用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑囝有讀寫障礙, 請介紹好的評估中心, 謝謝 ...
go

[讀障] 懷疑囝有讀寫障礙, 請介紹好的評估中心, 謝謝 [複製鏈接]

懷疑囝有讀寫障礙, 請介紹好的評估中心, 謝謝
因政府要排很久, 上網查有一大堆公司, 不知那間評估好些, 及有跟進, 謝謝各位
   2    0    0    0

如小孩太細其實無乜意思,你個幾大?

你可以打去協康會問下, 但如果小朋友太細應該 check 唔到, 我個仔小一時係學校社工寫信比我地去協康會做檢查! 因為學校既社工係由協康會派嚟

如小朋友現在k2可以check到嗎?

回覆:懷疑囝有讀寫障礙, 請介紹好的評估中心, 謝謝

k2 太細啦,起碼要上咗小學先check, 最好係小二check

引用:如小朋友現在k2可以check到嗎?

引用:如小朋友現在k2可以check到嗎?

原帖由 koyetsebb88 於 14-05-23 發表
如小朋友現在k2可以check到嗎?
我姨甥是k2評估的,出來result係懷疑讀寫障礙(因為到小學評估才確定),認同樓上話感統問題,因為姨甥評估後,在家密集地做了兩個月感統訓練已見大進步,早點評估,早點訓練絶對有用

回覆 yannietimb 的帖子

請問"感統訓練"係D咩? 可以在家自行TRAIN嗎?

coney 發表於 14-7-3 16:06
回覆 yannietimb 的帖子

請問"感統訓練"係D咩? 可以在家自行TRAIN嗎?
http://mindfulhk.org/?p=220   上他們wesite 睇下有介紹感統
‹ 上一主題|下一主題