用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 DGJS Interview 後感覺
樓主: pullip
go

DGJS Interview 後感覺 [複製鏈接]

Re: DGJS Interview 後感覺

Chole

我見妳這麼緊張,妳的孩子一定是讀 DGJS or 妳是一些面試班的幕后"老闆?

Chole 寫道:
又話係DBX, 唔係DGJX.

跟住又話"間間拔"都.......咁上下.

唔好意思, 究竟你想係度表達d乜?

你咁唔鍾意d"拔", 舊年又帶個女去考?  定係考完之後先至唔鍾意呢?  

btw,  真係HKD28萬就好抵啦!  讀成十幾年wor! 香港大把有錢人一定願意俾!  最驚就係DBX校長無你講到咁.....

都係唔再講la, 冇哂儀態添!

[quote]
16號愛人 寫道:
首先本人提及捐款,只是說 DBX, 不是說 DGJX.
有人捐款給教會,他本身不一定是教徒, 不過教會有冇紀錄,各位諗下無妨.
我有朋友都經過 D "面試班" 買左張洗禮紙,結果 3rd INTERVIEW 時由 HKD40 萬 講價講到 HKD28萬入左 DBX 囉...以後的捐款就如我前文所講一樣"填表"
其實"間間拔"都.......咁上下
講咩辦教育呀....生意黎0者.
[/quote]

28萬是首期, 妳想28萬讀 十幾年嗎? 傻啦.
入讀的一定有背景+有錢+有方法
但有背景+有錢未必一定可以入讀,學位數目不等如有錢人之數目,這麼簡單妳還不明白?

Chole 寫道:
又話係DBX, 唔係DGJX.

跟住又話"間間拔"都.......咁上下.

唔好意思, 究竟你想係度表達d乜?

你咁唔鍾意d"拔", 舊年又帶個女去考?  定係考完之後先至唔鍾意呢?  

btw,  真係HKD28萬就好抵啦!  讀成十幾年wor! 香港大把有錢人一定願意俾!  最驚就係DBX校長無你講到咁.....

都係唔再講la, 冇哂儀態添!

[quote]
16號愛人 寫道:
首先本人提及捐款,只是說 DBX, 不是說 DGJX.
有人捐款給教會,他本身不一定是教徒, 不過教會有冇紀錄,各位諗下無妨.
我有朋友都經過 D "面試班" 買左張洗禮紙,結果 3rd INTERVIEW 時由 HKD40 萬 講價講到 HKD28萬入左 DBX 囉...以後的捐款就如我前文所講一樣"填表"
其實"間間拔"都.......咁上下
講咩辦教育呀....生意黎0者.
[/quote]

請問有小朋友讀DGJS的家長,
你地O既囡囡讀得開唔開心呀?功課多唔多呀?家長使唔使投入好多時間同個女一齊做功課OR其他活動呢?
O個日INTERVIEW見到D同學仔好開心咁,一班女仔經過等候室時好開心咁一路行一路唱歌(唔記得唱英文定中文歌啦),令我幾深印象....所以好想知道LEE間學校會唔會好似傳統名校咁讀得辛苦又大壓力呢?
希望有家長可以分享下,因為我個女報4間學校,最後公佈結果O既係DGJS,所以想睇下等唔等得過!

Hi, cherrycpk,

Would you mind share with us how's the interview.  Is it conduct in Cantonese?

Many thanks,

cherrycpk 寫道:
請問有小朋友讀DGJS的家長,
你地O既囡囡讀得開唔開心呀?功課多唔多呀?家長使唔使投入好多時間同個女一齊做功課OR其他活動呢?
O個日INTERVIEW見到D同學仔好開心咁,一班女仔經過等候室時好開心咁一路行一路唱歌(唔記得唱英文定中文歌啦),令我幾深印象....所以好想知道LEE間學校會唔會好似傳統名校咁讀得辛苦又大壓力呢?
希望有家長可以分享下,因為我個女報4間學校,最後公佈結果O既係DGJS,所以想睇下等唔等得過!

Hi Chole,

Would you mind to tell us which kindergarten did your girl attend?

Many thanks.

Cattymoon,

係呀!  我

hi swimblue,

其實個interview非常簡單,全程半個鐘多d就搞掂,實質in的時間唔使10分鐘(同一時間兩個考生見校長)。
我個女話佢地入去首先猜"包剪揼",我個女贏左所以睇圖書先,問完另外個小朋友後到我個女,但我個女話只係問左佢3條問題(全程廣東話發問),1)你叫咩名, 2)邊個帶你黎interview , 3)圖畫內有幾條魚...我問佢校長有冇睇佢的資料(因為in的時候會將報名時附上4張自薦文件+成績表正本會一齊攞入房俾校長睇),佢話有睇,所以我覺得校長最關心係小朋友的成績同有關資料,所以跟本已經心裡有數,如果唔係冇理in得咁簡單。最後兩個小朋友出黎後我覺得校長會睇下d家長,佢好似望左我老公一陣(註:我老公o個日堅持著polo shirt+牛仔褲),唔知會唔會影響分數.....整個interview大概就係咁!
希望俾到參考你啦! :

我成日覺得dgs, 唔係一般凡夫俗子可以入到嘅學校,
由其, d個校長好似有透視眼咁擇學生, 問一兩句就決定收唔收, 真係莫名其妙

Chole, 以你所講, 你個囡入到dgs, 真係好好嘢,
咁你有冇諗番點解收你個囡呀? 係咪課外活動好叻 + 好成績呢? 好好奇dgs收生嘅謎底
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

Thank you very much.

cherrycpk 寫道:
hi swimblue,

其實個interview非常簡單,全程半個鐘多d就搞掂,實質in的時間唔使10分鐘(同一時間兩個考生見校長)。
我個女話佢地入去首先猜"包剪揼",我個女贏左所以睇圖書先,問完另外個小朋友後到我個女,但我個女話只係問左佢3條問題(全程廣東話發問),1)你叫咩名, 2)邊個帶你黎interview , 3)圖畫內有幾條魚...我問佢校長有冇睇佢的資料(因為in的時候會將報名時附上4張自薦文件+成績表正本會一齊攞入房俾校長睇),佢話有睇,所以我覺得校長最關心係小朋友的成績同有關資料,所以跟本已經心裡有數,如果唔係冇理in得咁簡單。最後兩個小朋友出黎後我覺得校長會睇下d家長,佢好似望左我老公一陣(註:我老公o個日堅持著polo shirt+牛仔褲),唔知會唔會影響分數.....整個interview大概就係咁!
希望俾到參考你啦! :

Cherrycpk,

-- 一日兩、三樣 (快則10分鐘, 如多中文抄寫則30分鐘).  有時

leeleelumlum,

Hi, Chole,

Thank you.  How to assess?  In paper?  And you need to bring kid back to school again on June for that English Assessment?  Are they going to use that result to classify different classes?

Sorry for asking so many questions.

[quote]
Chole 寫道:
Swimblue,

Interview 係廣東話 (我唔知English speaking d 小朋友係

唔該晒, Chole.

DGS年中收唔收插班呢? 程序係點?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

DGS年中收唔收插班呢? 程序係點?

Yes, but your kid needs to be one of the top 3 students at the school.

Hello Swimblue,

Both spoken and written tests.  However, my daughter says the spoken part is not an individual test.  All of the kids in the classroom only need to respond to the teacher's question together.  

The principal says the purpose of the assessment is to make sure all the classes have kids of different abilities.  There is no "elite" class in P.1.  Don't know about the upper forms.

I have absolutely no problem to answer the other mamas' questions since I am very grateful to those who have been kind enough to take the troubles to answer my questions in the past.  I can still remember what I felt last year - so stressful and I could not sleep well.  I just hope to "add oil" to those who are still waiting for the results of their dream schools!   

Chole

Hi Leeleelumlum,

Sorry, I have no idea.  I heard there are 插班生 even at P.6!  But I would guess the school would be more demanding to accept these applications and those girls who could 插班 upper forms are really brilliant.   

Chole

記得那天interview, 校長的確有望下d家長, 我老公果日好揀唔揀, 揀左件無熨過的shirt黎著, 因為時間關係, 都冇同佢熨, 結果尤魚上陣. interview之後, 校長都係有望家長, 但我老公話錶位夠鐘要行先, 結果得我一個等亞女, 當時場面實在有d尷尬.

[quote]
Chole 寫道:
001224,

最多小朋友係讀CCKG, St Catherine, Braemar Hill, St Stephen's, St Paul's, Victoria, 嶺南.....亦有d我唔係咁熟悉

After we registered at the main entrance and on the way to the waiting room, we also 見到D同學仔好開心咁行過; and then at a corner, we saw a teacher and a同學仔, I think she's 6-7 yrs old, they were talking in English. My girl told me the headmistress asked her 3 questions only:

1. What's your name?
2. Where do you live?
3. Your full address?

And then the headmistress came out with the girls and she took a glance at us.

pettywoman,

唔好意思, 全級咁多小朋友, 我識唔哂ah.  

都未出result, let's hope for the best!

Cheers,

Chole
‹ 上一主題|下一主題