用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 2007九龍塘宣道幼稚園K3家長請進
go

2007九龍塘宣道幼稚園K3家長請進 [複製鏈接]

hihi~~

long time no see~~
you all must be busy prepare the stuff for interview~~

[ 本文章最後由 94075702 於 07-9-6 03:01 編輯 ]
   0    0    0    0

Hi 94075702,

開學了﹗
今日基晉話編了第二組,是跟新的陳老師。

搬左黎d度, 爭d蕩失路.

彥彤在第三組, 跟粱慧中老師.

她說與另一位同學做了組長 , 我問她做幾多天, 她說, "做幾多日好難講喎真係 "

想請問家長們, 如果現在校網是32, 到12月才搬去34網, 是否趕得上統一派位?

彥彤今天收了一個新書包, 不過印象中好似無買過, 你們是不是這樣子?

原文章由 芝娃娃 於 07-9-6 17:18 硐表

她說與另一位同學做了組長 , 我問她做幾多天, 她說, "做幾多日好難講喎真係 "

想請問家長們, 如果現在校網是32, 到12月才搬去34網, 是否趕得上統一派位?

...

芝娃娃,謝謝你的搬遷啓示,等我回來一起傾傾.
浠浠依然在B班,今年原班人馬,無變動,老師有梁老師,彭老師和上年教她們的何老師.浠浠是橙組.
小一派位,如果要搬屋,就需要寫信和住址証明,如果現在巳有臨時合約或住址証明,最好在第一次的自行派位中巳填寫新地址,免得夜長夢多.

hi all mum,

浚彥在第五組, 跟新的陳老師. 佢話k2的陳老師跟他們一同升上k3, 所以現在有2位陳老師, 佢地要叫名來分別2位陳老師.

彥彤媽咪:
如第一輪和第二輪報不同地址, 你要係大抽獎前(約11/12月)自行去教局(好似係Wanchai)轉地址. 好似話到時你要提供租約等証明.

原文章由 芝娃娃 於 07-9-6 17:18 硐表

...

Thanks heiyanhei & chunyinma.

仲想請問, 如果自行分配取錄, 還可不可以參加統一派位?

heiyanhei,

妹妹好得意呀.:loveliness:

原文章由 芝娃娃 於 07-9-10 16:14 硐表
heiyanhei,

妹妹好得意呀.:loveliness:

芝娃娃:
是弟弟呢!叫浠暘!
自行派位取錄後,你將會到你被取錄的學校註冊,便没有機會再參加統一派位.另外要留意,若報讀直資小學,一經取錄,便需簽一張通知,直資小學會代通知教育局,你退出自行派位及統一派位,而直資小學往往比自行派位早得悉結果.而有些私小,亦會要求家長放棄自行派位及統一派位資格.所以要小心決定及看清楚所簽文件.

Thanks Heiyanhei,

Sorry 原來是弟弟.  

請問自行派位取錄後, 大約在那一個月份要決定註冊?

因我不肯定在這幾個月是否會搬遷. 如果會搬, 就希望參加統一派位. 又唔知趕唔趕得切, 如果趕唔切, 又希望有自行分配果間做backup.

做了問題媽咪tim.

芝娃娃:
今年的自行派位結果將會在十一月二十六日公布,而辦理註冊事宜會在十一月二十八日及二十九日,而統一派位會在一月二十六日及二十七日進行選校,結果會在六月七日公布.
你最好在統一派位選校前兩星期左右決定並有住址証明最好,以確保你有足夠時間到小一學位分配組辦理轉地址手續,你知政府做嘢有多麻煩啦.

原文章由 芝娃娃 於 07-9-11 14:06 硐表
Thanks Heiyanhei,

Sorry 原來是弟弟.  

請問自行派位取錄後, 大約在那一個月份要決定註冊?

因我不肯定在這幾個月是否會搬遷. 如果會搬, 就希望參加統一派位. 又唔知趕唔趕得切, 如果趕唔切, 又希望有自 ...

Thanks heiyanhei,

多謝你咁詳盡既資料. 我有番個方向喇.

想問下你意見, 如果搬到土瓜灣(34網), 統一派位, 你會建議報那幾間好呢?

版主

2007九龍塘宣道幼稚園K3家長請進

報到

Hi Julia,

你生得未呀? 報左小學呀?

芝娃娃:
依次序應該係1.協恩2.聖羅撒3.陳瑞祺4.馬頭涌官立/農圃道官立....不過只屬個人意件.

原文章由 芝娃娃 於 07-9-12 13:05 硐表
Thanks heiyanhei,

多謝你咁詳盡既資料. 我有番個方向喇.

想問下你意見, 如果搬到土瓜灣(34網), 統一派位, 你會建議報那幾間好呢?

Heiyanhei,
我都打算報陳瑞琪1st choice!
原文章由 heiyanhei 於 07-9-12 20:52 硐表
芝娃娃:
依次序應該係1.協恩2.聖羅撒3.陳瑞祺4.馬頭涌官立/農圃道官立....不過只屬個人意件.

我都打算協恩1st choice, 它的學位是否會很少, 幼稚園的學生是否已佔了很大的比例呢?

94075702,
陳瑞琪中學是男校, 如果撇除直接中學的優點(彥彤是女生), 可以對陳瑞琪小學的師資/配套比點意見嗎?

芝娃娃,

天軍上Maths 的老師的仔是陳瑞琪的,她說此校的校長很好,而此校較top的學生都並非入其直屬中學,反而選旅港開平,华英等!

版主

原文章由 芝娃娃 於 07-9-12 18:48 硐表
Hi Julia,

你生得未呀? 報左小學呀?

彥彤媽咪
仍在待產中 :loveliness:

我無報私校,一心等派位 :)

Hello
柏森跟文茵老師

YCWPS

欣浠媽咪,
弟弟好得意 :loveliness: