用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師應否以垃圾來責駡學生?
樓主: charlieyeung811
go

老師應否以垃圾來責駡學生?   [複製鏈接]

縂有被其他同學label著你個小朋友係垃圾被排擠,小朋友返學都會好慘!

licpd 發表於 18-5-26 18:01
縂有被其他同學label著你個小朋友係垃圾被排擠,小朋友返學都會好慘!

已經成為被取笑對象

little_yolky    發表於 18-5-28 14:20

所謂針唔拮到肉唔知痛,總之覺得啱就去馬,自會有第三者作調查還大家一個公道。

有家長搞唔明教育子女同投訴老師係兩回事。

我自己作為家長,必以教育子女,協助子女建立好行為及態度為首,不知這裡有多少家長認同。

我不是說老師若真的話學生圾垃是對,但投訢老師目的為何? 若想佢不再話學生或自己子女垃圾,同佢查詢一下,無論事實如何,肯定已可達到目的。

但若去到校長層次,除非老師經常如此,否則這一種是報復式投訴,大人在做,孩子在看,心裡會知道發生甚麼事。若然此行徑有家長覺得有助子女改善行為,那便去做,但我看,不單無助,很可能有相反效果,小朋友每每在自己出錯時,會同時找別人錯處去減輕自己的主要責任,或轉移視線,因以往經驗告訢他會成功。

無論做甚麽,首應要教育子女為著想。

Vanadium 發表於 18-5-26 18:42
有家長搞唔明教育子女同投訴老師係兩回事。

我自己作為家長,必以教育子女,協助子女建立好行為及態度為首 ...

學校有人之患,唔指出來,為己(唔再受辱),為人,唔使害其他學生,唔通送花比佢?

咁樣係令孩子有「正常」的老師提供正常的教育,最終也是為了教育。

licpd    發表於 18-5-26 19:20

我認為教育子女其中一點是盡量给予安全,   合適,有良好質素的環境 (包括教師質素)给子女,如老師有問題,係應該諗D辦法同學校反映。我聽過我小朋友學校其中一老師在堂上用不當詞語,好像有家長跟學校反映過,、下一學年該老師已無再教。

shadeslayer 發表於 18-5-26 19:07

學校有人之患,唔指出來,為己(唔再受辱),為人,唔使 ...
當然呢個係個人取態問題 ,如小朋友係公眾場所被罵或受辱,有家長會不問是非,選擇即時駁斥,甚至街頭破口大罵,甚或如新聞大打出手,這是一個選擇。
老師教導兒子令兒子被罵,當然亦可選擇即時回應,作出投訴,要人交代。

所以我早前就問,有無家長有經驗,以即是投訴對方的方式,能更有效幫助子女改善?  若有我跌了眼鏡。

家長對子女影響真的很大。

Vanadium 發表於 18-5-26 19:25
當然呢個係個人取態問題 ,如小朋友係公眾場所被罵或受辱,有家長會不問是非,選擇即時駁斥,甚至街頭破口 ...
我反而覺得尼個時侯係父母跟子女加深bonding的時侯。係小朋友遇到困難的時侯父母用智慧幫他了解和解決困擾,小朋友一定會從后更加尊重父母。
至如老師受到投訴對學生有沒幫助,尼個就看校長的管理能力啦!

當然呢個係個人取態問題 ,如小朋友係公眾場所被罵或受辱,有家長會不問是非,選擇即時駁斥,甚至街頭破口 ...

不能「是其是,非其非」,你點樣教孩子,如何以身作則。

一個現代受薪的老師禁不住爆火一係佢本身有惰緒病受唔到小朋友的壓力, 一係根本慣性用哩種方式去教小朋友.    另一方面睇佢本可以選擇不上心或當睇唔到.. 佢點解要犯禁?   (當然佢做左呢D行為就預左俾家長告.)   如果我係當事人家長, 都會再了解下件事先睇需唔需要正式投訓佢.  

另一方面都會再睇番自己個小朋友的情況(做功課態度etc)是否已屬嚴重.  因6年班, 小學尾聲, 得番個幾月會對呢種老師, 無論投訴完結果點, 除左可以抒發, 都冇咩實際的作用, 反而如果真是自己的小朋友問題較大, 上到中學可能分分鐘仲要受更多的譏諷.   

licpd 發表於 18-5-26 19:45
我反而覺得尼個時侯係父母跟子女加深bonding的時侯。係小朋友遇到困難的時侯父母用智慧幫他了解和解決困擾 ...

你說對了一半,的確親情會加深。
但我所以話家長無留意後果,如子女從此不再信任老師,或挑戰老師,學習當自己犯錯被責備,會以捉到對方錯誤為自己解脫。如我這樣幫兒子以建立感情,我相信他升中後仍不細機會收到老師投訴兒子,而兒子仍會不斷向我打老師小報告,除非兒子往後自行生性識諗。

除非個老師係十分邪惡,明以侮辱兒童為己快,否則若佢係愛之深責之切,衝口而出而唔係有惡意,究竟同兒子講老師想你好先會罵你有建設一啲,定係立即投訴有建設一啲呢? 不要忘記若態度馬虎,往後仍很多機會被人罵,比人罵甚麽字眼都不會舒服,除非佢遇到真正不負責任,完全唔理學生之老師。

呢個係我個人處理子女之方式,純分享,無意改變人。我剛主動見了大仔老師,就是了解佢上堂發生之情況,比淨聽個仔講,深入了解得多,亦交換了解老師之做法,為何這樣處理,感覺十分好 。

H9713325    發表於 18-5-27 21:35
HaYi    發表於 18-5-26 20:50

喺這件事情上,我看到兩個問題:
1.孩子未有認真看待學習,我相信老師鬧佢垃圾,並非一次半次唔合格(如有錯請指正),應該幾長期成績都唔好,老師對佢好失望。
2.一位受過專業訓練的老師,因為學生成綪唔理想而羞辱佢,其實係幾不能接受(以今時今日的價值觀來説)
我覺得樓主處理得幾好,同孩子處理咗第一個問題先,然後寫一封信俾校長表達意見,唔需要對質,只係希望學校/老師改善啫。

Vanadium 發表於 18-5-26 20:32
你說對了一半,的確親情會加深。
但我所以話家長無留意後果,如子女從此不再信任老師,或挑戰老師,學習當 ...
你都講對一半!

投訴並不代表不放老師在眼裏,相信樓主有智慧針對老師的処理手法而不是你所說報復他。

樓主最清楚了解自己小朋友是否可信, 好少傢長會儸野來煩少少事走去投訴老師。

licpd 發表於 18-5-26 21:56
你都講對一半! 投訴並不代表不放老師在眼裏,相信樓主有智慧針對老師的処理手法而不是你所說報復他。樓主 ...

這個不小朋友可信與否,但肯定...頑劣的小朋友永遠只會講故事有利自己的一面。

記得以前接觸過一個小朋友(6年班),係我面前係咁投訴佢媽媽對佢點點點,聽到我覺得呢個世界點會有如此十惡不赦之媽媽,後來同再佢媽媽傾......嘩,完全另一個story,而証實佢媽媽講既先真。

當然有時新聞又講一啲小朋友報警話比父或母打,咁打人果個緊比差人拉,但做父母點解會因為教養勞氣到出手呢? 相信仔女被父母打會報警既,都唔會好人得去邊掛....大家未見過一言九頂既小朋友?

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20071223/10565738

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20110127/14913010

所以我講,希望樓主個小朋友唔會令樓主失望,或樓主真係關心同認真建立小朋友態度之父母,咁個老師即使唔係壞人,被投訴都值少少。

回覆樓主

呀仔間幼稚園,幾年前K3老師將學生(不只一個)書包拎去垃圾桶,主因係小朋友曳,其中一個學生家長同我講,個仔本身全日A班,後尾要轉半日B班,上埋心理輔導先肯返學,件事對小朋友影響好大。家長有同校長投訴,校長大事化小咁糊混過去。
樓主小朋友已經小六,情況又唔同。老師已經鬧左,小朋友要面子先會唔開心,不如同小朋友傾下點做好學生本份比較適當。

Vanadium 發表於 18-5-26 22:38
這個不小朋友可信與否,但肯定...頑劣的小朋友永遠只會講故事有利自己的一面。

記得以前接觸過一個小朋友 ...

幾曳都好,無學生應該被老師叫垃圾。

EK好奇怪,一時同學叫下花名,部份外家長當好大件事,又欺凌又盛。一時老師(應該受學生專重的教育人員身份)叫學生垃圾,一些家長又0K。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

借帖反思問題如下:
1. 用「垃圾」形容學生,對學生來說真的十分侮辱嗎? 還是老師侮辱了家長( 你生了一嚿垃圾)?
2. 又不是粗言穢語, 大家有沒有把垃圾這個詞的侮辱性放大了?
3. 學生的行為是不是垃圾的行為?
4. 今天假設學生不負責任 ,被老師罵垃圾,家長向校長投訴  ; 他朝假設工作不負責任, 被上司駡「無X用」, 家長告公司誹謗, 表示器官功能正常, 直至獲得賠償 ; 將來假設姦殺咗人, 被警察 用粗口問候, 家長去信警務處長, 要搞清楚警察不能說粗言穢語, 直至得到處長道歉!
根據部分家長的指引, 遇到侮辱性說話, 就要咁做對嗎?
5. 練成了玻璃心, 對孩子有好處嗎?
……

回覆樓主:

續……
6. 有沒有考慮過, 六年級的成績表, 還有沒有用? 要不要叩門?
7. 即時覺得十分侮辱, 可唔可以等件事嘆一嘆先? 什麼時候投訴?對什麼人投訴?
8. 繼續馬虎做功課、 繼續連基本嘅默書都唔合格、 甚至其他令老師忍無可忍的行為, 遲早都會變成欺凌對象。 怎樣才能治標?
9. 「垃圾」濕濕碎 ,人生中「 無中生有」「 食死貓」的侮辱說話有更多,日後怎樣面對?

三思而後行。

多想想Vanadium、assado的說話和出發點。
同意⇒ 沈默不是懦弱 忍耐不是麻木。
‹ 上一主題|下一主題