用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) N1英語課堂一問??
go

N1英語課堂一問?? [複製鏈接]

想問各位媽媽知唔知N1每星期有幾多堂英文課,每堂有幾耐呀??
同埋學校(金巴倫道)有冇駐校外籍老師,如果有,有幾外位呀??
Thanks !!
   0    0    0    0

之前問過老師, 話一星期上六節, 但未必會日日上, 因為要應付全校咁多班.  我知佢地有駐校外籍老師, 但幾多個就唔清楚, 應該至少兩個, 我聽我囡講過兩個名.

醒目開學勳章

有三個外籍老師

原帖由 chanwendy 於 09-4-9 11:07 發表
之前問過老師, 話一星期上六節, 但未必會日日上, 因為要應付全校咁多班.  我知佢地有駐校外籍老師, 但幾多個就唔清楚, 應該至少兩個, 我聽我囡講過兩個名. ...

原帖由 chanwendy 於 09-4-9 11:07 發表
之前問過老師, 話一星期上六節, 但未必會日日上, 因為要應付全校咁多班.  我知佢地有駐校外籍老師, 但幾多個就唔清楚, 應該至少兩個, 我聽我囡講過兩個名. ...

chanwendy,
謝謝你呀!!
因為我正決定讀邊間,由於另一間我見讀過既家長留言話除左中文科講中文,其他時間都會講英文,我老公驚太深,個女唔適應,讀得唔開心....但我又驚迦南唔夠英文課,個女唔識英文...
都好既,起碼一星期都有六節...
咁你個女讀得開唔開心呀??鍾唔鍾意返學呀??
Thanks !!

原帖由 leejoannelee 於 09-4-9 16:40 發表
有三個外籍老師

咁都o.k. !!不過,真係有好多班呀!!

醒目開學勳章

係呀, 今年真係好多BB呀, 你小朋友收上午定下午呀??

原帖由 cherylyau_b 於 09-4-9 18:07 發表

咁都o.k. !!不過,真係有好多班呀!!

原帖由 leejoannelee 於 09-4-9 18:11 發表
係呀, 今年真係好多BB呀, 你小朋友收上午定下午呀??

因為我個囡係7月出世,所以interview時已經剩番pm class了!!
下午班會唔會冇咁好呢??

原帖由 cherylyau_b 於 09-4-9 23:58 發表

因為我個囡係7月出世,所以interview時已經剩番pm class了!!
下午班會唔會冇咁好呢??

下午班就人少啲, 師生比例少啲, 相對可能學生吸收得好啲都唔定.  不過迦南係 k3 全體下午班的, 所以始終都會有返下午班的機會.

原帖由 Pertra 於 09-4-12 14:45 發表
各位媽咪,

讀完N1 迦南,英文及普通話程度 OK ma ? 想轉其他 study K1, like St. Cat. , 劍明 .......

睇吓你要咩囉, 迦南 n1 唔會 formally 教 a-z, 我自己又冇好刻意教佢, 所以我囡 26 個字母仲有幾個未係好認得.  不過我睇到佢透過平時返學, 會識多咗字母, 一啲返學前佢唔識, 我亦冇刻意教佢的, 讀到一半我發現佢已經識囉.  有啲家長可能覺得咁樣唔好, 覺得好似應該先識晒 26 個字母, 我都問過老師, 佢地話 k1 先會正式教, 而家主力教 vocab., 等佢可以同外籍老師溝通到, 我聽咗都覺得合理既.  我見佢平時都有派中英數學習卡, 都學到少 vocab 架. 當然唔好 expect 咁細個可以成句英文咁講啦, 但佢可以聽成日英文囉, 有時同佢講好簡單的一句英文, 佢都 get 到.  同埋我見佢有時自己玩, 都會學咗個外籍老師咁上堂.  暫時呢一年我覺得都算 ok, 至少我有個姪女讀緊樂基, 識的中文同英文都比亞囡少好多.

原帖由 chanwendy 於 09-4-14 11:37 發表

睇吓你要咩囉, 迦南 n1 唔會 formally 教 a-z, 我自己又冇好刻意教佢, 所以我囡 26 個字母仲有幾個未係好認得.  不過我睇到佢透過平時返學, 會識多咗字母, 一啲返學前佢唔識, 我亦冇刻意教佢的, 讀到一半我發現佢已 ...

chanwendy,
你真係好好呀!多謝你,真係好 detail,我個女有3間學校揀,初頭都唔唸住讀迦南,因為覺得佢interview既方式唔係好fair...
我地返開佢既playgroup,1月既時間,完左playgroup 就可以interview,所以咪in下...初頭都唔唸住讀,想讀另一間,不過,爸爸話呢間既環境比較好,覺得n1只要開開心心咁讀就得...所以only concern環境比較好...所以我都唔知點揀好....而家聽係咁講,又好似幾好喎!!
咁!!迦南k1有冇普通話嫁??Thanks !!

原帖由 cherylyau_b 於 09-4-15 00:55 發表

chanwendy,
你真係好好呀!多謝你,真係好 detail,我個女有3間學校揀,初頭都唔唸住讀迦南,因為覺得佢interview既方式唔係好fair...
我地返開佢既playgroup,1月既時間,完左playgroup 就可以interview,所以咪in下...初 ...

k1 先教普通話的. 我都覺得佢環境好啲, 至少大過隔離劍鳴 (我從門口望入去覺得劍鳴 outdoor playground 好細). 同埋迦南真係好多姨姨幫手囉, 我聽老師講一班都有至少兩個姨姨幫手睇住, 所以即使上午班比較多人, 計返比例都算一個大人對住四至五個小朋友, 都唔算太高.

原帖由 Pertra 於 09-4-14 22:51 發表
Chanwendy mami,

你的資料好詳細,謝謝!另外九龍塘边間N1好些?
普通話N1 無得學?多吾多課外活動?

我個仔現時15個月,返迦南金巴侖道playgroup,會會上N1好些,容易些?

Pertra mami

...

k1 先會有普通話上, 課外活動就唔多覺, 係聖誕節有親子嘉年華, 同埋有學校親子旅行囉, 不過佢地有啲興趣班, 有英文有畫畫, 我冇比個囡上, 因為時間唔啱.  我囡冇上佢 playgroup, 不過見有家長講過讀咗 playgroup 都唔係一定可以直上 n1的, 都係要 interview 的.

原帖由 chanwendy 於 09-4-15 10:42 發表

k1 先教普通話的. 我都覺得佢環境好啲, 至少大過隔離劍鳴 (我從門口望入去覺得劍鳴 outdoor playground 好細). 同埋迦南真係好多姨姨幫手囉, 我聽老師講一班都有至少兩個姨姨幫手睇住, 所以即使上午班比較多人, 計 ...

chanwendy,
咁一班有幾多個老師呢??
如果k1都有普通話,咁k1都可以唔轉其他學校喎!! 你真係好詳細喎!!

原帖由 chanwendy 於 09-4-15 10:45 發表

k1 先會有普通話上, 課外活動就唔多覺, 係聖誕節有親子嘉年華, 同埋有學校親子旅行囉, 不過佢地有啲興趣班, 有英文有畫畫, 我冇比個囡上, 因為時間唔啱.  我囡冇上佢 playgroup, 不過見有家長講過讀咗 playgroup 都 ...

哈哈!!
我都有返佢既playgroup, christmas party我都有去,好好玩呀!!個囡好開心呀!!
我地因為係7月,響playgroup都算係細b,所以都要interview呀!!有d大b唔駛in添!!

原帖由 cherylyau_b 於 09-4-15 21:34 發表

chanwendy,
咁一班有幾多個老師呢??
如果k1都有普通話,咁k1都可以唔轉其他學校喎!!:funny: 你真係好詳細喎!!

一班有兩個老師, 一個會年資長啲.  註冊時校長話 k1 先會學普通話囉, 因為亞囡九月先 k1, 所以都未知咩程度.  我自己就係諗住比佢讀足四年, 所以我一間幼稚園都冇同佢報過, 會直上 k1.  不過我知好多家長都會轉校的.

‹ 上一主題|下一主題