用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Eason's daughter 幼兒園
go

Eason's daughter 幼兒園 [複製鏈接]

Do you know Which 幼兒園  is Eason's Danughter studying ??
   0    0    0    0

原帖由 romatse 於 08-9-4 16:10 發表
Do you know Which 幼兒園  is Eason's Danughter studying ??

his gal studied in victoria (k1) before,but now is cckg now (k2)

Eason's daughter was studied in Victoria for Pre-nursery & K1. But now, she is studying in 基督堂; Becos this Kindergarten to be a TOP famous kindergarten for the kid to apply DGS

原帖由 romatse 於 08-9-4 16:10 發表

我個friend話佢老婆同琦琦晨早5-6點已經排隊去取表.

原帖由 Miuccia224 於 08-9-5 10:09 發表
Eason's daughter was studied in Victoria for Pre-nursery & K1. But now, she is studying in 基督堂; Becos this Kindergarten to be a TOP famous kindergarten for the kid to apply DGS

原帖由 Chens 於 08-9-5 11:13 發表
我個friend話佢老婆同琦琦晨早5-6點已經排隊去取表.

我諗佢最多係去排隊啫, 人地都唔會咁早開門啦.  睇報紙話亞徐想個囡讀 dgs, 所以轉讀基督堂, 九成收喎.

咁早排隊攞form都無用, 咁都要佢哋啲子女pass咗個interview. 又可能佢係名人or有錢人, 實有位留番俾佢哋.

原帖由 chanwendy 於 08-9-5 11:22 發表

我諗佢最多係去排隊啫, 人地都唔會咁早開門啦.  睇報紙話亞徐想個囡讀 dgs, 所以轉讀基督堂, 九成收喎.

回覆 # 的文章

Eason 係有錢人後代黎架.....
~easybring~

[quote]原帖由 easybring 於 08-9-5 11:58 發表
Eason 係有錢人後代黎架...
都要人地個女叻先得..問セ都吾識想收都難la.

請問DGS是那一間呢?

原帖由 豬芬 於 08-9-5 15:32 發表
請問DGS是那一間呢?

女拔.

我見好多細路識好多野都唔收,佢地只不過係名人的子女,唔代表係最叻既一群,亦唔代表其他小朋友唔叻......呢個世界就係咁唔公平,名人就可以要風得風,要雨得雨,我地D平民呢?小朋友幾叻都係假,冇財力,冇名氣,冇家底,就只有靠運氣!當兩個細路表現相近,只可二選一,你估校長會揀邊個?咁對另一個小朋友又公平嗎?

對唔住,我係激動左D,但我想講既係,平民百姓都會用好多時間,心血,金錢去裁培自己既下一代,都想小朋友入讀好既學校,名人唔係大晒架!!

原帖由 ballchi 於 08-9-5 15:08 發表
[quote]原帖由 easybring 於 08-9-5 11:58 發表
Eason 係有錢人後代黎架...
都要人地個女叻先得..問セ都吾識想收都難la.

原帖由 hothot 於 08-9-7 23:17 發表
我見好多細路識好多野都唔收,佢地只不過係名人的子女,唔代表係最叻既一群,亦唔代表其他小朋友唔叻......呢個世界就係咁唔公平,名人就可以要風得風,要雨得雨,我地D平民呢?小朋友幾叻都係假,冇財力,冇名氣,冇家底,就只 ...

睇開啲啦, 呢個世界有幾多嘢係公平先得架. 如果係叻既, 唔洗讀名校都會得到好成績好成就.  係唔得既, 讀到名校咪盞餞人底.

yes, eason's father is very "famous".

where is 基督堂??  pls advise. thanks

回覆 # 的文章

yes.  but his father hot put in jail by ICAC.

?????????

but his wife spend money like there is no tommorrow.  why do you want to these kind of people study with your child.

我贊成你所講...做有錢人後代做咩都絕對優勢!!
不過都因為咁...千祈唔好認為自己子女唔叻...
只係運氣冇咁好o者...只要努力都一定會成功架~~

原帖由 hothot 於 7-9-2008 23:17 發表
我見好多細路識好多野都唔收,佢地只不過係名人的子女,唔代表係最叻既一群,亦唔代表其他小朋友唔叻......呢個世界就係咁唔公平,名人就可以要風得風,要雨得雨,我地D平民呢?小朋友幾叻都係假,冇財力,冇名氣,冇家底,就只 ...

讀"名校"既代價嘍..
鬥名氣,鬥有錢,鬥權勢....鬥鬥鬥..
D"名校"招生廣告,不如一早寫明:非達官貴人,勿問啦...

原帖由 pekklekc 於 08-9-18 12:18 發表
Totally agree!!  Very simple - 係名人的子女就收law, professional (doctor, lawyer, etc) d 小朋友又收law!!

冇家底d平民呢, wait & see any space left la!!
親子王國以外之連結已被刪除

乜大家咁灰嘅?我身邊都唔係d咩有錢人(唔知大家有錢人嘅定義),但幾個都入左小女拔。有錢唔係大晒,但一定比普通唔有錢嘅人有多d資源投資落小朋友度。如是名人的小朋友,佢地會多d機會expose係parties到同見慣多d人,咁對佢地interview一定有好處。老實講,如學校只有有限的學位但又要maintain一個高質素和校譽,除左學校自己要做野,也會選擇有好點條件的家庭,預計這此家庭能給孩子一個較好的學習環境。所以,其實幼兒院開始,interview的不只是小朋友,還重要的是家長!我不是有錢人,但也理解這些學校的選擇。如我要幫我亞b選學校,我第一會考慮那間學校小朋友的素質,小朋友d爸媽是否緊張或有教養嘅人(不一定有錢)。peer pressure實在太重要,同學仔講一句好過媽咪講10句。如身邊d同學仔素質好,我地都冇咁辛苦!最后,我覺得下次唔好搬d唔關事個d野一齊講囉,eason爸爸跟本同此主題內容冇關,我唔知有乜人會睇我地寫乜,無謂傷害別人啦!
‹ 上一主題|下一主題