生入面真係無乜幾可可以瞓到自然醒,小學開始就要早起,到出黎做野又係。
可能大家會話小學都要返早,我又唔驚到時佢起唔到身,小朋友適應力好強架。

曾經我都想幫女女轉上午,但發現下午其實不錯! 睌上太約九時半上床,明天早上九點到起身,自己梳洗後約九點半食早餐,食完約十點! 之後,有時會畫下畫,計下數,間中鄰居過來玩,練琴,逢星期二及四有私人上門教授普通話及鋼琴,有時到樓下公園玩一陣,十一點許食少少午飯,十二點許上校車,她不習慣午睡,即使星期六同曰,我覺得她精神不錯

回覆:sp1230 的帖子

其實你想比佢學乜嘢?我個囡返下晝,我真係覺得唔錯,唔駛一朝早迫佢起身,又趕時間出門口,我有個朋友個仔朝早8點起身,8點半校車就到,連早餐都食唔切,所以佢比支奶佢個仔飲當早餐,咁就返學㗎啦!有啲地區校車7點15分已經到,咁你諗吓個小朋友要幾點起身?我唔明點解咁多家長都話要讀上晝。有啲家長為咗下晝班嘅問題,寧願放棄心儀學校,有啲家長直情覺得入到下晝班等如間學校唔收佢咁,真係唔明。其實真係想比佢學嘢,星期六日都有得學。其實都好睇你想佢邊方面強啲。我就想我個囡英文強啲,所以我就搵間英文強嘅學校,咁我課外活動就唔駛額外再報英文嚟讀,星期六就淨係上學術以外嘅興趣班。星期日family day。

QueenieLamCY    發表於 12-7-4 23:27

我都係鐘意下午班,多D晚上親子時間,小朋友早上好晏起身,所以放左學先去學嘢。大概5:30﹣6:30

醒目開學勳章

"有啲家長直情覺得入到下晝班等如間學校唔收佢咁"

LyNeC  It depends which kinder !!  發表於 12-7-17 16:37
marcuscyrus  或者係副選  發表於 12-6-29 16:26

我都上左一年下午班PN..都安排到一星期二日上午學野喎...
時間選擇係少d..但未至於差到無時間學野...事在人為姐..加油啦..

我覺得讀下午班對小朋友同埋家長的心理質素都會好D, 一生人要早起的時間流流長, 俾多3年瞓晏D

睇完呢到o的 post , 我先覺囡囡入下午都係好事 , 多謝各位媽媽提點

CTCW 的帖子

我都好有同感

引用:回復+陳皮爸媽+的帖子 請問你的小朋友晚上

原帖由 flopsybunnies 於 12-06-28 發表
回復 陳皮爸媽 的帖子

請問你的小朋友晚上幾點睡? 放學後吃晚飯前會否小睡一回? ...
仔仔2230瞓!放學到家已1730,不會比佢瞓了!
個仔以前返N班朝早、放學成日發脾氣扭瞓、仲激c

‹ 上一主題|下一主題