用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會VS播道
go

港大同學會VS播道 [複製鏈接]

各位可唔可以話我知呢兩間直資邊間好D呢?又或者佢地有咩分別呢??
   0    0    0    0

Thx Brain

原帖由 brian_cheng 於 11-8-18 13:23 發表
其實兩間都好類似,都算係一D "地區名校",仲未算係頂級名校,在區內都好受歡迎。
兩間學校都係俾人話比起頂級名校,程度比較淺,但係對學生好照顧同包容。
最大分別係地區,一間係港島,一間係將軍澳,要考慮交通因素。
至友校網站 ...

如果有打算直上埋其中學部,播道中學部同小學部喺同一地點,而港同中學部同小學部分別位於不同區,所以要睇你本身住邊區為考慮條件之一。

Thx babybear,如果唔計地點你會點揀呀??

原帖由 babybear 於 11-8-18 14:40 發表
如果有打算直上埋其中學部,播道中學部同小學部喺同一地點,而港同中學部同小學部分別位於不同區,所以要睇你本身住邊區為考慮條件之一。

我會選擇港大同...
原帖由 tolulu 於 11-8-19 09:55 發表
Thx babybear,如果唔計地點你會點揀呀??

我都會揀港同。
原帖由 phoebecyl 於 11-8-19 10:54 發表
我會選擇港大同...

hkuga 個presentation好pro比較有structure,播道個校長好識和學生溝通.

回覆 2# brian_cheng 的文章

good site, thx for sharing.

我都有聽播道簡介會,好似係到講佢以前間學校多過講播道呀!!唔知佢係咪好想人知佢似嗰度出嚟會叻D,家長會好buy佢呢?純粹個人推測!!

上年我兩間都有聽,兩所都跟本地課程但較活動教學,兩所直資都好類似,樓主可以以距離考慮。聽完播道覺得校長好有heart做教育,家長朋友都好喜歡,反而港同我對於校長換完又換覺得有D不安。

醒目開學勳章

我不喜歡他在簡介會完結後回答家長的提問時不點名扁低同區的直資學校.
同時,他們的收生程序安排不當,如果唔想俾人選時間,就不要分2天面試,卻在選第2天面試的申請人面試前已經發出取錄信....但從沒有說選擇第2天會有此結果.
只能說..考EC必須要一條心,係首選
而且沒有waiting,所以不是正取生的,必須不停用不同的方法表示誠意才會有學位offer.
如果唔能放下自己的自專,又沒有信心能正取入學...要考慮清楚
其他學校是會有waiting list,寫信給學校....EC卻出現站崗的父母表示誠意...我個人覺得不可取

P.S.他是一位很出色的教育工作者,他跟同區另一位直資校長拍檔時,將當時服務的學校由band 3提升至差不多band 1,他們離開後學校又下降了,因此,他是有能力的人.入到EC是可以放心的
只是我不喜歡他教學以外另一些行為表現

原帖由 cozymom 於 11-8-22 19:36 發表
上年我兩間都有聽,兩所都跟本地課程但較活動教學,兩所直資都好類似,樓主可以以距離考慮。聽完播道覺得校長好有heart做教育,家長朋友都好喜歡,反而港同我對於校長換完又換覺得有D不安。 ...

唉,上一代就揾食難,e+揾校
原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-23 11:55 發表
ziyi dad - 我完全同意 - 我不喜歡他教學以外另一些行為表現!!

太令人憤怒: - 在選第2天面試的申請人面試前已經發出取錄信

太自以為名校: - 家長要放下自己的自尊同時間心機用盡不同的方法向校長表示誠意  ...

我都有同感
原帖由 tolulu 於 11-8-22 10:33 發表
我都有聽播道簡介會,好似係到講佢以前間學校多過講播道呀!!唔知佢係咪好想人知佢似嗰度出嚟會叻D,家長會好buy佢呢?純粹個人推測!!

原帖由 ziyi 於 11-8-23 10:12 發表
我不喜歡他在簡介會完結後回答家長的提問時不點名扁低同區的直資學校.

請問你所講的同區直資學校是那一間?

以我參覲過的英小,在open day/簡介會同同學仔交談,佢地d oral english 真的達5到我個標,但掉轉頭想,佢地年紀细细,已可用2nd language和陌生人交談,好叻 ga la(我好似佢地o既年紀時一定5得).至少ec校長講到明係hk accent.
‹ 上一主題|下一主題