用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網大抽獎的排位有何意見?
go

34網大抽獎的排位有何意見? [複製鏈接]

1)       中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)
2)       陳瑞祺(喇沙)小學
3)       基督教香港信義會紅磡信義學校
4)       農圃道官立小學
5)       聖匠小學
6)       合一堂學校
7)       九龍婦女福利會李炳紀念學校
8)       天主教領島學校
9)       馬頭涌官立小學
10)     獻主會小學
11)     聖公會牧愛小學
12)     獻主會聖馬善樂小學
13)     九龍靈光小學

0    0    0    0

第一:馬頭涌官立小學

How about '農圃道官立小學' ? On the other hand, any parent have information about '中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城 ) ? Is this school good ?

Thanks!

原帖由 welcomeu 於 10-12-30 00:55 發表
1)       中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)
2)       陳瑞祺(喇沙)小學
3)       基督教香港信義會紅磡信義學校
4)       農圃道官立小學
5)       聖匠小學
6)       合一堂學校
7)       九龍婦女福利會李炳紀念 ...

如果是女仔,為了細老,
甲部:農團官小
乙部:1)農團官小, 2) 馬頭官小, 3)陳瑞祺, 4) 獻主會小學, 5) 牧愛, 6) ?????
any advice?

原帖由 welcomeu 於 11-1-4 10:36 發表

如果是女仔,為了細老,
甲部:農團官小
乙部:1)農團官小, 2) 馬頭官小, 3)陳瑞祺, 4) 獻主會小學, 5) 牧愛, 6) ?????
any advice?

第二三志願浪費左, 因為一定唔得, 如果派唔到第一, 你可能會派到好後

原帖由 HappyEE 於 11-1-4 11:27 發表

第二三志願浪費左, 因為一定唔得, 如果派唔到第一, 你可能會派到好後

大女及有一個細老的排位,ok嗎?
如果這樣呢?
甲: 1) 農圃官小, 2) 馬頭官小, 3) 陳瑞祺
乙部: 1) 農圃官小, 2) 獻主會小學 , 3) 獻主會聖馬善樂小學 , 4) 牧愛小學
, 5) 中華基督教會灣仔堂基道小學 (九龍城)

聽聞馬頭涌官小比農圃道官小好!

回復 5# HappyEE 的帖子

請問何解? 請指教

回復 1# dongnut 的帖子

因為每年好多人放馬頭官小&陳瑞祺係第一志願都派唔到, 第一志願都入唔到, 更可況第二三志願

之前在BK曾經有媽咪報料, 女仔第一志願聖羅撒, 非常大機會派到!

聖羅撒小學最近翻新, 校舍靚左, 程度高, 校風好, 如果我個女唔係讀緊協恩, 我都會選佢!

協恩是否這一兩年轉直資??

只是討論緊協恩中學轉直資, 但末有定案...

原帖由 HappyEE 於 11-1-4 11:27 發表

大女及有一個細老的排位,
      其實我目的是想入農圃,所以把乙1和甲1都放農圃,而將馬頭官小及陳瑞祺夜在甲2及甲3,目的是雖然知道一定入唔到,但只是若阿女入唔到農圃時,在第三階段扣門(農圃,馬官或陳瑞祺)可表示一點誠意,有用嗎?
      另外,其實我在甲部加上甲2及甲3後 (version1),與及我在甲2及甲3留空 (version2),這有分別嗎?我意思是對乙1入農圃的機會..thx!

version 1
甲: 1) 農圃官小, 2) 馬頭官小, 3) 陳瑞祺
乙部: 1) 農圃官小, 2) 獻主會小學 , 3) 獻主會聖馬善樂, 4) 牧愛小學
, 5) 中華基督教會灣仔堂基道(九龍城)

version 2
甲: 1) 農圃官小
乙部: 1) 農圃官小, 2) 獻主會 3) 獻主會聖馬善樂小學 , 4) 牧愛小學
, 5) 中華基督教會灣仔堂基道小學 [/url](九龍城)

我一定建議你不要選農圃官小作第一志願,因為朋友曾在農小教書,她覺得學生素質不是很好。
‹ 上一主題|下一主題