用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一間有責任的小學....
樓主: melodycpn
go

一間有責任的小學.... [複製鏈接]

回復 whmama 的帖子

睇番全港小學XXX油塘XX小學

melodycpn 發表於 12-4-26 22:01
系呀我真系我嬲架!!  唔系學期尾仲有考試我真系會去學校問清楚!!  我問左佢好多次答案都系=冇答.  佢話學校 ...

學校有心而為了.  他們想留下學生升中學部十分明顯

如果中學部是band 1, 便算了升上便算

否則唯有靠名次  自己估banding,

很多都沒責任.....

我朋友個女個間都係唔講! 仲要我朋友由最早自選開始不斷叫佢申請band 2中學。係填大抽獎份表時, 大家對持咁濟。 我叫我朋友要對佢個女要有信心, 既然在自選時2 間band 1 中學都有得in.  證明佢係band 1啦!  

花花花  同樣情況,我女top1女校已收佢,學校仲要我女選band2中學?  發表於 12-4-28 08:02

有D無良學校只為了提高中頭一二志願百分率做招生宣傳,  不理學生的將來好與坏.  

回復 花花花 的帖子

一班有4個班長???是否2個正班長,2個副班長???
既然選得人做班長,為何那麼吝嗇0吾記錄,快爭取!就算0吾得,係評語讚下都好──xx樂於服務,是盡責的班長……
我兒0既小學班主任很好!不但選他當班長,還給他操行升grade...

有位家長的女兒曾在一間有中學部的直資小學就續, 小三年時她得知悉高年班
同學遇到和棲主相同情况, 她不甘心女兒升上中學部(因初開及口碑不好), 於升小
四時軾轉去一間律小, 今年派位升中, 但她的舊日同學就.........,, 所以在這類
學校讀初小的學生, 要認真考慮是否要及早軾轉校。

問了教育局,學校是非常清晰知道每個學生的banding,是沒有邊緣人的.根據教育局給小學Banding的%,而小學用呈分試的級名次(每科有沒有ABC是沒關係,因為如果呈分試出得淺,科科A都可能是band3),已經計到每個學生的正確banding.有例外的是,學生轉區,因小學是沒有其他區的banding資料.
小學是有責任個別告知每一個學生自己所屬banding.是沒有邊緣人的.所以選校是不用考慮這點.一定要老師說清楚.

回復 gigivinda 的帖子

對! 老師一定知, 不過他們收到 校方 order 不能講, 要對質就要揾校長, 老師都好難做。

我校都是什麼都不提供,只是派表自已選,成績表又無名次

我親戚個女間津小可以講出 全級 1至 6X名是全港Band 1生,
1至4X是本區Band 1生, 兼且派一張公佈學校過往三年小六生
派的學校名稱和人數, 十分詳盡。

回覆:lauerica 的帖子

我都係!

Thanks
Mo-ma

回復 melodycpn 的帖子

傻豬,正明你真係好吾明個玩法

學校吾可以講banding係教育局規定,吾係老師幫吾比,因為老師一講,學校就冇命,文件已經寫得好清楚

原因係講了banding會做成標籤效應,你地成日講邊個係邊one,其實係假既,只不過係一般人覺得佢地好,你吾會找到數字或任何數據,所以老師吾講係正常

回復 gigivinda 的帖子

就算你知道學生的banding,但你永遠不知道中學是band幾,band幾多是大家覺得而已

李愛 發表於 12-5-2 16:06
回復 melodycpn 的帖子

傻豬,正明你真係好吾明個玩法

請問校內名次又可否公開, 因見一些家長提到他們小朋友的學校是不提供, 這樣又有些為難家長了, 不知道名次如何選擇適合的學校呢?

花花花 發表於 12-4-26 21:51
我今日問過老師點解成績表無記錄班長.車長服務一事.老師話要4個班長互相投票?最好果個勝出先會落入成績表? ...

我又係搵左好耐都搵唔到點解會冇左班長的紀錄,後來才知道原來做班長的同學有一個優點就此罷了。相反風紀就真係冇。
:verycold: :verycold: :verycold:

DeReMe 發表於 12-5-2 16:54
請問校內名次又可否公開, 因見一些家長提到他們小朋友的學校是不提供, 這樣又有些為難家長了, 不知道名次 ...

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/q&a-web_c_sspa%202012.pdf

問:選校時,如果家長想了解子女在小學的校內成績,應怎麼辦?

答:家長可向子女就讀的小學查詢子女的校內成績。就其子女的校內表現及該校過往派位的情況,綜合各項資料作為選擇學校的參考。

DeReMe  Thanks for your info.  發表於 12-5-2 21:57
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

成績表並無列出係班長又無記優點,但的確我小朋友為班上服務成個學期.呢間都唔知係咩學校?(SingXX油塘XX小學)緒多借口.怪不得升中自行派位咁差?
‹ 上一主題|下一主題