用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 矯視隱形眼鏡一問
go

矯視隱形眼鏡一問 [複製鏈接]

請問兒童晚間戴上矯視隱形眼鏡後,
點解有bubble?即係鏡片和眼球之間有空氣,
有乜壞處?
   0    0    0    0

矯視隱形眼鏡再一問

請問配戴矯視隱形眼鏡後,眼睛多了眼膠是否正常?

醒目開學勳章

回覆 4# goodmama2003 的文章

Hi goodmama2003,

我囡囡都參加了理大的"矯視" 計劃, 月中去進行檢查, 但我有d擔心佢會摔眼整傷角膜, 可唔可以分享下有關配帶時心得。

醒目開學勳章

我個女都快7歲, 之前佢見我帶隱形眼鏡覺得好新奇, 成日都話想試下, 而家同佢講遲d可以試帶, 佢就好驚,

係呢, 您個女女第一次帶時係點克服嫁??

原帖由 goodmama2003 於 10-1-2 19:50 發表

你女女幾大呵. 我女7歲. 都是理大計劃中.
我女就好少摔眼. 不過上次訂回的鏡片, 右眼不合帶, 要再訂. 現在等緊...

但我有d擔心佢會摔眼整傷角膜,= 如果你女女大點. 叫她記住不好摔, 我女本來都愛摔眼, 但我好長 ...

我囝囝都有戴"理工"隱形眼鏡. 最初, 是要先學戴鏡, 多是媽咪幫小朋友戴的. 我與他戴時, 佢都好大抗拒, 學咗幾堂至幫佢戴到.
我唸小朋友依D驚, 要安慰她, 戴多次令小朋友不驚.
我囝囝最合作係"除鏡".

起初時間, 都要好密去CHECK眼, 都幾花時間.
不過, 驗光師都好詳細&細心, 始終都係眼, 小心些好.
我囝囝戴了一兩次, 暫時都OK. 可以將原來300度近視減到100度, 不過因為日子短, 所以好快反彈, 要長時間才可看到是否有效???

EVEN話佢眼外圍有些少損, 由於是外圍, 加上應該可自動修復, 影響都不算大.

如果小朋友眼皮緊, 戴硬鏡,的確有些少許不舒服的. 因為始終好像有個圈圈咗隻眼仔.所以提議小朋友戴後SLEEP.

原帖由 黃巴士 於 10-1-3 16:40 發表
我囝囝都有戴"理工"隱形眼鏡. 最初, 是要先學戴鏡, 多是媽咪幫小朋友戴的. 我與他戴時, 佢都好大抗拒, 學咗幾堂至幫佢戴到.
我唸小朋友依D驚, 要安慰她, 戴多次令小朋友不驚.
我囝囝最合作係"除鏡".

起初 ...

補充 : -
其實我幫佢戴, 我起初見佢"翁"埋口面, 仲驚過佢, 唔好話係小朋友.

矯視隱形眼鏡一問

我的女兒已戴了矯視隱形眼鏡1個多月,効果良好。初戴3天已由四百多度減到一百度,但仍擔心它的安全牲,女兒今年8歲,自已戴和除,和你們的分別是付16000元,因錯過了理大計劃。

多謝goodmama2003的意見。

我想問下, 大家講緊 ge 係咪 only 每晚 sleep 先戴, 朝早起身就除, 之後成日都唔洗眼鏡果 d ar?

係呀!
囝囝今年8歲,已戴了矯視鏡4個多月,好有効,佢都係自已戴同除,但清洗鏡片同用具就我做

原帖由 乖乖 於 10-1-4 13:45 發表
我想問下, 大家講緊 ge 係咪 only 每晚 sleep 先戴, 朝早起身就除, 之後成日都唔洗眼鏡果 d ar?

原帖由 Benbenmum 於 10-1-4 14:37 發表
係呀!
囝囝今年8歲,已戴了矯視鏡4個多月,好有効,佢都係自已戴同除,但清洗鏡片同用具就我做

我囝都係8歲, 對上一次視光師都有提過, 因呢個 age 有近視, 度數會升得好快, if 下一次驗眼度數 keep 得 ng 理想, 都叫我考慮下比囝戴矯視鏡,  我 15/16 ,  因我ge眼科doctor 唔見意, 但視光師話只要 follow 得好, 問題 ng 大, 即係戴嘅初期要返去視光師度 check 密d.......我諗囝囝考完試我都要帶佢去 check 下眼, 到時都要諗諗 lu~~~anyway, 聽到你地話 OK, 都有d 心思思想試下~~

hi

我仔仔都參加左, 呢個星期五去檢查, 好緊張呢!!!
原帖由 10396 於 10-1-1 10:36 發表
Hi goodmama2003,

我囡囡都參加了理大的"矯視" 計劃, 月中去進行檢查, 但我有d擔心佢會摔眼整傷角膜, 可唔可以分享下有關配帶時心得。

矯視隱形眼鏡一問

視光師話戴上矯視隱形眼鏡後,要五分种內睡覺,我女兒從未試過,起碼要半小時才能睡,(仲要擘大眼)如果繼續係咁,有乜壞處?又開始有D担心!
‹ 上一主題|下一主題