用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)
go

要報2005K1媽媽請進(灣仔區) [複製鏈接]

要報2005K1媽媽請進(灣仔區)

不如大家講o下會報邊d學校la,我會報:
1.靈糧堂(但因我住灣仔,係上校車既第一個站,所以我個仔要遊哂成香港區先返到學校,所以有d保留,但都會報左先)
2.聖保祿(名校一間,但小學要比學費,不過好似幾難入)
3.真光(同上)
4.寶血(聽人講話幾好,報左先算)
5.呂郭碧鳳(全港唯一榮獲"傑出學校獎"的幼稚園,但就唔係名校,不過好近我屋企)
6.聖瑪加利大(好似都幾好,報左先算)

2005年入學係我個仔,但又要諗定我個女,又想妹妹可從哥哥身上拿多5分,但同區d好既小學又係齋校,都唔知要佢地一齊讀同一間小學好定分開讀好。

Re: 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)

del.

Hi sammili,

我囝囝11月 讀 pre-nursery. 都會報其他 k1. 你list 的學校都好好. 但我想問聖保祿, 真光, 寶血, 聖瑪加利大 係咪 for girl?

sam mili;
你報果d好多同我一樣喎 !咁可能做同學/
1]

好彩打去靈糧問收唔收到仔仔資枓,原來佢收唔到,等我打去,因我係網上報名,之後再寄出報名費同出世紙副本,原來佢網此壞

wendyc,
我個仔都剛返幼兒園。
聖保祿, 真光, 寶血, 聖瑪加利大幼稚園都係男女校。
pakwong,
乜嶺南d車費咁貴ga,我反而冇諗嶺南wor,我原本都諗住網上報靈糧堂,但而家都係去學校取表,因可順便睇下學校。

hi,

我都係此區, 都係同你地差唔多選個幾間, 不過我就唔會考呂郭碧鳳同嶺南, 因為我住近銅鑼灣個邊, 返此2間唔係咁方便.

而我一心主攻靈糧堂同蘇浙, 不過都會報st. paul convent, 但人人都話好難考, 我都係當陪跑.  

此區最唔好係d 小學大部份都係全男或全女校, 好難搵一條龍係男女校, 而有男女校個d, 好似寶血同嶺南, 個地點又唔便利, 一定要坐校車....

Hi,erikalo
我都報左LLC喇,我好驚亞女下年冇書讀,簡直係大包圍,又報左tutortime,canadian international school, GSIS.我打算連Kowloon都殺埋,務求下年回來時,多Dinterview,當然,我既first choice係CDNIS/SPK,唉,連international/local都未諗住,考倒先算.

請問聖伯多祿在哪?有冇其他全日制幼稚園建議?好少人提起灣仔區呢個提目,多數是一間一間幼稚園講,最好就係咁樣講起全區。
謝!
JESS

聖伯多祿在香港仔,佢有小學同中學,小學而家係半日制,出年會轉全日制因石排灣會有新校社

大家有冇諗住報聖若瑟,佢有小學和中學.....不過
唔知入唔入到佢既小學.

聖若瑟好似冇k1,得k2k3。

我住小西灣既, 我知裡面有間伽南好似幾好, 不過如果比我搵到間係灣仔, 我會選擇灣仔, 因我0係灣仔工作, 不過可能要揀全日制.  依家都煩緊
APfamily   

我今日打過電話問哂以下幼稚園派表日期,最update ga,各位參考o下la。
1.靈糧堂-已派表
2.聖保祿-叫我11月再打去
3.真光-9月尾
4.寶血-10月15日
5.呂郭碧鳳-9月16日
6.聖瑪加利大-11月1日
7.玫瑰崗-10月30日

Dear Sam mili

我bb是個男仔, 請問以下的學校是否都是一條龍上小學呢?
聖保祿. 真光. 玫瑰崗

Sammili, 你的資料好有用, 謝謝!
請問你check的幼稚園邊間有n1讀?我個囡明年讀n1呀!
你們講的St. Paul 是否St. Paul Convent?  因St. Paul Co-Ed 好似無幼稚園.....

sammili,

我囡囡是"細女", 我怕那些學校唔收"細女".

yumama

Hi Sammili,

It's a good topic.  Let's share our choices here,

1. 聖瑪加利大
2. 靈糧堂
3. St. Joseph
4. 聖保祿

Actually, I prefer 靈糧堂 as it's a 基 督 教 kindergarten.  But I heard that it's very diffcult to get in.  Also, my son doesn't speak at all.  (He just learned to say "aPa")  I'm really afraid how he can pass the exam.

Hope to share with you and other moms more later.

PS: Sorry that I typed in English as my computer is English version Windows.

有冇人會報真光,可否介紹

"True LIght" is a famous school, I have a boy is 2 years old, the following 2 points which i consdier:-

1/  is it good for the boy as it's a girl secondary school.  THerefore the percentage between the girl and the boy must have a big difference....i affraid that it may not good for the boys growing up wor...

2/  it's a chinese school, not english wor.....

anyone can answer my question nei??

‹ 上一主題|下一主題