用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地會俾小朋友幾多歲開始自己放學搭車番屋企??? ...
go

你地會俾小朋友幾多歲開始自己放學搭車番屋企??? [複製鏈接]

如題.

我仔本身過度活躍症,學校已經容納唔到佢放學後參加功課支援班,但我係要番工,唔番工屋企經濟又會有困難,俾佢試過搭校車番屋企,又係係咁俾校車司機投訴我仔曳(我仔基本上係癲),如果搵暫託,一黎一個月成千幾蚊我真係俾唔起,二黎佢俾人接去社區中心或者功課託管又係小組黎,下場絕對係同學校一樣,無人容納到佢,莫講話搵補習社...校方已經強烈要求我去'搵辦法'俾個仔準時三點半放學離開學校,EVEN我已經講左真係無人可以代我接個仔放學,如果有我都唔想佢留响學校度要老師同學生們受罪...所以我無辦法都要有辦法,依家我唯一既辦法係要個仔自己放學搭車番屋企,佢今年九歲...唔知有無問題呢...
   0    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-1-26 11:59 發表
如題.

我仔本身過度活躍症,學校已經容納唔到佢放學後參加功課支援班,但我係要番工,唔番工屋企經濟又會有困難,俾佢試過搭校車番屋企,又係係咁俾校車司機投訴我仔曳(我仔基本上係癲),如果搵暫託,一黎一個月成千幾蚊我 ...

Hi,

你個仔是讀那一間學校的? 為什麼那麼沒有人情味呢?! 其實他們應先幫你查查有沒有其他政府機構可以幫到你, 又或社工去幫你找找等, 你那間學校有沒有社工? 你先問問你那間學校的社工先. 因過度活躍症學校應會有評估去幫他們, 以我所知, 政府是有撥出資源叫啲學校去做這些工作. 因我認識有人個仔雖然不是過度活躍, 但都是有一些閱讀及書寫等問題, 或你先試試問問學校吧!

原文章由 Berry_luk 於 08-1-26 17:36 發表

Hi,

你個仔是讀那一間學校的? 為什麼那麼沒有人情味呢?! 其實他們應先幫你查查有沒有其他政府機構可以幫到你, 又或社工去幫你找找等, 你那間學校有沒有社工? 你先問問你那間學校的社工先. 因過度活躍症學校應會有 ...

查實學校已經做哂你所講所有既野架喇...但我仔真係惡頂,連我呢個做亞媽依家呢一刻都再搵唔到有咩理由再去對佢溫柔同尊重!由我仔兩歲開始有問題開始到依家九歲,我已經俾足心機同耐性去教個仔,打又打過係到佢升小一,我聽治療師講唔打個仔我至唔打仔,下下都同佢講道理同佢係咁分析解釋佢既錯事同做人道理,呢刻我完全覺得我既付出係有去無回囉!我愛錫佢,俾足心機去教佢,但結果換來既係一連串既投訴,咁多年俾唔同既人(校方,街外人甚至係自己視為朋友既人)指住黎話我唔教仔,話我仔有爺生無乸教,,,點解個仔自己唔聽教係咁闖禍,到最後D鑊都係要我孭???我明明有教仔,點解落得既下場都係俾人指住黎鬧話我吾教仔!我承認我真係唔識教仔,係教到既唔會好似依家咁教到個仔成PAT屎咁啦...

頭先帶埋個仔同老公,同公司同事同老細去食晚飯,原本我都唔想搞壞個氣氛,暫時都對番個仔有講有笑,點知個仔又係闖禍,周圍搞住我D同事,臨走同人講拜拜時,我仔竟然對住我老細個老友話:"你今晚訓街呀?你隻臭腳!"我老公即時嬲爆兜巴星我仔!我都係事後搭車番屋企聽番老公講番至知...我真係癲囉!你要我點做,,,明明我兩公婆都好以身作則,絕對無响個仔面前講過D咩難聽既說話,粗口又唔講,但個仔响學校就學埋學埋就咁多...仲要屋企唔講,留番响呢D場合對住我地D同事老細朋友面前講...睇怕我星期一番工真係無地自容,就算佢地無俾說話我聽,好相信佢地心中都會認為我呢個亞媽唔識教仔,教到個仔咁賤咁衰!之後我忍唔住星巴佢同鬧爆佢,有咩用...佢係有委屈地喊呀,依家佢咪又係當無事發生過一樣...

我同情亦理解校方既難處,佢地已經盡左力,係我仔咁既款係無學校亦無人能包容同接受囉...呢次佢地講得話唔俾我仔繼續留响功課支援班,我都預左我仔讀埋呢個學期就無書讀,我真係好想留個仔响屋企,唔再番出面學校讀書,無奈呢樣野係犯法,但繼續去人地學校讀書求人收留,又會重複又重複咁案件重演...佢連學習都有問題(學障),又有埋呢D行為同情緒問題,我係開學校既,都唔會收呢庭細路入黎讀書囉...我有自知之明,個仔咁樣,我都唔會發夢期望我仔會生存到呢個世上,唔好話佢融唔融入到呢個社會同成唔成到材...

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-1-26 22:53 發表

查實學校已經做哂你所講所有既野架喇...但我仔真係惡頂,連我呢個做亞媽依家呢一刻都再搵唔到有咩理由再去對佢溫柔同尊重!由我仔兩歲開始有問題開始到依家九歲,我已經俾足心機同耐性去教個仔,打又打過係到佢升小一, ...

仔仔媽咪,

妳唔好咁啦, 妳咁只會令妳自己更辛苦, 看了妳這些話我都想哭 , 我知我未能完全體會到妳的感受, 但妳要知, 妳個仔是有病的, 而這也不是妳的錯, 妳公司啲同事如果知道妳個仔的情況, 會原諒妳的. 一定有辦法的, 我認識一個家長, 與妳個仔一樣有過度活躍症, 但佢沒有氣餒, 佢帶了佢去看醫生, 吃了一些藥, 令佢無咁興奮, 或者試試睇下其他醫生, 那個家長說個仔吃了藥好了些.
而我再問問我啲朋友有沒有這樣的case. 有沒有其他的辦法, 妳再忍耐下吓.

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-1-26 11:59 發表
如題.

我仔本身過度活躍症,學校已經容納唔到佢放學後參加功課支援班,但我係要番工,唔番工屋企經濟又會有困難,俾佢試過搭校車番屋企,又係係咁俾校車司機投訴我仔曳(我仔基本上係癲),如果搵暫託,一黎一個月成千幾蚊我 ...

仔仔媽媽,

學校社工有跟進嗎?  你仔仔現在有食藥?  有沒有特殊課程上緊?
你小朋友有過度活躍, 我想不是太適合自己搭車回家吧! 跟社工商量一下, 將你問題同煩惱都告訴他吧.  看得出你很大壓力!  不知你有無睇過特殊教育那邊, 那裡有很多人同你境況相似, 你可以請教一下他們.  認識一班同路人, 互相分享分擔對你們是很重要的!

加油! 不要放棄!

其實我依家呢一刻係想個仔食葯囉!但我老公唔願意,前晚我同佢講不如俾個仔食葯,我話唔食既話,真係無學校要佢,跟住我老公就發晦氣好大聲同個仔講:"食葯啦食葯啦!依家你要食葯呀!!!"然後整晚我地都DEAD AIR...噚日我老公又借位發咗好大脾氣,又鬧個仔係垃圾,又好大力咁掟屋企D餐椅...嗰刻我真係好想死...

依家我係諗緊可唔可以淨係番學前至俾佢食葯呢?朝早番學時我老公仲未起身,應該察覺唔到個仔食葯,而且,我仔都只係响學校時至癲,屋企都仲OK無咩野,我係好想依家即刻打去搵學校社工問下,但又知我一開聲實喊,所以都係唔敢打,我都想我冷靜D,但到依家我都係唔開心到無力,無時無刻都想喊,無奈,家陣人响公司,我唔想再响公司當眾情緒失控,講真,無人鐘意有個喊包响公司囉...上次我响公司接完學校電話投訴後已經喊到嚇死左我老細同班同事...

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-1-28 11:03 發表
其實我依家呢一刻係想個仔食葯囉!但我老公唔願意,前晚我同佢講不如俾個仔食葯,我話唔食既話,真係無學校要佢,跟住我老公就發晦氣好大聲同個仔講:"食葯啦食葯啦!依家你要食葯呀!!!"然後整晚我地都DEAD AIR...噚日我老 ...

你快d 搵社工幫下啦!  佢地有經驗去handle 呢d 情況.  由佢地轉介亦快好多.

男人係比較難接受仔女有問題的, 所以由第三者來同佢講會好d.  比d 時間啦, 其實你同佢都係想仔仔好者, 由呢個出發點去諗, 點先係最佳解決辦法啦!  

不過你話仔仔係學校先大問題, 在家無問題.  咁你又要了解一下個原因, 是不是學校無適當的調適比佢呢?  老師是否對過度活躍有足夠認識呢?  

不是安慰你, 我認識過一個過度活躍小朋友的家長, 佢個仔轉過好多間學校, 亦比人投訴過無數次.  但現在佢仔係一間好有愛心學校, 表現亦好了很多.  最近我見過佢, 完全唔覺佢同其他小朋友有咩唔同.  當然, 其實可能因為他大了, 所以好多方面都改善了.

查實自己個心實會覺得係學校既問題,之前有好多投訴,我心裡面都覺得係學校唔去認真去處理,個仔五點零五分放學,我五點二十五分到校接佢,响呢短短二十分鐘裡面都可以有投訴,連個社工都好唔留情咁指住我黎鬧猛話我仔好曳要求我早d接佢走,我唔出聲唔回應佢,個校工都可以直接叫校長同我講,係要我忍無可忍當住校長面前好似做騷咁審個仔,個仔自己講哂我平日係點教佢,個校長個態度至好d至叫做講番d公道少少既說話講我呢個亞媽教仔都好激氣...佢知就好,唔好再屈我唔教仔,但無奈全人類都認為我唔教仔/唔識教仔(我承認我唔識教搵唔到方法去教掂個仔,但我唔承認我係唔教仔縱容個仔癲),之後仲有好多好多投訴,我仔响呢間學校三年,今年真係最多投訴同真係完全感受到學校放棄我地想我地走...如果有老師係睇到我呢個topic,我只想你地知,我係理解你地難處,但你地有無體諒番我同個仔?知唔知學校同老師就係我地兩母子既唯一支持?你地放棄佢話包容/容許唔到佢再留响學校上功課支援,嗰刻我真係乜力量都無,因為唯一要我捱落去頂硬上既動力係响你地度!如果學校只係想將學校改革,只係想成為英文程度高既名校,而要請走我仔呢類垃圾,咁我都無咩好講...講真,唔好講我仔有無努力過,但至少我呢個無用既家長曾經响呢三年有俾足心機同學校老師一齊努力過!如果我係嗰d唔理個仔既貪玩亞媽,我諗我唔會年年都整份profile俾你地,亦唔會下下都要求老師打黎同我傾下大家點去教個仔,,,唔該你地手下留情唔好再一刀刀咁割落黎,俾番少少位我抖下氣,我無自尊,但少少尊嚴我係需要囉.如果你地係認為我個樣咁後生唔似一個亞媽,但我已經卅歲喇,個仔問題困擾左我七八年,我有個老公,有個正式既家庭,我係有簽紙結婚架,個仔唔係咩私生子,我廿歲生仔亦唔見得係咩唔見得光既事,況且我廿歲有左個仔時我唔係仲讀緊書而係番緊文職,咁都叫做俾人呃,咁我仔爸爸即係我老公係咩?呃我既仲要養我地兩仔乸???如果我就係衰响個樣度,你地至係咁認為我係唔教仔既亞媽,所以你地認為唔洗尊重我當我係你地其中一位學生既家長,咁我真係無野好講...

至於我老公,我明白佢感受,所以我到時真係決定俾葯我仔食,我都唔會話俾佢知,見佢呢幾日欲哭無淚個樣,我都好無奈...

原文章由 HHCC 於 08-1-28 12:39 發表

你快d 搵社工幫下啦!  佢地有經驗去handle 呢d 情況.  由佢地轉介亦快好多.

男人係比較難接受仔女有問題的, 所以由第三者來同佢講會好d.  比d 時間啦, 其實你同佢都係想仔仔好者, 由呢個出發點去諗, 點先係最佳 ...

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-1-28 11:03 發表
其實我依家呢一刻係想個仔食葯囉!但我老公唔願意,前晚我同佢講不如俾個仔食葯,我話唔食既話,真係無學校要佢,跟住我老公就發晦氣好大聲同個仔講:"食葯啦食葯啦!依家你要食葯呀!!!"然後整晚我地都DEAD AIR...噚日我老 ...

仔仔媽咪

我相信你和丈夫一定承受了不小壓力,但無論如何是絕對不能放棄的!囝囝需要你們來支持。作為父母是絕不希望自己的心肝寶貝有病,至於小孩子同樣也不希望有別於他人,每個小孩子都希望精乖伶利,得到大人稱讚,所以今天你小朋友的情況,亦非他所願。 或許,你與丈夫嘗試平心靜氣地傾談,囝囝的情況,如醫生也建意需要藥物幫助,别無他法的話,我想就算做父母更不願意,也要接受。坦白說,不接受囝囝吃藥等同不願承認他有病,我們做父母真的不需要什麽面子的,對子女作適當的教育也不是為了表演给別人看的,所以我們只需用愛去教育他們,我深信只要我們不放棄,小孩子最終定能体會的,囝囝能身心健康地成長比別人的眼光來得更重要,更珍貴。常常聽別人說,言教不及身教,希望你夫婦倆能勇敢面對這件事,前面的路還有很長,必需合你們三人之力共同去行,更籍此机會,給囝囝上一堂寶貴的一課,能學懂"勇敢"這二字。 努力,加油!

原文章由 乖乖 於 08-1-28 14:59 發表

仔仔媽咪

我相信你和丈夫一定承受了不小壓力,但無論如何是絕對不能放棄的!囝囝需要你們來支持。作為父母是絕不希望自己的心肝寶貝有病,至於小孩子同樣也不希望有別於他人,每個小孩子都希望精乖伶利,得到大人稱讚,所以今 ...

我相信我會撐得住既...但每次遇到呢d事,我個心同個人真係好似俾人圍毆完咁,全身酸軟無力,講真我真係好需要人地支持囉!以前唔承認,依家真係好感受到原來自己一個真係好容易撐唔黎!呢幾日完全覺得俾人流放左响個孤島度,個心好怨咁係咁問點解佢地唔體諒我!點解佢地同我仔都要一刀刀咁割落黎!佢地需要人鍚需要人體諒,我都需要囉!點解我付出左全部,無回報不特只,仲要得番黎有咁既下場?我呢幾日鬧仔都同佢講,佢成日想要人鍚佢愛佢,但點解佢唔識得愛鍚番媽咪同老師?下下都做埋d曳野去傷透我地既心,下下都要搞到日日有幾廿宗投訴搞到媽咪俾人話唔教仔/話我個仔有幾衰有幾曳?我真係喊住撕住個仔d漫畫書咁同個仔講,無奈,轉個頭個仔又似乎唔記得哂頭先有幾慘咁,依然故我地當無事發生過咁去開電視睇,仲要嘻嘻哈哈...媽咪丟哂佢d心愛漫畫書原來對佢係無作用...所以真係唔知點教,我完全唔了解個仔究竟係咩心態,係咪adhd仔就係善忘???

原文章由 HHCC 於 08-1-28 12:39 發表

男人係比較難接受仔女有問題的, 所以由第三者來同佢講會好d.  比d 時間啦, 其實你同佢都係想仔仔好者, 由呢個出發點去諗, 點先係最佳 ...

我非常同意HHCC的講法, 因有可能是間學校的資源未能提供到這樣的幫, 又或者是他們都沒有這樣的經驗去處理這類CASE, 所以不用理會學校內的社工又或其他人的說話, 只要自己做好了妳應做的, 就已OK, 妳可以查下是否有學校可提供這些資源, 幫到妳的小朋友.
如果有家長知道那一間學校是有的提供那些資源, 請提供資料給仔仔媽咪吧.

如果媽媽話自己亞仔在家ok, 但只會在學校才會癲, 咁其實係咪這間學校不適合亞仔呢? 亞仔受著很大的壓力而家長未能體諒呢? 如果真係這間學校不適合亞仔, 學校唔叫我走, 我自己都會選擇轉校. 與其依戀名校, 不如盡早替仔仔找間適合的學校吧.

我聽過朋友提起, 沙田循道衛理的校長很有愛心, 對那些"特別"的小朋友有一套方法......不過, 唔知版主住邊區?

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-1-28 13:03 發表
查實自己個心實會覺得係學校既問題,之前有好多投訴,我心裡面都覺得係學校唔去認真去處理,個仔五點零五分放學,我五點二十五分到校接佢,响呢短短二十分鐘裡面都可以有投訴,連個社工都好唔留情咁指住我黎鬧猛話我仔好曳 ...

你有無想過不上班湊仔, 可以跟你先生相量一下, 錢永遠賺不完, 完全把時間俾哂佢看一看怎樣, 在學校太長時間對個細路來說是地獄, 最好上半日。 你唔好怨個仔先, 無人錯, 你無錯, 但你夠唔夠堅呢? 個細路靠你O架, 努力!

原文章由 ka媽 於 08-1-28 22:24 發表
如果媽媽話自己亞仔在家ok, 但只會在學校才會癲, 咁其實係咪這間學校不適合亞仔呢? 亞仔受著很大的壓力而家長未能體諒呢? 如果真係這間學校不適合亞仔, 學校唔叫我走, 我自己都會選擇轉校. 與其依戀名校, 不如盡早替 ...

我仔間學校唔係咩名校,仲要間學校只係一般學校,我仔唔走係因為佢又有學障問題,連讀書都唔得,真係科科食蛋嗰隻黎,再加埋d情緒同行為問題,試問仲有邊間學校願意收留我仔?

我曾經問過個仔好多次仲想唔想讀呢間學校,我仔仲好堅定話想,只係佢真係控制唔到自己情緒,個人太敏感喇...我覺得係學校老師真係未搵到方法去治我仔,同時我仔嗰班又係問題學生班黎,有幾個十二歲走黎讀小二...有幾個仲要係開左file,仲有童黨添,以上呢d都係從學校其中一位訓導主任口水得知...我亦領教過其中一班同我仔同班既問題學生...佢地當住我面前踢我仔書包話我仔書包殘,叫我丟左佢!我叫佢地集隊唔好成副人牆咁圍住我地唔走,佢地唔走不特只仲要fing開我隻手寸我話:"你係miss咩?你都吾係miss!"跟住我話會同老師講,佢地仲好得戚咁答:"咪投訴我囉!老師?我都唔怕!"可想而知我當時幾慶,真係好想一巴星埋去嗰班壞學生度,咁當然我無咁做,我都係同訓導主任投訴啦...嗰刻我真係諗,呢班壞學生咁曳,學校都可以容納到佢地留响呢間學校度讀書,但我仔每次情緒失控都係因為外來因素受人影响至發出黎,學似學校社工咁講,我仔唔係主動/專登曳嗰隻,點解學校反而包容唔到我仔???明知我仔係adhd,個病徵係無eq,大人都忍受唔到既挑釁,點解佢地反而要要求一個人只得九歲但脾氣得五六歲既小朋友去超越大人極限,包容度仲要高過一般成年人???我覺得好唔公平囉!佢地都識講,嗰班壞學生既家境有問題,父母擺明唔會去教佢地,但學校就容忍到,反而我呢個無用媽咪咁多年黎都俾足心機去教仔,又盡力同學校合作去教好個仔,偏偏會落得如此下場?我諗唔通囉!

原文章由 ka媽 於 08-1-28 22:24 發表
如果媽媽話自己亞仔在家ok, 但只會在學校才會癲, 咁其實係咪這間學校不適合亞仔呢? 亞仔受著很大的壓力而家長未能體諒呢? 如果真係這間學校不適合亞仔, 學校唔叫我走, 我自己都會選擇轉校. 與其依戀名校, 不如盡早替 ...

我住太子架...

原文章由 ICYGREY 於 08-1-28 23:18 發表

你有無想過不上班湊仔, 可以跟你先生相量一下, 錢永遠賺不完, 完全把時間俾哂佢看一看怎樣, 在學校太長時間對個細路來說是地獄, 最好上半日。 你唔好怨個仔先, 無人錯, 你無錯, 但你夠唔夠堅呢? 個細路靠你O架, 努 ...

我仔又似乎唔係完全唔鐘意間學校,講真學校都有幾個真心愛鍚佢關心佢緊張佢既老師,只可惜多數都無份教佢囉...

我呢咁多年,中間係真係有幾次唔番工全職湊仔架!但係我一唔番工,日頭個仔番學(全日制),我响屋企都無野做,二黎我唔番工既話,屋企經濟真係好有問題...我老公搵錢唔多囉!以前我無工做,淨係靠佢八千大蚊人工,又要供樓又要支出,結果連食飯都無錢,一家三口食一碟餸,怕唔夠飽真係寧願煲飯大煲d,食多d飯囉...依家自己有份工,有番少少收入,我老公雖則都係俾唔到家用我,但至少我份糧岩岩夠我仔同自己基本駛費...我係有諗過辭工唔做,但係唔番又黎因為無錢而煩惱&唔開心,番工又擔心個仔,,,查實依家份工真係好難得,話就係兼職,但係我係要番足五日全日囉,但至少我可以準時五點放工走人,唔駛加班,出面搵份全職唔駛加班準時五點正走人唔駛番星期六都未必搵到啦!出面搵份兼職又無得賺咁多人工,所以都係要番工...

仔仔媽咪, 假設冇人可以幫到你, 你會點做?
路係靠人行出o野嘅, 你仔有自己的問題, 而且還與一班都有問題的同學在一起, 咁問題點會停止啫, 睇咗成個題目內容, 我覺得你仍有心存僥倖的心態, 你指望學校可以幫到你, 你期望亞仔有一日"叮"一聲變"乖", 你話你有教仔, 但依家問題不只是你有教仔就可以解決了的, 首先你試下轉校吧.

打電話去教署, 問佢地如果亞仔想轉校, 教署可以點幫手? 如果教署話要你自己去拍門, 你就去附近學校(同你仔現在程度相近的學校)約見校長, 求佢收你仔, 我認識的其他朋友, 佢地幫仔女轉校都係用誠意打動學校而不是用成績, 考名校才要睇成績, 依家轉校當然係有問題和各自原因才會轉校, 如果品學兼優使咩轉校啫? 依家好多學校都收生不足, 轉校學位一點都不缺, 行動吧, 做人亞媽一點都不易, 唔好懶唔好避了, 問題拖落去, 只會愈來愈差, 等到亞仔10歲之後步入青少年期, 到時又會有果個階段的問題, 你又可以點辦?

有d父母以為一巴巴"星"落仔女度就係教仔, 還覺得咁樣係要讓人睇下佢地教得有幾"肉緊", 可憐個小朋友小小年紀未曾體會甚麼是"愛", 甚麼是"關心", 愛不是一味買玩具, 不是好似傭人咁服待日常, 心靈的溝通最重要, 做父母的人, 你們記得上一次對仔女說:"媽媽/爸爸好錫你!"係幾時嗎? 還有, 父母們或者未分清楚"教"和"鬧"的意思吧? 小朋友其實很簡單, 你愛佢, 佢會好開心, 你鬧佢, 佢會反面.

我教仔女時的殺手鐧唔係買禮物, 唔係去disney, 而係一句:"媽媽唔開心", 仔女點解怕媽媽唔開心? 因為媽媽唔開心就會冇人錫佢地, 媽媽的痛鍚真的咁重要嗎? 重要! 小朋友小小的心靈裡最重要的莫過於父母的愛!

仔仔媽咪
我認為首先你同你先生要"正面"咁去處理阿仔過度活躍既問題
我相信阿仔見到你地因為佢而發晒"炆"都唔好受
你先生都要明白 有病唔係咩醜事
有病就要醫 要食藥
仔女有病 家長緊係會唔開心
發脾氣都無幫助 都係要面對

你應該揾個機會 淨係你同先生兩個人坐低好好傾
平心靜氣咁 先可以做出對阿仔最好既決定

你仔間學校D同學甘曳, 你個仔很難控制到自己的情緒, 仲會學埋佢地D衰嘢添!你真的需要找教育署幫手找一間適合的學校.

另外, 如果醫生建議要吃藥, 那當然要吃啦! 有病就要食藥!  為什麼你老公會反對呢? 是有甚麼副作用嗎?

暫時跟老板說要早走可以嗎?  在網上search下有甚麼支援ㄚ!

不要灰心, 希望在人間! 不要責怪仔仔, 他只是有病而已, 多想想他可愛的地方, 讓自己心情好一點!

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-1-28 23:33 發表

我仔間學校唔係咩名校,仲要間學校只係一般學校,我仔唔走係因為佢又有學障問題,連讀書都唔得,真係科科食蛋嗰隻黎,再加埋d情緒同行為問題,試問仲有邊間學校願意收留我仔?

我曾經問過個仔好多次仲想唔想讀呢間學校, ...
‹ 上一主題|下一主題