用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區小學
樓主: HINONG
go

屯門區小學 [複製鏈接]

Re: 屯門區小學

始終有聯繫英中的小學, 派位都係會著數d, 佢仲要有三間聯繫英中tim

但係梁周下好似有177人喎

seisei 寫道:
但係梁周下好似有177人喎

所以我都有提供埋比率呀,

屯官因為要轉全日, 所下午校在兩年前開始停止收生, 佢地得3班92人, 人數唔同就梗係計升中比率咪會公平d,正如梁上同梁下人數都唔同, 如果要比較邊間升中好d都係要用比率嚟計,就算d乜乜升小書d資料都係用比率, 無人會用人數嚟計架,

同埋津媽係問屯官的升中派位嘛, 我地都係講事實啫, 又無話梁下d乜, 你唔好咁敏感啦, 我同津媽都知梁下今年派位好喎,

健朗媽咪 :

請問你有沒有看到, 可否給予我資料 ???
其他媽咪有沒有資料給我 ???

Thank you very much !!!!!

kevinivan 寫道:
健朗媽咪 :

我唔知你想問乜, 如果問屯官下同梁周下的派住結果可登入佢地網址

健朗媽咪 寫道:
[quote]
健朗媽咪 :

我唔知你想問乜, 如果問屯官下同梁周下的派住結果可登入佢地網址[/quote]

我想問你有沒有良景村萬慈小學資料可以提供給我, 例如有幾多 %學校可派到 BAND 1 學校.  THANKS.

我想問你有沒有良景村萬慈小學資料可以提供給我, 例如有幾多 %學校可派到 BAND 1 學校.  THANKS.

無呀, 或者你可以登入明報網,按教育,就可以查到各小學的資料

健朗媽咪.

hi how are you?  我好耐冇上bk, 因今個星期出

[quote]
津媽 寫道:
健朗媽咪.

hi how are you?  我好耐冇上bk, 因今個星期出

健朗媽咪:
我今日去左青松玩果d遊樂車,個女就玩得好開心,但係就了解吾到間學校,因為吾係sale學校,只係比d細路玩,而且佢地學校裝修緊,跟本就無法了解,而且佢地個主任答吾出佢地既教學理念,總之就咩都問吾到,只係叫我係9月開學校既時候打電話比佢地,安排觀課,但好似時間好緊迫0廿,而家我又15/16啦,我係咪吾應該就細仔而揾尼間學校呢,今日吾係見好多老師,但五十幾歲都重教p.e.  ,又好似老師年齡比較大,會吾會好out,好似我地細個果d0廿,無黎生氣,唉.....我又黎15/16啦...= .=!............

eyan 寫道:
健朗媽咪:
我今日去左青松玩果d遊樂車,個女就玩得好開心,但係就了解吾到間學校,因為吾係sale學校,只係比d細路玩,而且佢地學校裝修緊,跟本就無法了解,而且佢地個主任答吾出佢地既教學理念,總之就咩都問吾到,只係叫我係9月開學校既時候打電話比佢地,安排觀課,但好似時間好緊迫0廿,而家我又15/16啦,我係咪吾應該就細仔而揾尼間學校呢,今日吾係見好多老師,但五十幾歲都重教p.e.  ,又好似老師年齡比較大,會吾會好out,好似我地細個果d0廿,無黎生氣,唉.....我又黎15/16啦...= .=!............

咁你咪又瞓唔著囉       

eyan 寫道:
健朗媽咪:

其實青松都好吖, 咁舊校d老師可能開校時已經係度, 所以咪大年紀囉, 其實老師年齡都唔係一個乜野大問題, 最緊要佢教學有無心機同方法好唔好, 全間學校咁多老師, 實有d係年紀大或者新入職,

我都有個好後生客人(女教師)係主力教小學pe, 都係做下示範同講解方法規則,佢話基本上都係d學生陏多過佢陏, 所以我諗大年紀教pe都唔係大問題,

同理而家d老師會不斷進修, 所以我諗都唔會好out掛,

其實你為咗細仔, 更加應該搵間好學校, 因為家姐搵間好學校, 到細仔選校時可以唔駛煩咁多,你情原而家一次過煩, 好過到細仔時再煩過

健朗媽咪

我想問一問,第一輪如果得15分入何日東有幾大機會呀...又想問下何日東係唔係71網

baby10 寫道:
健朗媽咪

我想問一問,第一輪如果得15分入何日東有幾大機會呀...又想問下何日東係唔係71網

無錯, 何日東係71網

15分入唔入到就睇下彩數

15分入何日東上午校機會較少, 多人爭.
何日東下午校比較易入

baby10 寫道:
健朗媽咪

kit7266 寫道:
15分入何日東上午校機會較少, 多人爭.
何日東下午校比較易入

[quote]
baby10 寫道:
健朗媽咪

[/quote]

不過要注意何日東下午會同胡兆渠合拼及會搬,

其實好多人都係15分, 如果報何日東, 係會難d,不過都唔係無機會

各位好嗎,

無晒人嘅,

要選小學了, 近來有很多參觀小學活動,您們有沒有去?

其實現在大部份小學都是活動教學,是希望小朋友會學得開心D。但到了小四開始,多數均以傳統教學,因要應付升中,其實間間小學差不多,但小朋友如果可以壓力細D。開心D,會比較好。

kyma 寫道:
各位好嗎,

無晒人嘅,

要選小學了, 近來有很多參觀小學活動,您們有沒有去?

我淨係去咗梁下的簡介會, 同埋何福堂開放日,何福堂唔係我心水, 因為得閒, 又近所以先同亞仔去玩下

我其他都無去, 我鎖定咗幾間目標後, 就唔去咁多呢d活動, 費事花多眼亂

我打算25號去交表, 各位媽咪諗住幾時交呀?

如果條數真係是樣,6間保小,每年畢業起碼700人以上,只得約100個位,只得最好的一成多學生受惠,如果在其他學校,就算不是保小的,最好的兩成學生,也大有機會入百周、董中、梁球琚,屯官及南屯官等學校,豈不是冇著數?
‹ 上一主題|下一主題