用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無沙田循道衛理小學家長?
go

有無沙田循道衛理小學家長? [複製鏈接]

有無沙田循道衛理小學家長?

因派到此學校, 想知道學校成績及各家長對學校評語.  屬於 Band 幾学校.

Re: 有無沙田循道衛理小學家長?

Sorry, 是否Kwong Yuen Est. 入面果間呀??  

Me too.

但是頭先去註冊,見到校舍和操場分開, 校舍好舊, 周圍係屋村,有d唔開心和擔心!

究竟這間學校好唔好?有沒有人可以比d意見?

唉!  我都覺得校舍比較舊, 所以心情都几Down, 但聽人說這間學校都OK, 究竟ok定義是什麼??

請有家長的小朋友讀緊這間学校, 俾D comment.
kina2007 寫道:
Me too.

但是頭先去註冊,見到校舍和操場分開, 校舍好舊, 周圍係屋村,有d唔開心和擔心!

究竟這間學校好唔好?有沒有人可以比d意見?

Me too.  我真係幾down.  d人話ok, 究竟幾ok?

我頭先down到走時, 問司機知唔知道依間學校點 點知佢話佢又九龍入來, 不知到這裏的學校.

真的有沒有人知道這間學校有幾ok?

我都想知,是否活動教學,功課多唔多?

我個仔就係上屆既畢業生,佢同好多同學都派得好好,我個仔就派左到呂明才 ,這間學校係好好的,只係校舍較舊,但好多名校都係舊校舍啦,沙呂都係呀!如果佢地就新校舍,我想好多人都入唔到!課外活動好豐富,區際足球比寶(上兩年都係冠軍/亞軍)同校際音樂節、朗誦節更年年得獎。學術就有教統局支持,常識科有教統局人員跟都老師設計課程,英文就有外籍老師入班房上班課,我個仔上堂勁開心,成績自然好。

好多謝kin3321俾咗咁宝貴comment.  現在都定了少少.  但今天我去註冊, 發現有个老師好惡咁"教導"几个約三年級的女學生, 但她們看不似太壞..都唔好話唔驚...

請問覺得d 老師如何?   

wince, 是廣源村嗰間, 有無意見呀!
winice 寫道:
Sorry, 是否Kwong Yuen Est. 入面果間呀??  

唔該哂, 聽來都安心d.

但我會試下叩第一和第二志願門, 因為兩間較近, 若失敗了, 聽來都放心係到讀.

kina2007,

我会叩培基, 你叩边两间??

kin3321:我想知道多唔多功課做,有D學校一日成十讓功課,嚇C人咩!
kin3321 寫道:
我個仔就係上屆既畢業生,佢同好多同學都派得好好,我個仔就派左到呂明才 ,這間學校係好好的,只係校舍較舊,但好多名校都係舊校舍啦,沙呂都係呀!如果佢地就新校舍,我想好多人都入唔到!課外活動好豐富,區際足球比寶(上兩年都係冠軍/亞軍)同校際音樂節、朗誦節更年年得獎。學術就有教統局支持,常識科有教統局人員跟都老師設計課程,英文就有外籍老師入班房上班課,我個仔上堂勁開心,成績自然好。

老師欠愛心,這是個人感受。

我個女係沙小讀緊小二,係轉校來的。我就覺得老師好有愛心,我個女每逢請病假,班主任都會致電問候。 仲好多時都主動問學生有咩唔明。我都知有一、兩個老師有時會較兇(但唔嚴又會校風唔好呢),但每間學校也有架啦,不過我知這間小學既校長好主張唔用「鬧」,係用身同心教(因我也是家教會成員)。但絕大部份老師真係好好, 女兒轉來不久就話同舊校既老師好唔同,好鐘意現在的老師

多謝Cherryqe嘅寶貴評語!

我現在舒服及安心咗!

請問小一中文是否用普通話教!  多唔多功課做!
cherryqe 寫道:
我個女係沙小讀緊小二,係轉校來的。我就覺得老師好有愛心,我個女每逢請病假,班主任都會致電問候。 仲好多時都主動問學生有咩唔明。我都知有一、兩個老師有時會較兇(但唔嚴又會校風唔好呢),但每間學校也有架啦,不過我知這間小學既校長好主張唔用「鬧」,係用身同心教(因我也是家教會成員)。但絕大部份老師真係好好, 女兒轉來不久就話同舊校既老師好唔同,好鐘意現在的老師

請問閣下是否家教會成員,或是否與學校有密切關係,如果是的,請閣下多多幫忙,因為我的小朋友正受到不公平的對待,事緣我的小朋友病了好幾天無返學,但一直都沒有老師打電話來慰問,到返學時竟然還說其欠交功課,到底老師知唔知道他的學生請了病假無返學呢,請問這是否有愛心呢?例子仲有好幾個,但為存厚道,不加詳述,另外,請問特區政府傑出教師選舉是如何選舉的,選舉辦法是怎麼樣的,可否告知大家,好讓大家了解和明白,避免給這些名稱混淆視聽。

無問題,你pm你個小朋友既班別給我,這些係家教會既職責,可以幫你反影。如果真有其事,我必定努力幫你爭取。但為甚麼你會啞忍呢?其實老師一定唔會因為病假而計欠交功課,起碼我個女就無試過。不過點都好,我覺得你係好唔鐘意這間學校,既然係噤,為甚麼只係度表達呢?會唔會當中有誤會?

不過話說回來,我覺得又要公平d,可能你女兒有不愉快既事,但也不可以抹殺其他好老師所做既o野喎。好似我個女既班主任,知道她係轉校生,特登幫佢補課,驚佢追唔上。英文老師又主動打電話給我,話我知我個女係邊方面較弱,要我在家中可多加指導。仲有呀,我放學時見到老師跟同學都有說有笑,幾噤融洽。不過無論點,如果有不滿,真係唔好屈埋屈埋,要開心見成同老師商討,係度講其實係唔會有幫助既。你pm我啦,我一定會幫你。
‹ 上一主題|下一主題