用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 葉氏兒童音樂實踐中心
go

葉氏兒童音樂實踐中心 [複製鏈接]

請問有冇經驗jm可以分享下?我想小朋友(3-5歲)學下音樂,所以留意到呢間會吾會比較正统教法,老師教得好冇之類?價錢都吾平,所以想先了解再考慮報名。謝。

6    0    0    0

引用:請問有冇經驗jm可以分享下?我想小朋友(3-5

原帖由 sun329shine 於 15-08-30 發表
請問有冇經驗jm可以分享下?我想小朋友(3-5歲)學下音樂,所以留意到呢間會吾會比較正统教法,老師教得好冇 ...
小女三歲,學了半年,還不錯。非正統學習?怎樣才算正統?或者對一些心急的家長,或嫌進度慢,但我要求低,她不抗拒就可以。

我自己唔識音樂, 都唔識分正/唔正統... 不過我就3歲開始唔係上葉氏先, 而係去學其他既音樂啟蒙班, 上咗一段時間, 小朋友依然喜歡音樂, 我先轉去葉氏學~ 因為佢本身有上開音樂班, 所以分班試測咗佢唔洗由最低班學起,... 所以如果唔肯定葉氏值唔值去讀, 或者先上其他比較平既音樂啟蒙班, 先睇下小朋友興趣再發展都唔遲呀~ 因為如果小朋友學咗有基本知識, 再報葉氏的話, 都係按level去分班既~

回覆:葉氏兒童音樂實踐中心

葉氏本身正統的,應該不錯。

引用:Recommended.+我的朋友仔女及親戚仔女們全

原帖由 Duckieduckie 於 16-01-21 發表
Recommended. 我的朋友仔女及親戚仔女們全在葉氏學音樂
請問面試考咩?我小朋友剛三歲,沒返過其他音樂班,性格慢熱怕醜,驚佢面試唔得。

引用:Quote:原帖由+Duckieduckie+於+16-01-21+發

原帖由 ddtt347 於 16-01-21 發表
請問面試考咩?我小朋友剛三歲,沒返過其他音樂班,性格慢熱怕醜,驚佢面試唔得。

...
有,但只是看小朋友是否合作,通常都收的

回覆:964000 的帖子

我見要收幾百蚊面試費,是否2歲playgroup都要interview ?

引用:我見要收幾百蚊面試費,是否2歲playgroup都

原帖由 wong898 於 16-01-25 發表
我見要收幾百蚊面試費,是否2歲playgroup都要interview ?
所以有些人覺得葉氏比較商業化, 面試收錢,丅shirt 百幾,三歲班買教材又九百幾(只是一些卡),吾見左名牌也要比錢買過。

回覆 964000 的帖子

丅shirt  係上堂要著?

引用:回覆+964000+的帖子 丅shirt++係上堂要著?

原帖由 wong898 於 16-01-26 發表

丅shirt  係上堂要著?
係呀,好似制服咁

引用:Quote:原帖由+wong898+於+16-01-26+發表回

原帖由 964000 於 16-01-26 發表
係呀,好似制服咁
不過我是兩歲半班開始上,兩歲班情況不淸楚

面試會考咩嫁

引用:回覆+964000+的帖子 面試會考咩嫁

原帖由 wong898 於 16-01-26 發表

面試會考咩嫁
兩歲半班是小朋友自己入房跟老師唱遊半小時,好多小朋友喊,全部都收晒

兩歲係一樣   都係自己入。

引用:請問有冇經驗jm可以分享下?我想小朋友(3-5

原帖由 sun329shine 於 15-08-30 發表
請問有冇經驗jm可以分享下?我想小朋友(3-5歲)學下音樂,所以留意到呢間會吾會比較正统教法,老師教得好冇 ...
價錢大約係點?

引用:Quote:原帖由+sun329shine+於+15-08-30+發

原帖由 smurf0101 於 16-01-31 發表
價錢大約係點?
每期2千八

我兩歲半班開始上,上到4 AGE無再上,最後果期學完是再上合唱團,我地原意是比佢學學理先再學樂器,由於樂器太細D手指也未能成熟所以繼續比佢讀,依家我轉左學琴因為都巳經4AGE及都已渣筆寫字咁係時候可以比佢學琴,估唔到效果好好,因為葉氏有教拍子,符號,五線譜,所以佢一初學琴很易明白上到手,老師也讚佢記性好(原因是佢之前有學樂理)
葉氏每三個月會考一次升班試的,70分以上可以升班

回覆:sunlong2011 的帖子

請問要學咁耐樂理(我見你寫小朋友2.5-4歲學)先可以學樂器嗎?還是學半年至一年就可以喇?我都target 4歲左右俾佢學樂器

引用:請問要學咁耐樂理(我見你寫小朋友2.5-4歲

原帖由 swarovski2011 於 16-02-07 發表
請問要學咁耐樂理(我見你寫小朋友2.5-4歲學)先可以學樂器嗎?還是學半年至一年就可以喇?我都target 4歲 ...
其實冇定,吾一定要學,但要吸收到樂理起碼三歲幾,之前主要是唱遊中學習

‹ 上一主題|下一主題