用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 張祝珊英文中學還是中國婦女會中學?
go

張祝珊英文中學還是中國婦女會中學? [複製鏈接]

老師話阿仔要入這兩間都沒問題, 但是我不知那一間比較適合和好些. 有張祝珊的家長說張祝珊換了校長之後沒以前那麼好了, 是真的嗎?
   0    0    0    0

原文章由 tetra5044 於 07-12-22 01:10 發表
老師話阿仔要入這兩間都沒問題, 但是我不知那一間比較適合和好些. 有張祝珊的家長說張祝珊換了校長之後沒以前那麼好了, 是真的嗎?

排名如下::
  • 張祝珊英文中學
  • 中國婦女會中學

原文章由 tetra5044 於 07-12-22 01:10 發表

據我所知,兩間都係新校長。
張祝珊阮校長2003-04年接任
婦女會黃校長2007-08年接任
新人士新作風,張祝珊e+不再係死谷讀書而係全面發展。

老師又話純粹只注重課本入大學就張祝珊, 如想有較多方面發展就婦女會, 大家又有什麼意見?

原文章由 tetra5044 於 07-12-22 10:05 發表
老師又話純粹只注重課本入大學就張祝珊, 如想有較多方面發展就婦女會, 大家又有什麼意見?

張祝珊12月15日ge講座有冇去ah?當日校長講學校最新ge發展,小學老師ge資訊已過時,你可以去學校網頁睇下e+最新ge情況。08年2月17日開放日可以去同e+讀緊ge同學同家長傾下。

Dear ccspy,

我miss左個講座, open day 就會去. 我在另外一個discussion tread都看到你有關ccs的資料, 的確很詳細.

老師說阿仔是Brand 1 中上, 校內是15, 不知在自行階段有沒有機會被取錄呢?

多年來,張祝珊出左名是考試成績至上,其他活動就可免則免。新校長似乎有改革之意,但幾十年老店是否可以輕易話改就改,我認為只是五十五十而已。

原文章由 tetra5044 於 07-12-22 13:33 發表
Dear ccspy,

我miss左個講座, open day 就會去. 我在另外一個discussion tread都看到你有關ccs的資料, 的確很詳細.

老師說阿仔是Brand 1 中上, 校內是15, 不知在自行階段有沒有機會被取錄呢? ...

我諗全級20名內機會大D。

張祝珊好D

就是全級15名啊.

張祝珊好d!!

張祝珊 is a good school.

應該都會是張祝珊第一婦女會第二了.

原文章由 tetra5044 於 07-12-26 21:16 發表
應該都會是張祝珊第一婦女會第二了.

想問下你個仔讀邊間小學ga?

原文章由 siuchun88 於 07-12-22 13:42 發表
多年來,張祝珊出左名是考試成績至上,其他活動就可免則免。新校長似乎有改革之意,但幾十年老店是否可以輕易話改就改,我認為只是五十五十而已。 ...

My son's classmates, 12 of them in CCS. They had the reunion 2 weeks ago, they are very happy in the school and the school really not so pushy in academic excellence and provide more ECAs for students.

CCS is well planned for 334 and the Principal told us last year, their strategy is to maintain 100% get into University by encourage students involve more in ECA and community service. I am happy to know the new Principal really steers the school in the right direction.

I need to declare that my son not study in CCS, no conflict of interest.

要有資格先好入張祝珊啊
不要博入名校
如果唔係就會做最差
有人講:「寧做雞頭,不做鳳尾。」
做婦女會最top,好過做張祝珊最尾。

唔好傻啦
張祝珊換左校長仲勁啊!

小兒是讀丘佐榮的.

原文章由 tetra5044 於 07-12-27 13:44 發表
小兒是讀丘佐榮的.

舊年有6個入到張祝珊。

原文章由 babypooh_me1223 於 07-12-27 13:34 發表
唔好傻啦
張祝珊換左校長仲勁啊!

由校長網頁會知道更清楚e+張祝珊最新ge發展方向:
http://principal.ccsc.edu.hk
‹ 上一主題|下一主題