用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長心態???
go

家長心態???   [複製鏈接]

以下是個人見解,如不喜歡可不看,請勿對號入坐,更不要作出惡意回應。
看了大部份家長的對話,看似都是為小朋友將來好,事實是虛榮心作祟,用大堆藉口去掩飾。
如「小朋友長大後,問父母點解唔揀好學校?有報,但是你當日面試不成功」有這種想法的家長,是最不負責任的,因為你們將責任推落他們身上。莫非你們都有這樣的經歷嗎?
常問邊間好或是比較那間好的家長們,你們如真的有心,應該在返學及放學時間去看看,問來接送的家長有関問題,而不是在網上問,因為人心肉做,一定有自私心態,你們能分清楚那是實話嗎?更何況有些家長所比出的是以訛傳訛,不是第一身。若說自己無時間去學校了解,請你們緊記,日後小朋友讀得唔開心及成績唔好,就問自己為小朋友負出多少時間去了解學校是否合適?
說小朋友已有邊間收那間又收的家長們,你們的虛榮心已表露無遺,顯而易見。人總有優先次序之分,無可能你幫小朋友所㨂的學校是無分等級的,可能你們真的可以每間都交留位費,但這樣生人霸死地的做法,真的可以作為身教嗎?既然你們已被他人稱讚了,你們都已滿心歡喜。你們想小朋友將來是讀那類型學校,請盡快作出決定,將學位放給候補的小朋友。
求位信,請家長們不要為此爭論,人各有志,而寫不寫完全決定在家長手中,請不要將此誤當為小朋友作出的行為。
對於學校報名、接見、公布結果等時間安排,家長如不滿可自行向學校表達,更可不幫小朋友報名,而不是用言論自由藉口,在網上作出鬧爆言論,這樣粗暴行為是不是身教一種呢?家長們本身已有好大的決定權,可解要在網上投訴學校不是呢?是否因為自己決定錯誤,便將責任推在他人身上呢?請家長好好反思。

重提一次,看了上文後不滿者,請勿作出惡意回應。

davywm  agree  發表於 12-2-9 11:13
vinvillalee  Agree  發表於 12-2-8 20:31
spmok1999  用"生人霸死地" 唔夠貼切, 用 "霸著茅坑不拉屎" 我個人覺得比較急切一D ... XDDD  發表於 12-1-3 09:12
梅媽媽    發表於 12-1-2 21:42
   0    0    6    0

Agreed

Agreed!
我有個同事就係日日講自己個女好醒, 考到龍校, 又交了4/5間留位費。最討厭佢話「如果無龍校在手,我會發癲」講到好似世界末日。其實心裡我覺得佢係到晒命多D。

LuLuKiuKiu  agree  發表於 12-1-3 17:36

同意,好多謝你說出我們心底話!好似有些家長冇AM收講到好似世界末日咁,如果係咁讀PM嗰些小朋友唔係人嗎?PM嗰班會比人覺得就算有好學校收都係次一級咁!我承認AM時間係好用些但呢樣係學校offer所以為有自己adjust下,冇話唔得嫁遲早小學都要返全日架啦!

pyanny  yes, la. it seens pm class students are not as good as am class. we  have offer are good la. we need to thanks.  發表於 12-1-3 23:23
小曳人  每個小朋友嘅生活習慣都唔同,家長對作息安排有幾注重都唔同!  發表於 12-1-2 21:08

叮噹媽媽 發表於 12-1-2 20:43
同意,好多謝你說出我們心底話!好似有些家長冇AM收講到好似世界末日咁,如果係咁讀PM嗰些小朋友唔係人嗎? ...

Agreed

我都好憎D人係到曬自已有幾多間係手,甘代表好威自己子女好叻咩有位就放出黎死霸難霸又5係全部讀晒留比有需要小朋友先啱.

deleted

回復 hangyodon 的帖子

好讚成樓主話第時子女問起做咩唔到名校個番唔負責論。邊個話D細路一定鐘意讀名校架?好多讀top schools的朋友,佢地反而覺得只要仔女唔係讀band 3就得,係咪讀母校或者top school唔重要。
其實小朋友讀唔讀到名校、龍校,家長都平常心看待就最好。
全港每年有幾萬小朋友讀幼稚園,但入到名校的可能只是十分一或九分一,唔通其他的小朋友就唔叻唔乖唔精靈?
除佐學校,家庭教育對小朋友都好重要。

lo_fu_yan  AGREED!  發表於 12-2-7 00:31

回復 hangyodon 的帖子

Support !

"和諧不是一百人說同一番話;和諧是一百個人,有一百句不同的話之餘,而又互相尊重。"

請容我作出善意回應:我完全唔覺得家長在網上問有什麼問題, 現在是資訊發達年代, 家長們在討論區問邊間好邊間唔好有何不當?最重要係家長們會唔會作出理性分析而唔係咩都信。我係好有心, 但我就算真係返學放學時間走去問現任家長間學校有咩好有咩唔好, 人心何嘗不是肉做, 我估好多家長都會話自己子女讀緊嘅學校係好好。我反而覺得網上討論有時仲會睇到一兩句真心話~ 再者, 唔係所有家長都咁清楚幼稚園學校情報架, 上EK問清楚又咩問題?

yipbebe    發表於 12-2-9 11:02
Qooie@@  like 爆  發表於 12-1-18 13:59
四隻貓  同意.  發表於 12-1-4 14:03
LuLuKiuKiu  totally agree  發表於 12-1-3 17:38
雪豆  同意  發表於 12-1-3 16:26

Totally agree with lemoncake.

和諧討論就ok啦!  

cmir  agree!!!   發表於 12-1-3 09:06

support lemoncake!

女人便是這樣啦... 喜歡跟其他女人聊聊分享情感, 不像男人那麼理性, 說每一句話都為了解決問題...

但我試過問用家家長,真係問到嘢嫁,個答覆係影響咗我嘅決定。其實當面問,個用家真心定假意好快feel 到

反而我覺得有些題目是越辯越明的,就是在這個資訊發達的年代我們才要訓練子女有分析能力,可以汲收資訊但要過濾,討論區的意見有些很有用,也有很多用家是真心分享的。

ppatzhu05  Agree  發表於 12-1-4 05:08
LuLuKiuKiu  agree  發表於 12-1-3 17:39

請問大家點樣決定一間幼稚園好唔好架?
我自己睇完edb/荷花本書/問朋友意見/去埋interview同briefing.....本來都想上forum問吓大家意見......

但好似好多人support樓住話家長唔應該上黎問;
好彩我未問 (多謝樓主提點!)

baronng 發表於 12-1-3 10:19
請問大家點樣決定一間幼稚園好唔好架?
我自己睇完edb/荷花本書/問朋友意見/去埋interview同briefing.....本 ...

就咁問好唔好其實係好難答的, 每個人o既標準都唔同...

如果問d實質/數字/統計上o既o野都話可以作參考...
e.g. 學校空間大小, 學校環境衛生, 過往小一派位, 師生比例, 有否外籍老師, 教學程度...等等...

‹ 上一主題|下一主題