用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 發人心醒: 世襲
go

發人心醒: 世襲 [複製鏈接]

極力推薦:剛才10:30PM NXW 新聞台既節目 世襲
明天下午1:30會重播

睇完明白教育既不公平
一代DXS 世世代代 DXS

睇完後我同先生都好開心決定比仔仔入而家間幼稚園,
DXS, 喇X, 唔會再關我地事. 自問無本事 都明白無必要.
   0    0    0    0

那裡看到節目重溫?

原帖由 kmmum 於 10-10-15 23:10 發表
那裡看到節目重溫?

我唔知上網有無,因為NXW係收費電台.
我未TRY過上網LOGIN有無得重溫

其實世襲只佔一半學位, 另一半是同區大抽獎. 雖然有很多人是借地址, 但有更多的人係為小朋友而孟母三遷....

我都係為小朋友遷了三次. 第一個派了第一志願, 而家等埋第二個派位, 我地可以功成身退, 遷去想住的地方.

至於DXS, 我朋友係舊生, 佢小朋友讀ESF幼稚園, 結果都入唔到DXS.

一代DXS, LS, 一世DXS, LS, 係有D咁既例子, 但唔係全部. 傳媒要造新聞, 俾一兩個例子你就信哂, 千祈唔好被騙乎.

原帖由 NICOLE123 於 10-10-15 23:02 發表

睇完明白教育既不公平

DXS, 喇X, 唔會再關我地事. 自問無本事 都明白無 ...

但始終世襲多5分,入既機會都大d.

原帖由 nicolemummy 於 10-10-15 23:15 發表
其實世襲只佔一半學位, 另一半是同區大抽獎. 雖然有很多人是借地址, 但有更多的人係為小朋友而孟母三遷....

我都係為小朋友遷了三次. 第一個派了第一志願, 而家等埋第二個派位, 我地可以功成身退, 遷去想住的地方.
...

佢主力係講直資學校既問題
當然節目會比較偏重佢想帶出既問題
不過我覺得不是無道理
另外見到一個小朋友會寫出"我不要返學" "我不要學XX'
我覺得好夠了...點解要咁..
係唔係真的要贏在起跑點.
自問無能力..
當然呢度好多家長都有能力. 我只係講我自己無能力

不過我覺得呢個節目有佢想講既野. 可以令大家反思

其實作為家長既我地,我覺得無必要對d名校咁迷戀,要睇返自己同小朋友既能力去選校,夾硬去讀d名校,有時真係唔知係好事定壞事.....

如果講直資, 佢地有佢地收生權, 咁我都無野講.

至於津官小收生制, 因為呢個世界沒有絕對公平, 即使絕對公平亦未必好, 所以我係覺得津官收生制是可接受的. 起碼, 我仲可以以搬遷的行動去提高我想選擇學校的機會.

原帖由 NICOLE123 於 10-10-15 23:22 發表

不過我覺得不是無道理
自問無能力..
當然呢 ...

回覆 8# nicolemummy 的文章

非常贊同!
我們做父母噶,都是想盡自己的能力給最好的嘢與小朋友....

唉...每個決策都唔會滿足所有人既需要,得唔到利益者自然會覺得唔公平,睇下企係邊個位置姐...

原帖由 美人魚LX 於 10-10-15 23:32 發表
非常贊同!
我們做父母噶,都是想盡自己的能力給最好的嘢與小朋友....

最好<-好可能只係對父母而言
小朋友而家未識選擇當然係父母幫佢決定
不過我覺得家長係適當時候要反思. 以小朋友既角度去想想.
我地應為最好...其實又岩唔岩呢?

我沒看你說的節目…但我贊同你說的。
我報的兩間一條龍也就是我想要的。就是小1要是抽獎的,也是區內的一條龍的中小,並不是什麼超級名校或貴族學校,不知道亞女是否一個讀書人,但我就是沒想過什麼DGJx等…我不想亞女辛苦,也不想自己辛苦…再者,人生是馬拉松,對我來說,贏在起跑點最終不一定會贏個比賽…quote]原帖由 NICOLE123 於 10-10-15 23:22 發表

不過我覺得不是無道理
自問無能力..
當然呢 ... [/quote]

今日DINNER老公先問我會唔會考慮去幫仔仔考DXS OR 搬去41網..當時我已經覺得無必要
老公點解突然咁問.係因為呢排亞仔日日都比老師讚
老公覺得個仔可能真係可以再好D

當同老公睇完剛才既節目都一致決定.而家已經夠好了.

絕對贊同!既然對自己仔女無信心,又唔肯適應制度(搬屋),呢d名校真係唔啱你,就算入到都未必掂。要知道約廿年前的名校畢業生(現今為人父母者),社經地位一般較高,其子女在學習上亦享有較多的資源,他們對學校的歸屬感較強(至少希望子女能回校就讀),而名校亦很自然樂意收取有關學生,而所謂的世襲就此而成,即強者越強(不只在學校,社會亦然)。當然贏在起跑點最終不一定會贏個比賽,但至少機會會增加很多,否則,每年就不會見到成以千計的家長去名校報名,而你亦唔會因世襲制度而感到無奈。

我無所謂, 天生天養多好!

原帖由 NICOLE123 於 10-10-15 23:02 發表

睇完明白教育既不公平

DXS, 喇X, 唔會再關我地事. 自問無本事 都明白無 ...

咁都會有第一代架......

世襲不只官津. 直資名校也計世襲分. 世襲分某程度上如何也有多點優勢. 但直資喜歡收那些便那些. 如果孩子真是他們那杯茶. 沒有世襲分. 一樣也成事. 所以世襲分也只是輔助. 如孩子及家庭真的是有實力. 我認為才是最重要.

但如果家長不焦點於這些名校. 根本不會當世襲分是一回事. 也不會抱怨世襲的不公平. 因為你"想"而"沒有". 才會覺不公平.

Hi NICOLE123 - Thanks for your recommendation!

By the way, I clicked on the timetable of "NxW TV".  The TV program on 新聞台 at 1:30pm is called 香港貧窮問題#4 but not 世襲.  Is that the one you recommended?

Thanks!
小小媽咪

多謝你,我剛剛睇到你個POST開電視就睇到。世襲係subtitle. 所以佢咪循例拍下中產,又要講下窮人. 似乎佢主要講直資名校做例子, 不過我覺得佢講得好唔全面, 官津學額始終先係大多數, 窮人又唔至於無出路, 不過富有人家就當然係資源充足得多. 而且好多事情都係家長一廂情願諗法, 好似個所謂中產教仔教到個仔唔想返學, ~~唉, 話預左幾多百萬做教育, 每年要預幾萬遊學, 真係花左錢都晒氣.

鮮魚行梁校長, 真係值得尊敬.

原帖由 w_y 於 10-10-16 14:26 發表
多謝你,我剛剛睇到你個POST開電視就睇到。世襲係subtitle. 所以佢咪循例拍下中產,又要講下窮人. 似乎佢主要講直資名校做例子, 不過我覺得佢講得好唔全面, 官津學額始終先係大多數, 窮人又唔至於無出路, 不過富有人家 ...

佢呢個節目得半小時..真係唔夠講得深入.
‹ 上一主題|下一主題