用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
樓主: kansklee
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

kansklee 發表於 24-2-19 16:50
好似好多谷友都覺得我自行擺錯位置, 應該QC + KC,當時的我又冇咁大膽,覺得想play safe,覺得會有直資收 ...

OMG !睇咗咁多版原來你自一港華, 自二英皇, 如B1A生咁你入硬港華, 英皇in 完收你都冇得讀, 除非叩門,不如直接去in DBS!

希望你SPCC or SPC有offer
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-2-19 17:50
OMG !睇咗咁多版原來你自一港華, 自二英皇, 如B1A生咁你入硬港華, 英皇in 完收你都冇得讀, 除非叩門, ...

最尾一句好啱聽,承你貴言。

2jkidsfather 發表於 24-2-19 17:42
“其实只要DBS的DSE成绩做返上来”--------------係EK 講都講了5、6年,那有這麽容易?
...
难,但不等于做不到。DBS有这么多资源,家长支援又多,学生又醒目,主要是看管理层的决心和能力啦。

2jkidsfather 發表於 24-2-19 17:01
你仔超級大機會被港華收了!!

咁我建議如果SPC收你仔,去SPC!!

咁直接!~

如果若果要反悔,要寄望直資了~

2jkidsfather 發表於 24-2-19 17:42
“其实只要DBS的DSE成绩做返上来”--------------係EK 講都講了5、6年,那有這麽容易?
...

真做唔難,但,唔似會大改收生取態,亦唔易可以真做,始終已經成為學校文化~

Vana 發表於 24-2-19 17:29
我都好同意,但係如果你指係 db 係後者就太過片面了

反而 db 係好做到成就學生,佢同好多傳統學校唔同, ...

系呀,其實睇到運動生日日辛苦操練,對其他學生都是一種激勵,點解自己無努力

gracelam 發表於 24-2-19 17:50
OMG !睇咗咁多版原來你自一港華, 自二英皇, 如B1A生咁你入硬港華, 英皇in 完收你都冇得讀, 除非叩門, ...

自一港華,自二KC,樓主又有spcc面試,成績肯定top,咁真系好保守。放疫情以前自一QC,自二KC。即使現在港島來講自一QC,自二St Joe,或者進取點自一QC,自二LSC。

老朋友退休係佐敦教數,專接名校數弱的學生,最多DBS體藝生,中一二能力仍未達小五六,仲要周圍去比賽,補習又無時間,點支援?校長一日唔改變策略一日仍係咁㗎啦。不過,又唔關我事。

簡單啲來講 發表於 24-2-19 18:11
自一港華,自二KC,樓主又有spcc面試,成績肯定top,咁真系好保守。放疫情以前自一QC,自二KC。即使現在港 ...

其實基本上top學生自行都會避開港華?不過都合理嘅。

Rpp 發表於 24-2-19 18:13
老朋友退休係佐敦教數,專接名校數弱的學生,最多DBS體藝生,中一二能力仍未達小五六,仲要周圍去比賽,補 ...

體育呢個是人哋學校特色。可能會像spcc呢樣,多點招收街外級頭,中文叻嘅,以此拉升DSE成績,佢哋自己小學部出來中文又麻麻,呢個係英小通病啦,同時減少三私一直位吧。

Rpp 發表於 24-2-19 18:13
老朋友退休係佐敦教數,專接名校數弱的學生,最多DBS體藝生,中一二能力仍未達小五六,仲要周圍去比賽,補 ...

「中一二能力仍未達小五六」 - DBS收好多B2/B3學生?我記得嗰陣時仲話新校長上任,基本上運動人起碼B1C/B2A, 個別例子除外。

簡單啲來講 發表於 24-2-19 18:23
體育呢個是人哋學校特色。可能會像spcc呢樣,多點招收街外級頭,中文叻嘅,以此拉升DSE成績,佢哋自己小學 ...

唔止數,主科都差。

簡單啲來講 發表於 24-2-19 18:11
自一港華,自二KC,樓主又有spcc面試,成績肯定top,咁真系好保守。放疫情以前自一QC,自二KC。即使現在港 ...

可能你有少少誤會,小兒暫時衹有SPC 聖保羅書院、 KC 和 DBS面試通知。

反而 db 係好做到成就學生,佢同好多傳統學校唔同, ...

首先,我唔敢有咁多個仔,一個就夠哂數,真係頂唔順呢個物種但因為有玩學界(唔叻既),真係基本上你講得出嘅top男校,我仔都有fd,所以都叫表層了解,聽多少少又知多少少!

另外,你攞一間每月基本$5xxx?嘅直資同零學費既津中(LSC,SJC,WYK,WYH等)甚至$2000內嘅YWC比資源長短已經好唔公平,但反而令我更欣賞呢類學校點樣做到「有教無類、正增值(除WYK外,全部都有收band 2直小生又或好唔小心碌咗入去既band 2生)」,我眼見我仔津校校長、老師、old boyssssss、家長等,如何起有限資源下營造豐富除學術外嘅活動俾班仔,呢種尊敬嘅心係猶然而生,所以唔好做比較喇,因為根本從來唔係apple 對apple我想講,我仔小學部同中學部,雖然個名差唔多,但入面嘅文化都完全唔同!

另一方面,當皇者已成為皇者時,佢哋係唔想比自己做失敗者,所以DBS係唔會容許自己起學界做loser,你估下佢哋失落咗是旦一項學界冠軍,會發生咩事?

簡單啲來講 發表於 24-2-19 18:06
系呀,其實睇到運動生日日辛苦操練,對其他學生都是一種激勵,點解自己無努力
...

咁佢地一定唔會咁諗 一向各自各精彩,但都會約埋打機

kansklee 發表於 24-2-19 18:32
可能你有少少誤會,小兒暫時衹有SPC 聖保羅書院、 KC 和 DBS面試通知。

SPCC 聖保羅男女的OS 衹接受級一 ...

如果大家都認為WY 應該非常大機會入,你會唔會考慮放棄自二面試?我相信你小朋友入 spc 機會都非常大 good luck

Rpp 發表於 24-2-19 18:27
唔止數,主科都差。

體育生唔洗在乎咁多,能打比賽就得,而且我覺得DBS比到體育生的鍛鍊平台肯定比林大輝(超級運動員除外)或其他學校多。

猴子爸 發表於 24-2-19 18:26
「中一二能力仍未達小五六」 - DBS收好多B2/B3學生?我記得嗰陣時仲話新校長上任,基本上運動人起碼B1C/B2 ...
“基本上運動人起碼B1C/B2A”-----------------咪當真
“個別例子除外”----------------------------------那個別例子會是佔大多數了

PTL_L 發表於 24-2-19 18:36
首先,我唔敢有咁多個仔,一個就夠哂數,真係頂唔順呢個物種但因為有玩學界(唔叻既),真係基本上 ...

我唔回應了

其實我唔喺比較資源,我另一個仔學校資源都非常好, no complain

我只係想講我一個仔學校 佢地專長訓練一式一樣,另一間學校佢欣賞/發掘你地每人嘅長處加以發揮,就係咁簡單

「自己成日都覺得,學校應該成就學生,並唔係學生成就學校。」呢句只係有感而發,並唔係針對dbs.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊