用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

亞仔話好悶 [複製鏈接]

開學幾日,昨晚亞仔話我知學校好悶,佢話得自己一個人,我叫佢去識下d新同學,點知今日佢話有d唔開心,身為亞媽都唔知點算好.
   0    0    0    0

我個女都話好悶......
我問佢上堂做過D咩?
佢話:[咪點名/派通告囉]
我再問仲有呢?
佢話:[冇啦!全部時間都坐喺個位度,冇野做~]

亞仔都係咁講,但佢話小息自己一個仲悶.

剛剛上學係咁,遲D同D同學仔熟就會好鍾意返學

希望係咁啦,所以我都成日安慰佢.

我個仔就幾開心喎, 不嬲佢都係比較主動識朋友, 所以就冇話悶...

原來呢兩日喺學校會有d活動, 比老師認識一下小朋友, 以便第日教學作出準備, 例如, 今日就要交一張圖畫番去嘞
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

鼓勵佢哋試吓主動認識新朋友,大家都係小朋友好容易做到friend嫁

我嗰女話番學就好開心,因為佢好主動同埋唔怕醜,又識到新朋友,但係放學搭校車就比高年班D男同學蝦,連續兩曰啦,所以佢尋曰喊得好犀厲呀, 佢問點解幼稚園D小朋友細個仲乖過大個果D哥哥嫁???? 唉, 係唔係大個咗嘅小學生就鍾意"大蝦細"嫁呢??  所以我叫校車姨姨幫我分隔呢班"大蝦細"

我叫佢識下其他同學,最弊係尋日同個同學仔一齊,佢話同學仔個'朋友'叫佢走開,攪到佢唔開心.

原帖由 臣媽 於 09-9-4 08:35 發表
我個仔就幾開心喎, 不嬲佢都係比較主動識朋友, 所以就冇話悶...

原來呢兩日喺學校會有d活動, 比老師認識一下小朋友, 以便第日教學作出準備, 例如, 今日就要交一張圖畫番去嘞 ...

臣媽~你仔仔好似同我女女一班?(1D)~乜要交圖畫咩?
點解我個女冇講~
仲有我想問你地小朋友呢2日有冇手冊?唔知係咪老師收起左???

原帖由 SZE_SZE 於 09-9-4 09:40 發表
我叫佢識下其他同學,最弊係尋日同個同學仔一齊,佢話同學仔個'朋友'叫佢走開,攪到佢唔開心.

唔駛咁擔心~小朋友既圈子好得意~今日唔彩你~聽日又會同你玩~你仔仔一定好快識到新朋友~

我仔仔都有咁o既情況,上年開學,佢啲老友記分咗佢第二班,初初幾日佢小息都係自己一個人(例如食下小食,睇下人哋玩...)當老師分咗組後,佢自然就會有佢個圈子o架啦!唔好咁担啦!

小朋友由幼稚園上到小學,係一個好大o既轉變,你要比多啲正能量佢啦!"你今日Cheer咗未呀?”

原帖由 SZE_SZE 於 09-9-4 09:40 發表

多謝你的鼓勵,希望今日會聽到佢話係學校好開心啦!

我仔都無講要交圖畫喎
手冊老師收左呀 , 好似要交俾校長檢閱喎 , 所以哩兩日都無手冊派返黎 ... 琴日新增左張體溫表放左係名卡後面, 你地有無留意呀 , 我仔無同我講 , 我都係八掛望下才知咋

原帖由 Emily_Wah 於 09-9-4 11:14 發表

點解我個女冇講~
仲有我想問你地小朋友呢2日有冇手冊?唔知係咪老師收起左???

原帖由 tszkiuma 於 09-9-4 12:15 發表
我仔都無講要交圖畫喎
手冊老師收左呀 , 好似要交俾校長檢閱喎 , 所以哩兩日都無手冊派返黎 ... 琴日新增左張體溫表放左係名卡後面, 你地有無留意呀 , 我仔無同我講 , 我都係八掛望下才知咋
...

係呀~我女都有講體溫表係名卡後面~你仔仔搭幾號校車放學???唔知係咪同我女一架~4號~

臣媽 , 你個仔可唔可以主動識下我仔呀 , 我仔好中意埋女仔堆 , 我想佢多番D陽氣 , 唔好成個女仔咁嬌聲嬌氣

原帖由 臣媽 於 09-9-4 08:35 發表

原來呢兩日喺學校會有d活動, 比老師認識一下小朋友, 以便第日教學作出準備, 例如, 今日就要交一張圖畫番去嘞 ...

原帖由 樂B媽媽 於 09-9-4 09:34 發表
鼓勵佢哋試吓主動認識新朋友,大家都係小朋友好容易做到friend嫁

我嗰女話番學就好開心,因為佢好主動同埋唔怕醜,又識到新朋友,但係放學搭校車就比高年班D男同學蝦,連續兩曰啦,所以佢尋曰喊得好犀厲呀, 佢問點解幼稚 ...

佢搭幾多號校巴? 點蝦你個女? 亞女話見到校車內/在校等上校車前有男同學打架....

Hi 我仔1E班架,3/9果日佢話老師派o左張圖(海豚)比佢地在上堂時塗色,然後交番比老師,唔知你果班係咪一樣︿︿

至於手冊就有D唔同,仔仔連續3日都有帶番黎叫我地睇,3日都寫O左要做o既野如體溫要寫在體溫卡、交回條、通告、下星期3:30放學、朗誦比賽報名表、填色比賽等等,不過我唔係好明佢寫"不用帶書本"係指下星期一一日定係全個星期??

原帖由 tszkiuma 於 09-9-4 12:15 發表
我仔都無講要交圖畫喎
...

tinbaby,

我仔也是E班﹐ 和妳仔一樣。

而不用帶書是指[中文]課本。 呀仔重話老師講[十月]前都不用帶(這個我就唔知是不是)。下次放學都要自己問問老師了。

原帖由 tinbaby 於 09-9-5 09:18 發表
Hi 我仔1E班架,3/9果日佢話老師派o左張圖(海豚)比佢地在上堂時塗色,然後交番比老師,唔知你果班係咪一樣︿︿

至於手冊就有D唔同,仔仔連續3日都有帶番黎叫我地睇,3日都寫O左要做o既野如體溫要寫在體溫卡、交回條、通告、下星期3:30放學、朗誦 ...

佢地喺學校已經畫緊, 可能佢一早畫好咗咪收咗囉

本手册琴日放學派番嘞, 仲見到校長同班主任的簽名添

你見唔見佢地學寫家課日誌呀, 不過冇功課...
原帖由 Emily_Wah 於 09-9-4 11:14 發表

點解我個女冇講~
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

咁你個仔叫乜野名呀, 佢地可能喺學校做英文名喎, 我個仔叫Addison呀, 全班最細粒果個
原帖由 tszkiuma 於 09-9-4 12:22 發表
臣媽 , 你個仔可唔可以主動識下我仔呀 , 我仔好中意埋女仔堆 , 我想佢多番D陽氣 , 唔好成個女仔咁嬌聲嬌氣
‹ 上一主題|下一主題