用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

K1分享 [複製鏈接]

K1開左學,大家覺得點呀?
我發覺老師唔會睇學生書包,我問老師,如果有事想問老師,佢叫我直接打電話去。其實有時只係想問一d所稍事,好似好麻煩。

好似阿女飲水整濕左件衫,學校比左件衫佢著,我即日洗好,第二日已經放係書包,已經放左兩日老師都無羅走,唔通又要打電話叫老師羅?
   0    0    0    0

我又唔係好明, 點解老師會睇書包??

我既做法係, 小事寫張便條係手冊, 或者叫阿仔俾老師(小朋友係細, 不過都係一個訓練); 大事就直接電聯.

如果件校服唔放書包, 用另一個袋拎, 會唔會好d呢?? 老師/校車姨姨都會醒目點解拎多件野返黎.

其實好多幼稚園都會有一個拉鏈的公文袋,是用來家校通訊的。有呢樣野就已經解決問題了!老師只要叫小朋友羅個公文袋出黎,就知道有無通訊,用一個統一的方式,唔係更好咩?
當然我可以直接比校車姨姨,叫佢比番老師,我只係覺得校方唔夠細緻。

仲有呀,唔知點解仲未派手冊...手冊應該幫到家校通訊

原帖由 Cavebaby 於 11-9-9 20:57 發表
其實好多幼稚園都會有一個拉鏈的公文袋,是用來家校通訊的。有呢樣野就已經解決問題了!老師只要叫小朋友羅個公文袋出黎,就知道有無通訊,用一個統一的方式,唔係更好咩?
當然我可以直接比校車姨姨,叫佢比番老師,我只係 ...

妳講既係一個好方法, 不過都未必係間間採用, 唔用亦唔係學校唔夠細緻, 特別係我地小/中學已經轉行IB, 提倡自發自主, 如果幼稚園開始訓練佢地唔係更好咩.

第一個星期而已, 比d時間/耐性去磨合吧.

回復 1# cecichow 的帖子

您囡囡讀上午定下午呀?我地會唔會係同一班呀?哈哈!

我都放左一套underwear係阿女個書包,不過睇黎都係無用架啦!!!

可能呢間學校決少左D姨姨幫手,我同您一樣,阿女以前N班果間學校呢樣野做得好好架,會睇書包,有個通訊袋係書包,有時我問番佢係學校的情況,老師會落左堂同我講番架。

佢地冬天放學,唔理N班定k3,一定要著晒褸,冷衫先至出學校門口,呢樣野照顧得好好!但我個囡而家搭校車,我見有d小朋友都無著外套,校車姨姨都唔會同佢地著,其實車上冷氣都幾大,所以都要自己記得同佢著...

我唔知而家幼稚園做法, 因為阿仔讀已經係7年前既事, 佢未讀過n班, 亦唔係大仔, 自理方面更令我地擔心, 不過, 果3年佢學到自信自理, 我地都好喜出望外.

如果做足事前功夫, 自願選擇飲呢杯茶, 就要相信間酒樓, 當然, 可以提出意見雙方配合.

自發自主, 係現今我地下一代必學既, 否則, "港童"既稱號永遠都洗唔去, 而責任係源於我地.

我仔仔都係今年K1架!你小朋友邊班架?我都有類似情況呀!條學校褲仔放在幾日都無黎拿出來…而且仔仔都係搭校車,我完全唔知他在校的適應情況…仔仔第一星期番學喊足5日,但老師都無主動話我知學校情況,都係我自己打去問的…可能我太緊張啦!不過有時覺得個老師好似唔太清楚學校運作,好多時問佢野,佢都好似要問下其他人先答到,唔知係咪佢經驗不太夠呢?你們有類似情況嘛?

Oh my god~比家長發表意見(不論好與壞)應該係babykindom forum既原意, 點解你地咁得意唔接受負面既意見?? 我都係CPSK今年K1既家長, 我都有好多意見...你咁講我仲好唔好講出黎?

各位真正想交流關於CPSK既家長, 你地發唔發覺今年好多老師都好似唔係好熟手?係咪好多新人? 我睇網頁teaching staff個張相都唔係而家既老師...好奇怪...

剛剛開學2個星期,既然都讀緊了,何不觀察多一、二個月先下定論呢?

如果覺得老師/學校/自己個仔 有乜問題,可以寫係手冊入面(每個星期要簽名果版),老師應該會有行動的....希望大家都讀得開心

Hi, I feel a bit surprised to see all these comments from K1 parents this year.  My son is K2 now, his K1 teacher 梁主任 was very nice last year, I know she's still teaching K1 this year too.  She is very caring and knows my son well, always gave me good advice.  Which class are your kids in?

I chose this school because I heard all kids here like going to school, and this is what I want.  But till now (K2), he still doesn't like going to school!!!  I don't know where is the problem.  But anyway, I think it's a balanced effort between the school and parents to make this happen.  But so far I think the teachers are responsive, I told them about my son not like to go to school and they are willing to face the issue and try to work with me.  So if you have any issues, maybe you can try to call the class teachers.

Hi 2lovelykids! We should be in the same class last year and likely this year too wor!! I am also quite surprised to see these comments this year. There is seldom negative comments for CPSKG's teachers. For my own experience last year, the teachers were really caring, they welcomed me to call them for whatever problems of my girl, even for problems at home, they were willing to work with parents. I think you can call them to discuss if you have any questions.

大家都係K1,可能都會比較緊張。我同意幾位家長講,D老師好似好新,我女搭校車,返學同回程都唔同車,如果唔返學咪要通知晒兩個司機叔叔,唔係好make sense,我覺得應該有一個master即人做通知,所以我問老師,老師話,要通知學校同校車部,咁我問校車部電話係乜,佢搵左好耐都搵唔到,要之后先至reply番我,其實呢d知資對我地新手媽咪就話唔知,但老師無理由唔知。
希望遲下會好d啦...

回覆 8# babymun 的文章

唔通我地係同一班?您係唔係K1A1(pm)呀?我覺得阿女個老師都係,問佢野,佢又要問下后面果個先至答...

Cavebaby,

唔返學淨係通知學校同返學的司機叔叔咪得lor.
我d細路在CPSKG+CPS 9年 la, 一路都係兩架校車返放, 從來都沒有問題 ga wor.

Dear all,

其實大家有任何疑問, 真的不怕多打電話問老師, CPSKG的老師都很樂意和家長溝通, 小朋友在學校有問題, 老師也會主動和家長傾

原帖由 Cavebaby 於 11-9-22 19:18 發表
大家都係K1,可能都會比較緊張。我同意幾位家長講,D老師好似好新,我女搭校車,返學同回程都唔同車,如果唔返學咪要通知晒兩個司機叔叔,唔係好make sense,我覺得應該有一個master即人做通知,所以我問老師,老師話,要通知學校同校車部 ...
‹ 上一主題|下一主題