用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有沒有馬鞍山康傑的家長?
go

請問有沒有馬鞍山康傑的家長? [複製鏈接]

想問吓讀緊家長的評价

1    0    0    0

請問有沒有就讀馬鞍山康傑的家長?

想問吓各家長的評价?

你想問邊方面呢?我覺得ok呀!!

回復 2# bbchunhei 的帖子

因我個仔將會入此學校,故想知老師會否詳細告知家長小孩在學校的情況,以及自費興趣班會否很貴?

Good curriculum

Good headmistress

Teachers ok

Not too much extra expenses

我個囡讀近全n, 佢好鍾意返學

原帖由 bbchunhei 於 11-6-15 18:55 發表
因我個仔將會入此學校,故想知老師會否詳細告知家長小孩在學校的情況,以及自費興趣班會否很貴?

係8月開學時,係要家長自接返/放學,放學時老師就同你好brief咁講下小朋友既情況,但從搭校車自己返後,老師較少主動打俾我,但我有問題都會打返學校,老師會覆,我覺得ok呀,因為學校工作都好忙,我都唔期望老師會每日聯絡我呀!!

我亞女讀全日,所以無興趣班收費!! 下午既興趣堂學費已包!!

上个星期六去咗聽新生簡介會,校長話除了包了的活動外,還有些自費活動可選,如跆拳道/畫班,好似好吸引,最重要小朋友不需要舟車勞頓.

可唔可以講吓學校既程度係點? e.g. k1 會寫字嗎? k2要串字? 數學? 各方面...謝謝~

程度 no need to worry

Is not an easy curriculum kindergarten

PN class already study 26 alphabets/shapes and colours in english etc, english and chinese books level is not very simple for PN.

My baby's PN class not even study any alphabets yet.

I would say GH it is the best local kindergarten in terms of curriculum in MOS (except those international kindergartens which emphasize on english mostly)

我想問一下,全日班既,係唔係最遲6:00pm就要接小朋友放學呀?定係可以7:00pm前?

康傑的課程很好,教材也很完善。例如用MELTS的英文教材,雖然唔淺,但小朋友學得好開心,一d都唔吃力,仲有網上卡,家長可在家跟小朋友溫習,每一課都有一首歌,小朋友好易學。我個女N class已學識26字母+生字 (如Q for quarter),仲有相反詞如hard/soft, long/short等。主題學習也很好玩,例如試過帶小朋友去購物,出外賞雨等。仲有注重德育教育,透過故事,N class已有'守時、同情、幫助'...呢d concept。老師也很有愛心同細心交帶,我地不是MOS分校,所以呢part唔多講。

除咗冇學券,我覺得康傑是很不錯的KG~!!可惜我哋呢邊間分校要close....... 真羨慕你們仍可在康傑讀書

回復 9# bbchunhei 的帖子

我個仔依家讀緊n班,由於是大仔,所以可以讀早幾個月。今年8月會繼續讀全n.
我好欣賞學校會有母/父親節特別活動,安排每位朋友一齊上台表演,歌頌父母親,真係冧死。
老師有愛心,又有園藝活動,帶小朋出外買麵包,認識不同名稱的麵包。我個仔好鐘意呢間學校。

見到你哋D評價都好好,都放心很多.希望阿B讀得開心la,

另我想問如果搭校巴,通常會幾点返到学校同放學Ka?

之前在簡介會,校長話要買床墊2呎*4呎,但原來好細張,唔知阿B會唔會反瞓碌落床,平時左碌右碌ka.

回覆 1# bbchunhei 的文章

我見到你個名係"bbchunhei",我人囝都係叫chun hei呀,到時一班有2個同名,好好笑呀!
我冇搭校車,因為路線唔岩,所以每日麻麻+姐姐互送太子返學架(沙田市中心>>康傑),都幾辛苦,爸爸話間學校好,阿仔學到嘢,所以都放棄左其他offer,繼續讀喎!
我個仔訓覺都係轉來轉去架,佢ok,我唸你都會冇問題!
我地交個朋友喇,將來可以互通消息
Send contact to my personal email 吖

[quote]原帖由 ahken3388 於 11-6-21 19:44 發表

hihi...我係Herman媽媽, 原來你會8月繼續讀呢間

聽你講亞囝讀得好開心, 間學校真係好好wor...Herman都會8月入學, 但我地係半日, 希望有機會見到你地啦!!

Hi Herman MaMa, nice to see you again, 我地又做同學仔喇, 你知唔知潼潼依家同我個仔一班呀 ^^

回復 17# ahken3388 的帖子

我知呀!! 佢好似返埋8月去hkps讀, 你覺得全日值唔值得讀? 我地因為住得好近, 諗住下午都係sleep, 不如返屋企 hehe....其實佢個興趣班ok ng ok?

我想個仔學首紀律,自己訓覺,自己摺被,獨立啲,所以我想佢番全日囉。至於怎麼興趣班,其實我好小理,因為佢地都係仲細,都係一齊玩嫁啫!

請問你哋校車公司會大約幾時联絡我哋Ka, 其實我最想知係通常會幾点上校巴, 我仔宜家越嚟越懶瞓.
我聽人講話康傑課程很深, 每日有外籍老師上英文, 唔知畢业小朋友通常派去邊间小學呢, 我宜家開始要找小學資料做定功課la.
‹ 上一主題|下一主題