用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 葉氏兒童音樂實踐中心
樓主: sun329shine
go

葉氏兒童音樂實踐中心 [複製鏈接]

回覆:964000 的帖子

明白了,謝謝

wong898 發表於 16-1-25 19:11
我見要收幾百蚊面試費,是否2歲playgroup都要interview ?

無記錯, 面試要收成四百蚊...好貴

964000 發表於 16-1-25 21:50
所以有些人覺得葉氏比較商業化, 面試收錢,丅shirt 百幾,三歲班買教材又九百幾(只是一些卡),吾見左名牌 ...

請問三歲班教材要用iPad看嗎?

引用:Quote:964000+發表於+16-1-25+21:50+所以有

原帖由 venisian 於 16-02-10 發表
請問三歲班教材要用iPad看嗎?
要用ipad看,download software, 所以我打算大D才用,我吾想咁細用ipad

964000 發表於 16-2-10 15:41
要用ipad看,download software, 所以我打算大D才用,我吾想咁細用ipad
如果唔用iPad,也跟到教授內容嗎?

引用:Quote:964000+發表於+16-2-10+15:41+要用ip

原帖由 venisian 於 16-02-10 發表
其實主要上堂教,ipad只是再加強,我不是太認真,但我女上完識認1拍,2拍符號咁。

964000 發表於 16-2-10 17:57
其實主要上堂教,ipad只是再加強,我不是太認真,但我女上完識認1拍,2拍符號咁。

...
明白, 謝

venisian 發表於 16-2-10 17:25
我早兩年有買但其實如跟回上堂的講議有温便可以,省返D錢,本人覺得無咩作用,只係加強趣咪性的温習
PS:每三個月考一次試亞仔都有90分都無點用過IPAD温,同時我覺得好麻煩,因為有時IPAD讀唔到咭的

swarovski2011 發表於 16-2-7 08:05
請問要學咁耐樂理(我見你寫小朋友2.5-4歲學)先可以學樂器嗎?還是學半年至一年就可以喇?我都target 4歲 ...
其實如果你target 4AGE先學樂器,咁就之前去學音樂啓蒙課程就最好不過的了,反正4AGE先至學樂器
有D家長就完全無學,到重要3AGE就推佢去學琴,其實唔係唔得,只係仲更加耐上手,起碼識渣筆寫到個字咁去學琴才好D

回覆:sunlong2011 的帖子

即係點都要上啓蒙班?

swarovski2011 發表於 16-2-12 23:13
即係點都要上啓蒙班?
吾係點都要,你可以不上,無人迫的,我只係分享下自己經歷比你地参考咋,視符你自己想點

回覆:sunlong2011 的帖子

Sorry 問得唔好,咁唔想啓蒙班會否學得冇咁好呢?

回覆:964000 的帖子

請問一下,2至3歲班內容係乜野?

回覆:葉氏兒童音樂實踐中心

set ipad教材可唔可以唔買?咁細個小朋友我唔會俾佢用ipad

回覆:pekovian 的帖子

一定要買

我小朋友3歲,學左3期暑期班,識得數拍字,而家開始學琴都會數拍子彈,唔會淨係彈到個音。

報左啟蒙班,雖然未開始學,但感覺上葉氏幾昆水,set ipad教材我有朋友送俾我,但都一定要幫佢買,仲話for家長學唔係for學生溫習,我自己本身八級樂理囉。有家長問無ipad / iphone咁點用,葉氏話可當學習紙卡,$7xx買幾盒紙卡。

$450試堂費實際十幾個小朋友一間房,試得20分鐘,純報名費,書包團衫手冊另買,仲註明每年要觀看一至兩次葉氏既演出。

唉,錢就洗左,希望會學得好。我打算個女夠五歲就報香兒,香兒會唔會好d?

引用:報左啟蒙班,雖然未開始學,但感覺上葉氏幾

原帖由 pekovian 於 16-09-05 發表
報左啟蒙班,雖然未開始學,但感覺上葉氏幾昆水,set ipad教材我有朋友送俾我,但都一定要幫佢買,仲話for ...
同感。雖然我都報左😭

回覆 Dordormummum 的帖子

不用擔心,yips 其實教得好好。我仔活躍加專注力弱,佢都上年一月(三歲)由Lower 1 上到現在 upper 3, 今年12月就讀完。現在已學了很多樂理:- sight singing , 可以自己睇譜唱 do, mi, so etc
- 已認得音符由lower B 到 E'
- 拍子音符
Etc...

佢得教得深,但d 小朋友又學到,對將來學樂器好大幫助。我仔上得好開心。

D show 任你買不買的

D 咭我有買,但我係 mini iPad, 成日sense 唔到,所以放棄冇用。

我小朋友剛上左10堂,2.5歲班,感覺唔錯,學費的確唔平,但我覺得他們不只是唱歌的,例如會教 do re mi fa so... 又會鼓勵小朋友開口唱,又會教認識樂器如拍板,三角,葉氏手號等⋯而且因為是傳統教學,會比較有系統和注重紀律; 我都認同分班考試費的確是有點'呃錢',但校服和本書我覺得ok, 本書我睇哂,覺得內容對了解幼兒教育有用!

‹ 上一主題|下一主題