用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會九龍灣基樂小學-學校生活
樓主: MichelleChen
go

聖公會九龍灣基樂小學-學校生活 [複製鏈接]

Re: 聖公會九龍灣基樂小學-學校生活

我囡囡今年先開始補習,係私人上門,主力補英文,副補其他主科。可能係老師問題,其他班都唔洗抄常識,淨係我個囡嗰班要抄 ,我都希望咁抄係有用 。我係到話比大家聽,等大家有心理准備,大家交流下,唔洗到時好似我咁。

我囡囡只係噚晚夜咗,平時九點鐘瞓咗, 以前我都會擦佢D字,現家無啦,D字無寫出界,筆畫啱就算,有老師同講話擦得多,佢會越寫越唔掂!我囡囡要求自己唔高。成績一向都麻麻地,佢自己淨係緊張要交齊功課,唔好比老師罰, 有時成績我哋重緊張過佢,真係比佢激死!

Cabe咪咪

yoyocabe,

常識科是那個老師?  等我地知下都好!

Jimsalad,

我囡囡個班掉位仲犀利, 有好幾個同樣掉了超過5次以上, 我個囡都掉左2次啦!... 如果你真的覺得囝囝同學相處問題, 是否可以找學生輔導的陳姑娘傾下呢!  高班(2.3.4.5.年級)的媽咪...你地知不知道是否可以找陳姑娘傾下呢!  比d意見jimsalad...

Jimsalad 寫道:
講真, 學習上或課堂上, 暫時囝囝和我們尚且還可以應付, 較難處理的反而是他與同學間的相處問題, 就開學至今, 我從他口中知道他已兩次被'掉位'了, 上星期五老師在手冊上要求囝囝唸:'我要愛護同學'三十次, 還需要家長簽名. 我已心感不妙, 囝囝不肯向我透露所為何事, 最後肯與爸爸傾談, 才說自己'輕輕'拍打了一位同學, 我們很明白他的所謂'輕輕', 其實只是他的砌詞, 否則不會要受此懲罰了. 星期天我看他心情挺好的, 走來跟我說故事, 他幻想他是做摘名的班長, 摘下名字後叫小朋友上7樓(教員室), 還說再有下次, 便不上7樓, 是上8樓, 叫佢去跳樓
好驚, 好驚佢唔知諗乜, 唯有同佢講生命是天父的, 我們不可以叫人去死, 或自己去死... , 不過唔知佢明唔明, 亦唔知佢係唔係玩我

到昨晚我回家, 我以正面的口吻問他有沒有摘人名, 誰知他竟毫不掩飾告訴我: '係我比老師摘名!' 這是他美化了的原因: '我說話太大聲, d口水整到同學'. 唉, 不知他從何處學到這些壞榜樣, 早前有次我見他在電梯內吐口水, 我已即時向他說了一輪教, 想不到他竟然會把口水吐到同學身上, 我想想也覺難堪, 真羞家!
:

Jimsalad:
唔洗擔心,老師用掉位方法等D小朋友唔好咁friend,等佢哋留心上堂,唔好掛住玩或者傾計,你囝囝係屋企會唔會同係學校唔同,我似我囡囡咁係屋企小小事成日發脾氣,啱啱教完佢D嘢,轉頭又唔記得,係學校一丶二年級嘅老師話佢不知幾醒,成日叫幫手做嘢,二年級下學期我都叫佢班主任同陳姑娘傾,但係陳姑娘又係話佢無問題,今年我都幫佢參加咗家教會攪嗰個淡定小勇士(情緒班),囡囡返咗兩堂都0K,個人無咁易小小事就發脾氣,你試下同班主任傾下,了解下件事,有時可能係同學仔同老師講,而唔係老師見到,所以老師罰佢。

Cabe咪咪

個老師姓吳

Jimsalad,Bo_Bo,

我囡囡就arm arm 有同同學相處既問題la! 我好主動同班主任傾! 我個囡重發脾氣唔去旅行tim! 不過班主任follow 得好快, 佢同囡囡傾左一輪!E+ 好D la! 轉小二後囡囡對D同學無歸屬感唔鐘意同佢地玩, 特別係男生ah! 我囡囡本身好熱情, 好樂天! 但己律問題, 無得傾計咪唔開心law! :

我仔天不怕地不怕, 讀完幼稚園都唔係好會禮讓愛護其他小朋友, 係屋企都仲會同歲半妹妹爭玩具, 爭書...而出手, 嗌住都仲繼續打落亞妹到, 陪佢上網球班亦有小朋友向我投訴我仔推人, 我話佢佢未必聽, 希望有老師可以'治'o下佢

我諗我不會o甘快便搵班主任老師傾, 唔想老師誤會我因寵愛子女, 怕兒子被罰而向她問罪, 其實罰o下佢都應該, 唔係佢真係會唔知錯, 唔識尊重人; 未到不能忍受階段, 我唔想干預老師管教學生手法, (最衰亞仔連小息被老師叫上7樓罰企都唔當一回事, 開心好唔開心都好, 返到屋企唔問係唔會講佢o係學校d野 )

HI !! 大家好..........

你地係咪忙住同囝囝囡囡溫書呢?呢度人氣真係爭d....

卒之測埋聽日就搞掂晒lu。

係啦! 终於測驗完!可以 relax 下!不過又要忙住東九龍遊戲,英語比賽, 親子旅行!唉,我好辛苦就真!

Sami 寫道:
HI !! 大家好..........

你地係咪忙住同囝囝囡囡溫書呢?呢度人氣真係爭d....

卒之測埋聽日就搞掂晒lu。

近排真的好BUSY, 所以沒有上來呀!
:-|

MichelleChen 寫道:
係啦! 终於測驗完!可以 relax 下!不過又要忙住東九龍遊戲,英語比賽, 親子旅行!唉,我好辛苦就真!

MichelleChen,
你小朋友好勁呀, 有份參加東九龍遊戲 & 英語比賽!!我囡囡最怕就是英文, 叫佢講英文簡直要佢死!  她最想是天天+堂堂是音樂堂! :

终於派左成績啦! 呀囡4科average 係88分! 我覺得好滿意law! 佢肯再小心D就更好 la! 大階寫小階, 小階變大階! 唉嘔血呀!

MichelleChen 寫道:
终於派左成績啦! 呀囡4科average 係88分! 我覺得好滿意law! 佢肯再小心D就更好 la! 大階寫小階, 小階變大階! 唉嘔血呀!

MichelleChen,
滿意就好law!  congrulation.
想問下測驗分是否都寫係成績表上?

唔會架! 好似只係A, B, C, D law! 費事hurtD小朋友自專心!

係呀...派左成績喇!
我個囝退步左少少,數學及英文84分,中文92分,常識93分,舊年四科都有90幾分架麻....

bo_bo,
但係會計全班同全級o既名次lor,不過好似話如果考全級80幾之後就唔會登名次,免得d小朋友知道自己考得唔好就唔開心。

同亞仔默書, 佢會計住錯幾個字扣剩幾分, 一講分數, 佢會話:'校長話有八十幾分就得喇!', 八十分變成佢目標, 情願由得佢錯一兩個都唔爭取100分!

有目標好過無 ah!

你地d小朋友參加左乜野課外活動架, 我仔join緊劍橋英語同小型網球, 英語班暫時只上了三幾堂, 尋日有通告問會唔會考starter試, 我覺得棧連考試費都side埋 :

Jimsalad 寫道:
你地d小朋友參加左乜野課外活動架, 我仔join緊劍橋英語同小型網球, 英語班暫時只上了三幾堂, 尋日有通告問會唔會考starter試, 我覺得棧連考試費都side埋 :

Jimsalad,
我囡囡起初都想参加小型網球, 但撞期沒有參加, 你仔仔上了.. 好唔好玩呀?  我囡囡只參加了小提琴和管弦樂團!
‹ 上一主題|下一主題