用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區小學
樓主: HINONG
go

屯門區小學 [複製鏈接]

Re: 屯門區小學

我都唔係70區, 機會好微啦, 況且, 我囝囝今年升小一啦!

[quote]
健朗媽咪 寫道:
joanneso

咁你係唔係都諗住報屯官或者已經讀呀?
我諗住幫個仔報07年屯官小一喎,大家交流下心得

咁你個仔派去邊間小學呀?[quote]
joanneso 寫道:
我都唔係70區, 機會好微啦, 況且, 我囝囝今年升小一啦!

[quote]
健朗媽咪 寫道:
joanneso

囝囝跟姐姐入左何日東下午。

[quote]
健朗媽咪 寫道:
咁你個仔派去邊間小學呀?[quote]

[quote]
健朗媽咪 寫道:
joanneso

咁咪仲好, 遲d仲會新校,幾安樂呀! 我而家都擔心屯官唔收我個仔, 到時都唔知點算, 都唔知揀邊間好, 頭都大埋   

[quote]

[quote]

新校.... 我驚等到頸都長喎, 唔使咁擔心, 而家出生率咁低, 驚收生不足就有, 況且, 屯官係你網內, 你一心一意選佢, 佢點會唔收你囝囝呀, 放心啦!

健朗媽咪 寫道:
咁咪仲好, 遲d仲會新校,幾安樂呀! 我而家都擔心屯官唔收我個仔, 到時都唔知點算, 都唔知揀邊間好, 頭都大埋   

[quote]

請問"何日東"究竟要搬去那裡 ???

70網, 31網, 11 網我都有地址, 請問究竟校網有什麼重要 ???

ada_Tsang,

想問羅陳楚思有冇自行收生, 我個女07年入小學, 想考呢間.
禁你派左邊一間 ?

ada_Tsang 寫道:
hello~!!!!
屯門區邊間係band1小學我就唔知,但我覺得有兩間我係幾鐘意,一間係:仁濟醫院羅陳楚思小學;第二間係:聖公會蒙恩小學;兩間都係活動式教學,而前者仲加埋小班教學,而兩間既功課都唔算多,小朋友應該會讀得輕鬆一些,開心一些,程度亦唔算低.我今年都報左這兩間,分別係第一&第二志願,但真係唔好采派唔到~!!!
以上都是我個人既意見,希望可以幫到你啦~!!!

每個父母都有自已心目中之band 1, 我個人之心得如下, 可參考一下.

小朋友性格可三大類, 意見如下:
1) 聰明伶俐/ 坐得定形: 何日東上午校/ 保良局志豪/ 梁周順琴.
2) 思考敏捷/ 活潑好動: 拔臣/ 羅陳楚思/ 保良局方王錦全.
3) 細B仔/ 程度一般/ 父母無時間教功課 : 鄭任安(市中心)/蒙恩/ 五邑.

HINONG 寫道:
DEAR ALL :

請教屯門區有哪間小學是BAND 1 ??

THANKS !!

hi!我係祉澄媽媽,我住在新屯中,是不是很難入何日東?是不是越區?

hello~大家好.
我個女下個學期都要報小學,我心目中都係屯官,因我近,而佢有聯繫中學,我上個星期六去左何壽基小學參觀&四小時既小學睇驗,佢地既活動教學真係上堂好開心,試完堂我個女重好開心,話要讀尼間學校,但我返到屋企同老公傾過,都係吾選尼間學校,因為無咩中學可以接駁活動教學,佢既收生制度就痳痳地,學校既解釋係無幼稚園BACK UP 佢地,所以收生不足,要咩野學生都收,同埋佢地會好幼稚園FEEL,所以我同老公最後決定選屯官,不過我仍然會去參觀其他學校,但有日同朋友講開我間幼稚園好多學生入左蒙恩,怕我好難派去屯官,因大家都係聖公會,幼稚園會抽起d學生入番直屬小學,你地有無聽過?

請問你囡囡讀邊間幼稚園? 屯門區好似無直屬小學的。

eyan 寫道:
hello~大家好.
我個女下個學期都要報小學,我心目中都係屯官,因我近,而佢有直屬中學,我上個星期六去左何壽基小學參觀&四小時既小學睇驗,佢地既活動教學真係上堂好開心,試完堂我個女重好開心,話要讀尼間學校,但我返到屋企同老公傾過,都係吾選尼間學校,因為無咩中學可以接駁活動教學,佢既收生制度就痳痳地,學校既解釋係無幼稚園BACK UP 佢地,所以收生不足,要咩野學生都收,同埋佢地會好幼稚園FEEL,所以我同老公最後決定選屯官,不過我仍然會去參觀其他學校,但有日同朋友講開我間幼稚園好多學生入左蒙恩,怕我好難派去屯官,因大家都係聖公會,幼稚園會抽起d學生入番直屬小學,你地有無聽過?

原先安排何日東, 胡少渠07年轉全日制, 由兩間學校變為三間全日制小學, 分為何日東上午校 (原址) , 胡少渠上午校 (原址), 何日東下午校及胡少渠下午校合併 (新校在掃管笏, 近愛琴海岸), 但係, 到現在新校都好似未動工。

至於, 校網對統一派位就好重要, 在網內獲派機會大好多。

HINONG 寫道:
請問"何日東"究竟要搬去那裡 ???

70網, 31網, 11 網我都有地址, 請問究竟校網有什麼重要 ???

是跨區呀! 自行派位就要計分, 跨區都無問題, 至於, 統一派位機會就微d, 講彩數囉, 或者你好好彩跨區都中呢! 再唔係咪等第三輪叩門都得。

fongfong2006 寫道:
hi!我係祉澄媽媽,我住在新屯中,是不是很難入何日東?是不是越區?

我阿仔有齊你所講的三項特徵,集三類於一身,咁,可以選邊間?
Toni媽媽 寫道:
每個父母都有自已心目中之band 1, 我個人之心得如下, 可參考一下.

小朋友性格可三大類, 意見如下:
1) 聰明伶俐/ 坐得定形: 何日東上午校/ 保良局志豪/ 梁周順琴.
2) 思考敏捷/ 活潑好動: 拔臣/ 羅陳楚思/ 保良局方王錦全.
3) 細B仔/ 程度一般/ 父母無時間教功課 : 鄭任安(市中心)/蒙恩/ 五邑.

[quote]
HINONG 寫道:
DEAR ALL :

請教屯門區有哪間小學是BAND 1 ??

THANKS !!
[/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

anson0727:
我見自己間學校今年派左成十個去蒙恩,吾知係今年選尼間既人多,定係派番比聖公會,因我同何壽基d老師講開,佢地話無宗教back up 佢地,所以收生無0廿好,因無人介紹佢地間學校,0廿所以佢地要好/差既學生都要收,收左再慢慢教.

eyan 寫道:
hello~大家好.
我個女下個學期都要報小學,我心目中都係屯官,因我近,而佢有聯繫中學,我上個星期六去左何壽基小學參觀&四小時既小學睇驗,佢地既活動教學真係上堂好開心,試完堂我個女重好開心,話要讀尼間學校,但我返到屋企同老公傾過,都係吾選尼間學校,因為無咩中學可以接駁活動教學,佢既收生制度就痳痳地,學校既解釋係無幼稚園BACK UP 佢地,所以收生不足,要咩野學生都收,同埋佢地會好幼稚園FEEL,所以我同老公最後決定選屯官,不過我仍然會去參觀其他學校,但有日同朋友講開我間幼稚園好多學生入左蒙恩,怕我好難派去屯官,因大家都係聖公會,幼稚園會抽起d學生入番直屬小學,你地有無聽過?

eyan

我上個星期都有去何壽基參觀, 我個仔都係讀聖彼得同埋都係報07年屯官小一, 你個女讀低a1,a2,定a3呀?

健朗媽咪:
低a1呀.

eyan:
我個仔讀低a2, 咁你係唔係15分報屯官呀!

點計呀,我吾知幾多分喎?

小一入學機制主要的理念是以「就近入學」為原則;避免以幼童能力作為收生準則,減低幼兒教育揠苗助長的誘因。現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:

自行分配學位

在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間官立或資助小學遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位:

(i) 供有兄�姊在該小學就讀或父�母在該小學就職的申請人的學位
  所有這類的申請人必獲取錄。此類申請是不受學校網限制的。若這類申請人數目少於學校小一學 額的30%,餘下學額可由學校根據(ii) 項方法自行分配。若這類申請人數目多於學校小一學額的 30%,不足之數將會以原本預留作「統一派位」的50% 學額填補。

(ii) 根據「計分辦法準則」分配的學位
  學校應根據以下的「計分辦法準則」甄選申請人。這類申請也是不受學校網限制的。視乎上述第(i)項的申請人數目,這類學位不少於學校小一學額的20%。

(一) 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)

(二) 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)

(三) 父�母為該小學的校董 (20分)

(四) 父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)

(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)

(六) 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5分)

(七) 父�母為該小學主辦社團的成員 (5分)

(八) 適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

註:申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

學校在甄選自行分配學位的申請人時,不可進行任何形式的面試或筆試。在「計分辦法準則」下,原則上,學校沒有需要約見申請人。但若學校認為有需要在公布「自行分配學位」結果前約見申請人,則會通知家長有關約見詳情。然而,申請人是否獲學校取錄,應取決於「計分辦法準則」的得分而絕非面見的結果。

若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育統籌局中央處理。學校應預先通知申請人校方將採用的方法及有關細節。

統一派位

學校須預留小一學額的大約50%,由教育統籌局按學校網和家長選擇進行「統一派位」。「統一派位」的學額中有10%是不受學校網限制的,家長可選擇最多三所位於任何學校網(包括住址所屬學校網)的小學。

「選擇學校表格」分為甲部(不受校網限制的學校選擇)及乙部(住址所屬學校網的學校選擇)兩部份。家長可在甲部填入最多三所任何學校網的選校編號。此外,家長在填寫乙部時,應盡量將其居住地址所屬學校網的小學,按照意願排列先後次序填入表內。

電腦進行統一派位時,首先會處理「不受學校網限制」的選擇,然後處理「住址所屬學校網」的選擇。統一派位是根據家長的選擇分派學位,若某些學校的小一學位求過於供時,電腦將會按「隨機編號」分配,務求公允。電腦首先會依據「隨機編號」次序審閱所有申請人在甲部填寫的第一選擇。當所有申請人的第一選擇審閱完畢後,再依次序審閱未獲派位申請人的第二選擇,然後第三選擇。未能在「不受學校網限制」的選校中獲派學位的申請人,電腦會依上述程序處理他們在「住址所屬學校網」的選校,直至每名申請人皆獲得分配一個小一學位為止。

‹ 上一主題|下一主題