用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學派位放榜到數
go

中學派位放榜到數 [複製鏈接]

中學派位放榜到數

仲有吾到40日,各位媽咪心情如何,我愈黎愈緊張呀,超担心
派到好學校,要繼續努力

Re: 中學派位放榜到數

唔知係米我係第二名小朋友派位呢~~可能要最後十日先有feel....

我而家擔心印花夠數未呢??   

都係果句啦, 各位唔好太擔心啦, 心平氣和,身體健康, 七月十日再伴子女身邊, 迎接新挑戰啦...   

錫仔媽咪祝大家好運!
錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

雖然今年冇我份.但諗番起舊年,到阿女放榜前一晚就好緊張,仲靜雞雞比咗個手提佢,一知結果,阿女就攞埋個手提入厠所(老師唔知道),即刻話我知,知道係第一志願,即刻成個人都鬆曬.
唔好咁緊張,放鬆D.
祝你地個個都派到第一志願!!

醒目開學勳章

我發夢見到呀仔入左我想佢入果間.我仲話我唔係發夢呀.點知真係發夢.....

由填表開始到而家,我呀女有個要求,佢話如果好好彩派到第一志願,可唔可以都去叩門,佢真係好鐘意自行面試果一間中學,但我唔禁答實佢,因為我覺得如果派到第一志願都去叩門,好衰咁. 你地話我應該點答佢好呀 (當然未必派到啦,不過佢間一排又問下我,問咗幾次啦 )

由塡表到而家, 晚晚做貓頭鹰無覺好瞓.

:tongue:          

我呢排盡量放鬆自己, 如果唔係白頭髮實好多    

hi all,
我想問下大家,大家會準備係放榜後唔滿意結果,去叩幾多間學校門呢?
時間上係咪間間都係果一兩日接受叩門呢?
咁叩三四間會唔會趕唔切呢?
係咪即刻要面試or筆試?

好多問題,唔好意思。     

BB200200 寫道:
我呢排盡量放鬆自己, 如果唔係白頭髮實好多    

You are better than me, I'm busy with my son for his final test in next week for I need go to China for business trip from 8/6-11/6, I'm afraid there would be bad result showing on the academic report.   :cry:

我都想知放榜唔滿意有咩可以做, 有冇人可以教我?
叩門應該幾時去?
係咪先去番之前報過的學校?
駛唔駛帶叩門信 & profile?

pianopear 寫道:
hi all,
我想問下大家,大家會準備係放榜後唔滿意結果,去叩幾多間學校門呢?
時間上係咪間間都係果一兩日接受叩門呢?
咁叩三四間會唔會趕唔切呢?
係咪即刻要面試or筆試?

好多問題,唔好意思。     

雖然我未試過, 但都有D計劃:

1. 如果真係派得好後, 我地學校班主任會早一晚來電, 收到CALL 佢會教定你準備D乜.(身份証,學生派位証, 30志願派位表格影多幾個COPY,照片, 原子筆, 有車駕車, 冇車要零錢搭的士....仲有乜呢可??)派位果日就要開始行動啦.

2.  取左派位証,即上小學校長度羅推薦信, (嘿...可唔可能羅多兩封呢可)

3.  我會首先出發去自行&首志願學校,又或者派人留守在尼兩間學校, 一攪齊文件可以即刻入表.....    跟手去埋次志願, 我想我會去三,四間學校左右啦,太多目標唔太好, 煩到自己架乍.

4. 隨後一星期可能係考試高峰期啦, 唔好計劃去旅行OR 去玩啦,仲要時常留意手機, 電話有冇響.....

其實我都開始頭痛, 首志願學校都講明唔收叩門位, 但如果落空, 我都一定要去叩門架.

考埋個畢業試, 真係要好好休息, 養精蓄銳, 10/7先有精神去拼駁架. 祝大家派位滿意呀...

tkkmama:

校長推薦信係咪=叩門信?
仲駛唔駛自己另外寫封叩門信和預備個人profile?

自己寫既叩門信我估唔要啦掛, 校長果封有力好多....

係喎...漏左最重要既, 個人PROFILE... 記住COPY 多幾份. 仲要最好要印雙面 (有D學校要環保喎,單面唔收就玩死人啦.)

咁米要印過?

(學校要環保喎,單面唔收就玩死人啦.)

派到好學校,要繼續努力

Sammy_007 寫道:
咁米要印過?
(學校要環保喎,單面唔收就玩死人啦.)

因為自行分配時真係有學校要收雙面copy, 我都要印過一份俾佢地... 如果你已經印好, 乍乍帝當唔知算啦...   

30days     
派到好學校,要繼續努力

環咩保吖!學校費事處理咁大叠紙啫,佢要你再影過咪仲浪費。

醒目開學勳章

點解第一志願唔填自行面試果一間中學既,既然佢咁鐘意

eeyore0511 寫道:
環咩保吖!學校費事處理咁大叠紙啫,佢要你再影過咪仲浪費。

agree~~呀...佢要環保之嘛, 佢理得你家長環唔環保呀...   
‹ 上一主題|下一主題