用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區選校 ???
go

屯門區選校 ??? [複製鏈接]

若band 1 尾/band 2 頭, 男仔自行及大抽獎應點選 ????

請比意見
   1    0    0    0

原帖由 mimichu 於 11-10-1 16:21 發表
若band 1 尾/band 2 頭, 男仔自行及大抽獎應點選 ????

請比意見

請問如果不是保良局小學學生,   要考全級多少名次先有機會入讀保良局董玉娣中學呢?

另外陳瑞芝, 南屯官,  屯官,  屯天(是否BAND 1英中), 及的收生資格又如何?

有勞各位幫忙!
KooKuKooKu :pint:

屯天不是中中嗎?

馬可賓.

Finished the 1st term P.6 exam sin think la....

原帖由 elbar 於 11-10-2 10:02 發表

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學仁愛堂田家炳中學
呢兩間自從轉左英中後(2010年開足5班英文班),都是很多band 1 中/尾的首選!

原帖由 fila 於 11-10-24 04:36 發表
屯天不是中中嗎?

屯天2011年(今年)應開到2班英文班...

原帖由 kooku2004 於 11-10-17 11:11 發表
請問如果不是保良局小學學生,   要考全級多少名次先有機會入讀保良局董玉娣中學呢?

另外陳瑞芝, 南屯官,  屯官,  屯天(是否BAND 1英中), 及的收生資格又如何?

有勞各位幫忙! ...

應該少了.

請問究竟係馬可賓/田家炳(升呢英中)好啲,定係屯官/南屯官(傳統全英教學)好啲呢?

原帖由 mchoy 於 11-10-27 08:22 發表
請問究竟係馬可賓/田家炳(升呢英中)好啲,定係屯官/南屯官(傳統全英教學)好啲呢?

依家呢4間都係全英教學,邊間好d好難一概而論,各人選擇不同!最好自己去了解學校的辦學理念,教學方式,以配合子女的個性來作出選擇!

未來2個月陸續有學校簡介會,可去聽下再決定.

Dear Hongkeikei

謝謝你的回覆。其實我舊年已偷步聽了田中的簡介會,亦已參觀了馬中。在田中簡介會上,某教育局官員說「寧買當頭起」,又說某些中學是「食緊老本」。但觀察公開試成績,南屯又不比其他差,所以才難於選擇。

回復 12# mchoy 的帖子

有部份教書朋友都不太推薦這兩間官校,說校風和老師一般.但我都是聽他們說,不敢肯定是否屬實,建議你多聽不同的意見再決定!

屯官(朋友姪仔讀緊, 成日講粗口), 南屯官朋友妹妹話老師已大不如前, 整體無以前咁好.

我除左陳瑞芝外(BAND 1中  成績入到嗎?), 要搵多間BAND1(中意董中但成績危危乎);

以上官校又不成, 好似跑馬仔咁"陳瑞芝"搭邊間好呢(報自行)?

屯天  / 劉金龍 /  譚百X(係BAND1 嗎?)  的質素如何?

咁BAND 2頭又有邊間好呢?

回復 3# kooku2004 的帖子

其實屯官幾好,
學生都幾乖呀~
我個女讀緊讀得好好

囡囡Band1中,如何揀中學?請識的媽媽指教!

我的小朋友係band 1 , 諗住董玉娣同陳瑞芝, 諗唔到第三間, 但要等成績表出左先可落實;

上週六去完屯官, 學生給我的感覺十分一般, 個別課室負責協助小朋友的學生反而自已圍埋玩, 無理會小朋友應該一個跟一個去完成遊戲; 可能我要求高一點, 明知學校開放日, 表演生的校裙都唔熨吓, 老師唔會提醒一吓咩, 校服係代表學校!

上年我去過馬可賓, 佢地的學生反而禮貌好一點, 整體感覺認真舒服, 我小朋友中意, 但佢地要求多元智能啊;

請問有冇人知陳瑞芝今年會有開放日嗎?

我都有到屯官參觀,感覺亦是一般。講座(106課室)安排混亂。加上講者經常強調到2015/2016仍是英語授課,咁之後即係點?

如全級名次考25/160,請問可考慮哪些學校?個人屬意董中及陳中,但又驚太博,屯官/南屯官我又冇乜興趣,都唔知點好,好頭痛…

‹ 上一主題|下一主題