用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 新校車公司瘋狂加費
go

新校車公司瘋狂加費 [複製鏈接]

0    0    0    0

我會加入反映

我對今次校車相當不滿意!

原帖由 susantse 於 09-7-9 00:33 發表
舊校車公司蔡先生都說太貴 (九龍城聖家九龍灣:新車費$750,以前是$597,増加幅度>25%,再早一年前是收$550), 蔡先生建議我們聯同其他家長向學校反映.
(九龍塘聖家九龍灣:新學年的校車收費都是$597,但九龍塘聖家的路程是 ...

me 2, more 20% than last year. very expensive!!!

原帖由 Erica-caca 於 09-7-9 15:03 發表
me 2, more 20% than last year. very expensive!!!

我們貴咗 $ 148 , 茘枝角區竟然同將軍澳同價,個站仲係遠咗,兼不方便。

校車

我都覺得貴了很多, 上年將軍澳返學校, 要$755, 今年轉了新校車公司, 便加到$850, 差不多$100, 離譜.

原帖由 susantse 於 09-7-9 00:33 發表
舊校車公司蔡先生都說太貴 (九龍城聖家九龍灣:新車費$750,以前是$597,増加幅度>25%,再早一年前是收$550), 蔡先生建議我們聯同其他家長向學校反映.
(九龍塘聖家九龍灣:新學年的校車收費都是$597,但九龍塘聖家的路程是 ...

校車

其實又貴左, 點解要轉公司?

原帖由 shsh3 於 09-7-10 16:14 發表
我都覺得貴了很多, 上年將軍澳返學校, 要$755, 今年轉了新校車公司, 便加到$850, 差不多$100, 離譜.

Hi! 我女兒今年插班入黎, 唔知以前校車情況. $850.- 由將軍澳返學校, 我都覺得貴.
以往, 女兒是跟同區同學一起搭的士返學. 實報實消. 計起條數同搭校車差不多, 但係就多了很多時間用.
我住將軍澳坑口, 有意一齊搭的士請pm我商討.

大家好, 我是09p1新家長,
那天交錢時, 我並沒有想貴不貴的問題, 因為同幼稚園差唔多, 但當問到站的問題就有一個男仕, 很長氣地給我解釋, 大意如下:

- 他們新接手, 好多線都未定實, 也不知道有多少人撘, 所以答唔到站的問題, 但他說不滿意的話可以退,
- 如果少人撘, 條線就會比較去多d地方變相長左時間.
- 也有可能人少, 線路問題未能有如家長意的站

我想也算合理, 交錢也是因為相校車公司可以計得準o的... 但看完大家的留言, 才發覺過份的地方. 但我想如果大家唔比錢, 反而令他們更難預, 弄巧成拙. 反正可以退, 就看看他們的結果及誠意吧.
Hello

原帖由 shsh3 於 09-7-10 16:14 發表

相比我你都不算離譜lu, 我由彩雲返學校, 比你少一大段路都開我$850, 間公司簡直禁住搶, 真不知所謂.

I paid $805 from Kwai chung to school last year. but the new school bus ask for $1000 this year. it's crazy + expensive!!!
原帖由 yeeyee27 於 09-7-13 03:42 發表

相比我你都不算離譜lu, 我由彩雲返學校, 比你少一大段路都開我$850, 間公司簡直禁住搶, 真不知所謂.

家長教師會

其實我個女讀了三年, 我都唔知家長教師會做什麼, 有什麼用.

原帖由 susantse 於 09-7-14 01:30 發表
家長教師會完全不聞不問! 任由新校車公司瘋狂加費, 完全不理家長的死活! 沒有負起監察新校車公司濫收車費的責任。我們作為家長, 怎能繼續支持這樣無能的家長教師會! 我們要一起杯葛家長教師會, 不要支付家長教師會的 ...

大家好,說得對,今年個會長點攪,唔做野,我們為何要你?quote]原帖由 shsh3 於 09-7-14 13:16 發表
其實我個女讀了三年, 我都唔知家長教師會做什麼, 有什麼用.

[/quote]

你發表的意見,真的全是我心底話,新校車公司太貴.其實有冇其他公司可加入,不過.我想係發夢.………
原帖由 susantse 於 09-7-14 01:30 發表
家長教師會完全不聞不問! 任由新校車公司瘋狂加費, 完全不理家長的死活! 沒有負起監察新校車公司濫收車費的責任。我們作為家長, 怎能繼續支持這樣無能的家長教師會! 我們要一起杯葛家長教師會, 不要支付家長教師會的 ...

因為今年才 p1, 其實我好想問, 之前個間校車公司為什麼不再繼續呢? 是校車公司唔玩, 定係做得唔好被取締?
Hello

susantse,

請問校長給了回覆未?

paulasl

原帖由 susantse 於 09-7-16 22:06 發表
以下是九龍塘聖家的家長vvmakyy之回應(在九龍塘聖家的討論區內):

"一直以來, 我地學校校車運作幾好, 如果你對學校轉校車公司不滿, 為何要轉? 為何不向學校反應呢?" ...
‹ 上一主題|下一主題