用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 關於 2011 至 2012 校車車費
go

關於 2011 至 2012 校車車費 [複製鏈接]

今天收到學校通告,講述關於下學年度的校車安排及收費!真的嚇了我一大跳,校車加幅未免太多了吧!
雖然收費已將 ECA 計算在內,但對於不是每天也參加 ECA 的學生來說,起不是要承擔參加 ECA 學生的車資。這未免太不公平吧!

我明白學校想學生每天也參加 ECA ,其實本人也想每天參加 ECA ,但奈何家住得比較遠,回到家已經很晚了!回到家後功課+溫習也是要做的!

當然如果每天也參加 ECA ,這個收費真的很合理,但這個做法實在沒有理會其他家長了,加幅實在高於通帳很多很多呢!薪金沒有加,還要承擔別人的車費!我對於學校一向支持,但今次的安排,實在令我很失望!

無言........唉.......................

0    0    0    0

醒目開學勳章

我反而唔係禁睇。我仔番一日ECA的車費,加埋平日車費,已經費過今日收到通告要收的車費。而下學期,我仔一星期番兩日ECA,計落好抵添!!

不過,如果一日ECA都唔番,當然會貴左好多啦!!

我地都係去學校問清楚D細節好D。

原帖由 ZZZ 於 11-6-14 18:17 發表
今天收到學校通告,講述關於下學年度的校車安排及收費!真的嚇了我一大跳,校車加幅未免太多了吧!
雖然收費已將 ECA 計算在內,但對於不是每天也參加 ECA 的學生來說,起不是要承擔參加 ECA 學生的車資。這未免太不公平吧!

我明 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

原帖由 Whitepine 於 11-6-14 18:49 發表
我反而唔係禁睇。我仔番一日ECA的車費,加埋平日車費,已經費過今日收到通告要收的車費。而下學期,我仔一星期番兩日ECA,計落好抵添!!

不過,如果一日ECA都唔番,當然會貴左好多啦!!

我地都係去學校問清楚D細節好D。

...

我想你可能住得比較近學校吧!我住這區的車費,是最貴的!2010至2011車費 $950,但下年度車費我要交 $1250,我要比多三百大元!

如用今年的車費來計算,ECA 一程 $20!我小朋友參加一天 ECA,每個月大慨交 $80-$100 額外車費,總共 $1050!如果下年度我是每天也參加 ECA 的,那......這收費當然合理,但真的欠缺公平!

我已問過學校了!

先前學校畀左份有關校車服務的問卷調查, 之後沒下文. 我都吾知是否會轉其他校車公司. 今日失驚無神派張新車資表, 不單止加價, 仲將平日車資合併ECA一起計算. 沒理由為左套餐價, 日日要小朋友參加ECA. 況且唔系話參加就參加, 要學校抽籤決定.

如需校車服務, 仲要17日前交九月份車費. 完全不畀時間家長考慮. 安排實欠周全.

PS: 有人知道新舊校舍點安排未?

醒目開學勳章

PS: 有人知道新舊校舍點安排未?

未有消息。可能都會係P1、P2去農圃道校舍,而P3-5留在上鄉道校舍。

原帖由 bowienvivi 於 11-6-14 22:53 發表
先前學校畀左份有關校車服務的問卷調查, 之後沒下文. 我都吾知是否會轉其他校車公司. 今日失驚無神派張新車資表, 不單止加價, 仲將平日車資合併ECA一起計算. 沒理由為左套餐價, 日日要小朋友參加ECA. 況且唔系話參加 ...

請問沙田-何文田線, 2011-2012的校車費是多少?因為考慮緊會否自行帶小朋友返學?

條數點計都唔掂.

何文田今年收 $500,  下年度係收 $750, 足足貴左一半 !!! 佢話包埋eca ...
但上年我參加三日eca, total  都只係三佰幾咋, 兩個學期total 唔洗 $700.
家陣每一個月要 我比多$250, 十期係比多 $2500.  

我都打過去校車同學校嘈, 但佢地好似已達成協議了.....  
唔憤氣, 一係自己帶囉... 我計過. 來回唔洗四舊水添, 但一想起打風落雨.... 放學又要老人家幫手, 好似冇得揀咁... 但一想起我地咁被動, 迫住要接受, 就好唔順啊. 耶 !!!

學校解釋話上年高年級家長想拆開黎計, 今年佢地研究過 話都係包埋eca, 但其實最主要係校車公司要加價, 我追問但點解仲要同佢續約, 學校話因為現在停了發校車牌.
校車方面就話, 學校因為想增加eca 學位, 鼓勵小朋友多d 參與.
各有各說, 但就搵我地黎開刀.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

以從最低工資立法後,我都聽到有不少校車的姨姨人工加左好多,所以我都預左今年校車車費會加。而我現在比緊$720,下年會加到$950。我計過如果一星期上兩日ECA,應該同現在車費都差不多,我地影響唔大。

不過我支持你地同學校理論下!!!

原帖由 bchi 於 11-6-16 14:48 發表
條數點計都唔掂.

何文田今年收 $500,  下年度係收 $750, 足足貴左一半 !!! 佢話包埋eca ...
但上年我參加三日eca, total  都只係三佰幾咋, 兩個學期total 唔洗 $700.
家陣每一個月要 我比多$250, 十期係比多 $250 ...

回復 7# bchi 的帖子

嘩! 由$500加到$750, 真係加左好多呀!

雖然自己帶平d, 但我同你一樣都係擔心打風落雨既日子, 再加上放學要老人家接, 所以都好無奈。

白松兄 & kim bb,

我eca 一堂$10, 一星期返兩日, $20, 一個月先係$80, x 10期, $800,  仲未扣除紅期同長假. 現在一個月比多250啊, 我人工都冇加250

問左學校同校車, 都係推來推去... 哎...

kim b, 係囉, 萬一打風落雨d 老人家跌到, 仲麻煩. 我驚出年又係一句話冇車冇牌, 又任由宰割啊.

回復 10# bchi 的帖子

bchi媽, 想問吓如果開學時唔join校車服務, 到有需要時才join番得唔得呢? 因為想自己試吓帶返學先, 如果真係搞唔掂, 先搭校車。婆婆都話加得太犀利, 佢話寧願幫我接阿囝放學

我比你仲慘, 已經2年冇加過人工啦!!

回復 11# KimB 的帖子

kim bb,

我唔敢啊, 你知啦, 現在分左幼小同高小, 送左幼小返農圃道再返上鄉道, 我怕到時又話多人, 又話安排已定, 唔比我插返入去, 所以今朝已經比左支票喇

今早同校車叔叔傾, 佢叫我試下搵街車, 但我試過喇, 真係搵唔到, 我話我先生建議打風落雨搭的士, 校車叔叔話, 打車落雨仲難搭的士啊.  哎..... 我地呢d 草根真係命苦

回覆 12# bchi 的文章

bchi媽, 想問吓學校既校車係細車 (29座) or 大車 (around 55座) ? 如果係大車, 應該唔會坐度啱啱好呀? 真係好煩呀, 簡直係"禁"住黎搶...

我都有諗過搵出面既褓姆車, 但未開始去搵, 聽你咁講, 睇黎都機會唔高

我明白校車係有營運開支,但今次咁樣計法,點講都講唔通啦!我預你會加價,但唔洗加成咁啊!而且呢間校車公司不嬲態度差,今年都受氣啦!今次仲比埋寫曬條例既通告,洗唔洗咁啊!我仔有細到大搭校車,從來都唔洗咁快預繳校車費,而且之後唔搭校車,仲要一個月通知!哈...真係笑死人!

我仔小二時學車,將軍澳 $900(唔係呢間校車公司) 已包 ECA,今年 $950 ,如有 ECA 再另收 $20 一日,今次 $1250 包 ECA !實在太過份!

我都想阿仔學多o的o野,我覺得適量的課外活動係需要,但唔通為o左要比咁多校車費,而每日參加 ECA ,學業唔洗理嗎?小朋友係超人嗎?學 bowienvivi 話齋 ECA 唔係你話參加就參加,要抽籤o架!

Kim BB,

26坐位來架.  你就想喇... 55 位.. 上年九月開學呀, 我地成班家長投訴投到拆天呀, 三個小朋友坐埋兩個位, 仲同我講交通條例, 3 個120cm 以下的小朋友可以咁坐.  咁我幼稚園時, 個個未夠90cm, 都可以坐一個, 人地傻架咩.  哎.. 總之呢間校車公司真係...... 哎... 學校又哎........... 推來推去, 哎...

3z,

咁又係喎.  校車都要比留位費, 仲要貴過學校收的留位貴啊

Dear All,

上次收到校車問卷, 大家仲讚學校安排週到. 依家覺得好諷刺!
學校同校車公司黑箱作業, 實在好不開心!

回復 15# bchi 的帖子

26座, 咁好容易座滿, 睇黎唔留位真係冇位坐
其實, 今年再多4班小一, 學校應該因應情況同校巴公司商討, 希望唔會再有3個人坐二人位喇

原帖由 bchi 於 11-6-17 15:39 發表
3z,

咁又係喎.  校車都要比留位費, 仲要貴過學校收的留位貴啊

bchi,

HA.....HA.......你好有創意啊,差o的唔知你同我講o野o添(我講緊你叫我....... 3z)!

其實最低工資後都預左加價, 但係又用番呢間校巴公司真係諗佢唔到,學期頭既混亂,校巴既服務又冇顯著既改善,真係有d唔明

查實學校方面同家長做左問卷調查,應該係可以出番份透明度高d既統計結果,等大家都明白理解最終既決定同方向。咁樣唔駛等大家估估下吖...

仲有橫掂都係比呢間校巴加左咁多,其實係咪可以揾番之前果間服務OK但因為加價而被取代既校巴公司呢,又或者可以重新招標,比家長投票決定,咁就算最終決定都係用番呢間校巴,咁樣條氣都順d  吖...
會唔會上年簽份約既時候terms講明三年唔比換公司,所以有難言之隱呀~~真係唔明???

KIM BB,

上年九月我地嘈到拆天之後, 已安排返兩個位坐兩個小朋友, 若佢收750 , 今年九月都咁安排, 我真係會嘔血架. 一間愈辦愈好的學校竟然在最簡單的校車上搞到一鑊泡.

3z,

hahahahah 係你啊衰鬼

jackey baba,

份問卷, 我前日同學校傾時, 佢仲話當初做左問卷, 家長都讚成加價. 我話若你份問卷講明係會加幅50% , 我梗定唔會有人讚成囉. 問卷係話適當地加嘛. 現在係獅子開大口, 學校又話要打去鬧校車, 校車又話要打去鬧學校, 我地就好似一個波咁, 推來推去.
‹ 上一主題|下一主題