用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 做了 IQ TEST了
go

做了 IQ TEST了 [複製鏈接]

之前開過 TOPIC 講小兒懷疑亞氏保加 OR 專注力不足, 最後決定帶佢去STEP 做 IQ TEST 先, 因為佢的性格都有問題, 情緒都起伏大, 做 IQ TEST 易消化D, 等出左RESULT 再同臨床心理學家傾下大約係乜問題, 睇下再洗唔洗做其他TEST.......

昨天, 我仔仔做了韋氏IV, 同佢做TEST 的是一位資深的心理學家 (常上都市閒情), 做了個幾鐘, 姑娘帶仔仔出來時, 同我講, 仔仔好合作, 做得好好, 完成晒要做既TEST, 佢講左句 "我地做到中學組, 唔錯呀, 但我要計分, 計好再面談".

我再問返仔仔, 個TEST 係點做, 佢都唔係講好多我知, 只知有砌積木, 佢話砌到最難果個, 但砌唔到 F.1 果個. 另外又寫下象形文字 (呢個唔通係比一堆字佢睇一陣, 再叫佢默返出來??), 佢話最難係問時事題, 我問佢問乜, 佢又唔講, 話乜野政府點點點之類. 佢話唔識.......

有冇家長了解呢個TEST 係大約考D乜??

下星期就會見姑娘, 有半小時面談, 聽 RESULT, 真係好擔心.

PS: 我仔仔情緒好起伏, 近排一唔LIKE 就用手打自己個頭幾下去發洩.......天呀, 做乜咁嫁.......
   3    0    0    0

用手打自己個頭, 做父母真係好心痛.  是否和青春期有關 ? or小朋友對自己要求高.
希望你 everything goes fine

kmmum

佢未到青春期, 是發洩的行為.......慣左......

回復 kck_88 的帖子

kck_88. 我囡囡都是3歲8個月.  資優要age 6才可以check, IQ TEST 就不肯定.
如果你的小朋友行為有問題. AGE 4時,可以先CHECK 亞氐保加.

回復 幸福兒童 的帖子

我囡囡一定唔係資優, 但都有啲情緒問題, 有時佢一發皮四, 會咬自己, 撞頭, 我最唔鐘意/最怕佢會"督"眼, 佢好細個己經會係咁, 依家26個月, 講嘢, 一般社交等都冇問題, 學校老師都話跟到大b ... 我都唔知咁係唔係正常

HI ALL,

我今次同仔仔去私家做, $4800.........(未計詳細 report)

我都係捱到 6 歲才做. 好似適合d.

hobby, 你女女仲算細, 2歲幾, 可能未明白乜野先係好行為, 我覺得你女女返左學後會好好多. 因為有群體生活, 佢可以學到.

回復 幸福兒童 的帖子

我都要捱..仲有兩年幾才捱到. 有時朋友話仲乜唔去評估.

kck_88 發表於 12-3-9 07:13
亞氐保加都要四歲?IQ就六歲?咁依家得三歲半咁有咩可以做,定依家吾理佢住??我朋友話佢依家己咁嚴重打人,佢叫 ...

你有冇試過同健康院約期見姑娘先, 再同姑娘講個情況, 當然要誇大d, "lur" 姑娘比你見醫生? 我唔成功, 但其他朋友成功, 雖然見左醫生, 都係要等好長時間先有跟進, 但都好似比醫生評下安心d. 睇下醫生點講, 再決定去唔去私家跟進.

你試下打去協康會問下, 佢有個 "綜合評估" 由2-5歲的, 可以打去問下, 我仔仔6歲, 做唔到呢個. 我覺得綜合評估好呀, 由心理學家見小朋友及家長, 去評估為乜野問題, 再跟進.

回復 幸福兒童 的帖子

THX. 等我打去協康問下先.

回復 kck_88 的帖子

我囡囡兩歲半試過咬人. 初時覺得係國際N ,不合囡囡 (囡囡言語又DEALY)
轉了兩次校. 搵返LOCAL PG. 一兩個月, 已經改善到. 後來上K1.試過拍人. (被人搶TOYS)
囡囡有少少感統問題. 佢自己一個人玩就好地地.  同學唔小心TOUCH 到佢 (而又無出聲). 便會發惡.
所以,我都好頭痛. 覺得囡囡係ATTENTION SEEKING. 上公文英交, 有老師陪住一齊坐做習作, 佢好專心,做得好好.記性好.所以.題目難不到她. 公文老師仲有讚無彈(第一次受讚)

但上PHONICS. 要留心上堂. 阿囡便無所事事四圍望,仲周圍走. 老師問問題目, 舉手搶答. 其他同學唔識. 仲講[你唔識呀?]  但阿囡講野仲係好BB話+甩甩咳咳.  BUT 博嘴就好叻.  

阿囡唔係一個乖學生. 坐不定+博嘴+不合群.

剛剛打左去下葵涌及協康會.
下葵涌-年尾12月CHECK 亞氐.
協康會-現在可以去CHECK. $4800.  (好貴呀..幸好有正苦6千銀資助)

回復 幸福兒童 的帖子

我search 過 step.佢有sit/sat 既訓練班, 請問你有無報?

回復 幸福兒童 的帖子

我都覺會要再睇定啲, 原來囡囡己經28月大, 返咗幾個月學lu

我覺得自己都唔係好了解自己個囡 ... 佢understanding 好好, 佢一定知道邊啲嘢應該做, 邊啲唔應該, 但個人就好固執/硬頸, 連學校老師都係咁講, 啲嘢放咗去另一個位唔得, 放得唔整齊又唔得, 仲要"蚊"到不得了; 老師又話佢講嘢叻, 但我同老公就覺得佢講得唔好, 又唔清楚, 講到一"救救", 但都估到佢講咩; 認人/圖好叻, 連幾個特首候選人都唔會搞錯 ...

我哋之前以為佢專注力不足, 因為係屋企完全係我講一句, 佢己經唔知走咗去邊, 又成日問佢東, 佢答西, 九唔答八咁, 但老師又話唔係, 只要佢肯聽, 一定答到問題, 你哋啲小朋友細個又係點呢?

呢排佢好鐘意咬手指, 咬到指手甲崩埋, 跟住用來"r"腳, 整痛自己, 我問佢痛唔痛, 佢又會話痛, 我都唔知點好

唉, 同其他人講咁緊係話我太緊張la, 佢又唔似自閉, 專注力不足或過度活躍的問題, 我自想就算佢有問題, 可以早啲有準備, 可以幫到囡囡

回復 hobby 的帖子

我個囡以前又係好固執, 本書擺果度,就係果度. (如果無預早同佢講). 而在她面前拎走左. 會大叫大喊.
東華三院社工同我講, 早點同囡囡SET 定RULE. 佢肯跟,一定會好到好孩子.
公公婆婆同囡囡講,坐車不可以食野, 入閘不可以食野.
有次,要上TAXI, 阿囡自動收起包包話[坐車不可以吃]. 她見到爸爸係TAXI 想食包, 亦會出手阻止 話[坐車唔食得野]

你囡囡未夠三歲. 好多COURSE上不到. 不過,你搵定資料. 三歲前就報.
今早成個上午,打左去幾個機構 (私人).話CHECK 智力, 要排三個月以上.  原來好多人排.

回復 幸福兒童 的帖子

剛剛打左去. 最快要排1-2個月. 我已經寫左FORM , 一陣FAX過去. 
其他機構排好耐. HKU果個. 要排到8 月.

真係想報就趁早.

kmmum 發表於 12-3-9 10:01
剛剛打左去下葵涌及協康會.
下葵涌-年尾12月CHECK 亞氐.
協康會-現在可以去CHECK. $4800.  (好貴呀..幸好 ...

私人的機構, 係咁上下, 唯有慳d, 早 d 做.

我明天聽報告, 好緊張.

回復 幸福兒童 的帖子

OH. 我都好緊張你個RESULT. 如你不方便POST. 可否PM 我.
我排左協康會, 要填囡囡問題. 我用WORD 打左1.5頁 A4紙.  FAX 齊資料過去.
職員說要等1.5 個月....  頸都長..

囡囡五5歲為專注力不足; 11歲再做資優測試IQ為140, 因為專注力不足所以成績普通, 但又因為IQ為140, 所以轉數很快, 而又因為她專注力不足, 小學時什麼都沒有太大興趣, 隨著時間消逝, 現在很喜歡看小說..

P.S. 11歲的資優評估在荃灣家福做約2,500.00
‹ 上一主題|下一主題