用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV/SC面試後反思
go

KV/SC面試後反思 [複製鏈接]

我仔仔係0802,平日屋企有train開,中英相管齊下,翻nursery都好多野講,之前希望kv同sc面試可可順順利利。

點知星期五11:00 in KV,又落雨又排隊,居然可以影響禁大,可以令仔仔完全唔出聲,係感話要番屋企。反觀有個媽咪,可以準備晒麵包小食,飲品玩具,有手機video又有故事書,睇見人地個仔等左成個鐘都仍然唔扭計,醒目聽話,真係好唔開心。我唔知道人地in 成點,不過表現一定比仔仔好。如果唔係睇到有準備既家長可以感應變,我實會埋怨間學校安排得唔好,又或者運氣唔好,遇著落雨,其實係自已準備不足。

尋日星期一 9:00 in SC,天氣好左好多,唔洗點排隊,又學識準備乾糧故事書,信心大左好多。點知都係唔出聲,net問極都唔肯講自已咩名幾多歲,雖然 warm up之後,配對同macaroni都做得好好,不過開頭唔肯出聲就一定certified。反觀又有個嗲的,全程同個女用英文問周圍既事物,一要排隊就叫個女同d老師講 good morning 傾下計,又叫個女同一齊排隊等既小朋友 say hello ,就連坐佢地隔離一齊 in 既女仔都 warm up埋,笑住握手。結果我睇到佢地去 net 度既時候已經輕鬆晒,自已就只係識俾本書仔仔睇。

今個 weekend 所見所聞,令我領略左好多野。機會係留俾有準備既人,哩句話一d都冇錯。成日聽到 d 人話學校其實係 in 家長,其實係真,不過唔係睇家長背景,而係睇家長識唔識準備仔女。平時教仔仔幾多野都冇用,臨場發揮唔到都係死,要賴學校賴天氣,不如賴自已冇把握機會,在好多人發揮唔到既時候令仔仔更特出。我作為媽咪最應該努力做既係為仔仔 keep 住個狀態去 interview,今次係自已比其他家長做少左野,係自已準備不足,累左個仔,好唔開心。

所以想講出黎同各位分享下,希望各位媽都繼續努力!我應承仔仔,下次媽咪會努力,做得更好!
   3    0    3    0

原帖由 hin0802 於 10-11-9 13:16 發表
我仔仔係0802,平日屋企有train開,中英相管齊下,翻nursery都好多野講,之前希望kv同sc面試可可順順利利。

點知星期五11:00 in KV,又落雨又排隊,居然可以影響禁大,可以令仔仔完全唔出聲,係感話要番屋企。反觀有個媽咪,可以準備 ...

我欣賞你懂得欣賞別人

thanks for your sharing!

放心, 遊戲只係開始. 你咁識諗, 將來一定可以同小朋友一起面對困難. 今年 interview 真係睇到/聽到好多人生百態, 獲益良多!

當頭棒喝!!謝謝!! 
我要再為兩個仔再做好0的

原帖由 hin0802 於 10-11-9 13:16 發表

點知星期五11:00 in KV,又落雨又排隊,居然可以影響禁大,可以令仔仔完全唔出聲,係感話要番屋企。反觀有個媽咪,可以準備 ...

I like it, thanks for your sharing.

原帖由 小克 於 10-11-9 13:37 發表
我好感動,多謝你!

我個仔KV/SC同日Interview, 當晚個仔好疲倦,好早上床訓。 我望住個仔訓覺個樣,百感交雜,同老婆反而訓唔著,我覺得個仔好似想同我地講:爸爸,媽媽,點解要迫我?!

感覺好難受、好慼然。 大家應該放開,為你的仔女 ...

同意 其畢竟只係來到呢個世界2年既日子.父母你想他怎樣
其實不論子女表現如何 他們都已經盡了力
自己去見工都唔會次次有水準表現啦
要懂得欣賞自己子女等同欣賞自己
懂得欣賞別人等同比機會自己進步
大家努力...漫漫長路..

令人感動及反省嘅好文章~~

多謝分享, 真係好感動!
人生成長路漫長, 大家都加油啊!

今年仔仔以大仔之身(0712)再in KV同SC,做大人嘅我感覺真係好唔同,上年係超細仔,仲唔係好識講野,怕冇好學校收,in 成近10間,最終有一間不錯嘅以waiting入咗....

今年係大仔,而且有一間不錯係手,諗住比個訓練個小朋友,平常心好多,基本上冇同佢train乜野,因為我相信佢只要肯講,interview時嘅基本問題佢係識嘅...只係話比佢知要interview要答老師問題,之後會有玩具等心理準備,但結果係出乎意料地好...

而自己亦冇任何準備,因為已有去年嘅經驗...

原來能以平常心去面對很重要...但我亦知道這一點很難做到!

小朋友的心情不能像大人一樣穩定, 小小事情都可以對他們影響很大, 可能當天他感到疲倦, 但身邊太多人, 再加上天氣造成的影響, 令他很想逃離現場, 面試前的等待確實很考小朋友的耐性, 但他們沒可能很有耐性, 始終還那麼小.

作為父母, 為小孩盡了力便可以了, 不必過分責備自己, 何況面試表現好亦不等於會取錄, 世事太難料!

希望會有一間你心儀的幼稚園取錄你的小寶貝!

hin0802 您係一個好媽媽

親子童讀樂

我仔仔係08年9月, 話細b又唔係太細, 但佢一定唔伙可以叫大b lor, 佢星期六早上8.30 in SC, 之後 9.30 in KV, 我老公話佢好乖全程無扭計, 老師問佢野都有反應不過答得唔啱, 但我知我仔仔已經盡咗力, 佢唔夠d大仔爭都預咗, 8000個人爭600個位入唔到都好正常, 我都同自己講平常心啦!

樓主的所見所感真係對好多家長有好大的幫助!

SC唔一定收哂大仔/女的,之前我識好多同學仔都係細仔/女 (十一月同十二月出世),佢地既talent唔差過大仔/女,有d仲好過tim,SC真係睇小朋友自己多過睇你年齡囉,我覺得。

多謝樓主嘅分享, 提醒左我都準備唔足夠,
臨場又唔夠執生, 希望下次可以做好d!

好欣賞你反醒自己, 欣賞別人嘅個性,
相信你教小朋友一定教得好好!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

同意!  根據舊年既經驗, 我覺得學校一定有in埋家長至決定收吾收個小朋友....

回覆 17# hin0802 的文章

繼續支持你!
‹ 上一主題|下一主題