用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思個interview,我其實真係吾係好知佢地想點? ...
go

啟思個interview,我其實真係吾係好知佢地想點? [複製鏈接]

今日去藍田in,個老師坐低,只係叫阿b餵公仔食野,同埋俾個杯我,跟住就一味笑住吾出聲咁望住阿b!!!阿b果時只係好努力,專注咁敲緊件玩具,我估佢可能仲要敲一段時間,而個老師又一直吾問問題,阿b根本吾會可以點表現到佢識既野,咁我見到有點dead air,我唯有自己搵野黎考阿b啦!!結果之後既問題都係由我出!!

我其實expect係個老師考阿b,點知而家變左要個家長負責出題考!個過程我自己就覺得好怪,仲要果度得果幾件好簡單,好快就問完問題既玩具,攪到我r 哂頭,都吾知問乜好,夾硬搵野問!!!我吾知其他學校點in,但我寧願好似之前Think果度咁,老師不停拎野出黎問阿b仲好!

另外,我覺得佢地個安排都不太好!!一早就叫我地入去Interview room玩玩具,玩足成~20mins先輪到,但d玩具又吾多款又吾吸引,仲要係之後考試又係用番果幾件玩具,小朋友其實好易到考試時無心機再玩!!

吾知其他小朋友in既情況又點?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 pingu_k 於 09-11-15 01:27 發表
今日去藍田in,個老師坐低,只係叫阿b餵公仔食野,同埋俾個杯我,跟住就一味笑住吾出聲咁望住阿b!!!阿b果時只係好努力,專注咁敲緊件玩具,我估佢可能仲要敲一段時間,而個老師又一直吾問問題,阿b根本吾會可以點表現到佢識 ...

你個小朋友幾大? 如果仲細, 可能老師只係想觀察.

其實老師in咁細個人仔都唔易, 老師問, 小朋友又未必識答, 而家冇問, 家長又覺得點解唔考下小朋友(sorry純屬個人意見, 希望你唔好介意). 可能你小朋友叻d, 識講嘢, 但嗰位老師冇諗過...或者因為佢問過好多個同你小朋友同齡考生, 都唔識講嘢呢~

我有朋友昨日in另一間啟思, 又係玩咗成半個鐘才入去in, 佢個小朋友唔肯放低架車, 要帶埋入去in, 老師比咩玩具佢都唔睬, 可能响出面玩得太耐.

小朋友真係太細了, 都唔可以希望佢答你D咩,
老師都問我其實想睇佢有冇互動.

同我同一時間考有一個爸爸, 係咁考個小朋友,
老師就跟住上身咁係咁問個小朋友, 當然小朋友
就企係度玩.

我都覺得藍田啟思既安排比較差,
去到既時候, 勁多人...
我地入左間房等...里面有玩具玩, 有其他小朋友響度in緊..我地響房里面等左好耐, 可能半個鐘都有...我個仔響里面玩玩下都唔想玩, 想扭計出去...我都覺得房度好熱...等得好耐好悶...地下又頗dirty...

Similar arrangement in KT Creative.  But the most frustrating part is that she asked my son whether he's had lunch?  Are you full?  I've never asked my son these questions.

原帖由 方麗娟 於 09-11-15 08:58 發表

你個小朋友幾大? 如果仲細, 可能老師只係想觀察.

其實老師in咁細個人仔都唔易, 老師問, 小朋友又未必識答, 而家冇問, 家長又覺得點解唔考下小朋友(sorry純屬個人意見, 希望你唔好介意). 可能你小朋友叻d, 識講 ...

我意思吾係話我阿b特別叻呀,佢乜都未識講架,包括爸爸媽媽!!吾知佢叫吾叫細,佢年中出世!我純粹覺得佢地令我果刻有點不知所措!

我都知有d學校會only觀察,如果個老師果日係一開始就一聲不響o係旁邊睇,咁我都吾會吾知佢想點,因為佢好明顯係觀察嘛!但佢又坐埋黎問問題,但問兩句就無哂聲,我果刻就吾知應該點啦,阿b又只係一味敲敲敲,吾通大家就咁坐響度望住佢敲玩具?

我果日果間係等& interview都係響同一課室,玩既都係同樣果幾件玩具!我就寧願佢俾我地響出面等,玩其他野先,到interview先入課室玩其他野,我就係怕出現fakepig所講既情況!結果無,係我好彩咋!

原帖由 M.Cheuk 於 09-11-15 13:07 發表
小朋友真係太細了, 都唔可以希望佢答你D咩,
老師都問我其實想睇佢有冇互動.

同我同一時間考有一個爸爸, 係咁考個小朋友,
老師就跟住上身咁係咁問個小朋友, 當然小朋友
就企係度玩. ...

太細個有時佢吾答係正常既,我都係expect老師睇下小朋友響"互動"既過程中有乜反應之類!不過,講明"互動",都要你"撩"下佢,問下佢,佢先有得俾反應你嘛!好似我果個老師咁吾出聲.......有時小朋友真係可以對住同一樣野自己靜靜地咁玩好一段時間架喎!

原帖由 曾小樂 於 09-11-15 16:15 發表
同感同感啊
in咗出來,老公問我都問乜問題
我都唔知要點答
仔仔只是鐘意玩車仔
老師就要同佢握手,佢就唔握
前后最多5分鐘就出來了
好彩等候的時間不算長

只是覺得啟思顧著收錢
唔知5分鐘點揀小朋友收或者唔收 ...

In你個老師都係無乜問問題?

你吾駛等好耐真好,我等到又悶又熱又怕阿b interview時吾肯再玩!

原帖由 AAAFamily 於 09-11-15 22:58 發表
Similar arrangement in KT Creative.  But the most frustrating part is that she asked my son whether he's had lunch?  Are you full?  I've never asked my son these questions.

expect一個咁細既小朋友答呢d問題,的確有點奇怪!

所以,in 完之後,對呢間學校都扣左分,因為感覺真係吾多好!

大家講嘅嘢完全同意,老師吾知想點,最慘我等成個鐘,仲見到有相熟家長一嚟到就即in,離晒普,可能老師木口木面,阿仔見佢黎就喊,結果冇一樣嘢做到,不過我都覺得學校好吾掂,好明顯只顧搵錢,扣晒分啦!

Never mind.  There are still quite a few good kinders around.  Just treat it as an experience or "mock" interview.

我14號帶囡囡IN完青衣啟思,原本果朝約咗9:30面試,不過我好大蒙記錯咗15號,所以果朝佢打我比我老公,說可以在12:00前到達,結果我地係11:00去到,去到登記時,我見佢枱面有3叠FORM ,我個份係第3叠(最少果邊,應該有人好似我咁過咗時間都未嚟),唔知我遲咗嚟,會唔會扣分呢?
之後拿完份FROM,叫我地3個要用潔手液潔手後,就沿住條樓梯行落去,果條樓梯都幾長吓(對小朋友嚟講),落到去,見到有幾間課室,同一個室內遊戲間,之後有個老師叫我等一等,好快佢就叫我地入房,原來係一個老師同我地3個IN,唔係成班小朋友玩傢,之後我地3個坐好,老師就問我囡囡嘢,
咩名,幾大呀,當然囡囡眼LOOK LOOK 望住miss ,唔識答佢我就教囡囡答佢,聽到14個月(佢就話,嘩佢好細個咋喎),
我話係呀,佢又比bb玩logo,睇下佢識唔識叠起佢,當然都係唔識啦,之後 miss 就教囡囡,咁樣咁樣就叠起咗傢啦,之後又比佢玩對圖型,又係唔識,囡囡只係亂入,之後問佢媽媽係邊呀,爸爸係邊呀?佢只係望住我地,無答佢呀,最後佢問我地平時會點叫佢,我話叫名囉,之後佢叫我地2星期內等通知結果,叫囡囡拜拜,飛吻,佢就做咗2下(miss 應該睇唔到),飛吻就睇到,咁就見完啦.
不過我同老公都預咗佢唔收傢啦.

結果何時有?

如果用5分鐘去測試小朋友實力當然不夠.但如果要你從千多個小朋友中選出最出衆的幾十個.真的以每人5分鐘就已經可以分出高下.

當然我覺得以interview的表現來決定收幼兒園生是很不合理,但面對衆多的申請,這種做法也無可厚非.

我囡囡都是落選者,但interview時見到別的孩子玩玩具能力,認知能力及跟老師的溝通,全都比囡囡強,我也真的無話可說.....

原帖由 ruima 於 09-11-16 13:26 發表
結果何時有?

面試後2星期內會發信通知!

我都覺得應該唔好咁早比d小朋友係課室一邊玩玩具一邊等,我o個日係課室大約等左15-20分鐘,老師又係考叫囡囡餵公仔BB食野,然後叫囡囡搭LEGO,但其實囡囡一入到課室已經走埋去搭LEGO,大約玩左5分鐘先玩其他玩具,所以到老師叫囡囡搭LEGO時囡囡都冇搭到,因為已經玩完再冇興趣玩啦。老師亦都冇咩問題,只係講左一包話囡囡比較鍾意探索,然後問我如果有下午班考唔考慮,之後就完啦。

原帖由 ruima 於 09-11-16 13:26 發表
結果何時有?

lam tin branch: 1 wk after interview!

原帖由 scholar 於 09-11-16 14:37 發表
如果用5分鐘去測試小朋友實力當然不夠.但如果要你從千多個小朋友中選出最出衆的幾十個.真的以每人5分鐘就已經可以分出高下.

當然我覺得以interview的表現來決定收幼兒園生是很不合理,但面對衆多的申請,這種做法也無 ...

同意同意!!即係好似無線"超級巨聲"入面既評判咁講,就算參賽者平時表現幾好,把聲本身幾靚,但比賽就係比賽,出黎就係得果一次既機會,如果出場果刻因為緊張/病而唱錯歌詞,走音等,咁就係輸左俾人架啦!!咁都無辦法!! : )

我最怕就係Interview時間撞啱阿b扭瞓......所以唯有盡力而為而已!

in fact, i've resevation towards their teaching principle of mother tongue teaching.  I prefer bilingual or trilingual.  However, it is still a famous kinder with long history.  I just wonder whether it can catch up with the current society requirements.

Agree, that is also my concern. I gave up this school.

原帖由 AAAFamily 於 09-11-16 21:18 發表
in fact, i've resevation towards their teaching principle of mother tongue teaching.  I prefer bilingual or trilingual.  However, it is still a famous kinder with long history.  I just wonder whether  ...
‹ 上一主題|下一主題