用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣的小學
go

荃灣的小學 [複製鏈接]

荃灣的小學

請問各位荃灣既街坊,我地呢區邊間小學好呢?教學模式?功課/測驗/考試量?難入程度?

多謝你地既寶貴意見及分享!!!!!!

Re: 荃灣的小學

傻妹:
中華基督教會基慧小學也不錯

醒目開學勳章

浸聨會小學會&荃灣官小

我想問下各位媽咪以下三間小學的意見﹕-
1) 天主教石鐘山小學(海濱花園)
2) 仁立小學&仁立紀念小學(有甚麼不同)

我想問下各位媽咪以下三間小學的意見﹕-
1) 天主教石鐘山小學(海濱花園)
2) 仁立小學&仁立紀念小學(有甚麼不同)

我較喜歡仁立小學,我都想知道呀! 不知難唔難入呢? 我係住葵青區65網架。

我聽過石天係活動教學,小朋友返學返得好開心,比較多project做,但功課唔係咁多,校長都幾好,但升中就好似派得唔係好好.唔知係咪真,我都係聽返來的!

版主

65網共有9間,仁立算係65網中數一數二的好校,因其學生多入到好的中學,但功課十分多,之前教署視學完都要求學校減少功課,因太多會令學生負荷不到,因此學校真的減小功課,但加多習作以補救功課減小,因此如小朋友不是太標青,入此校會比較辛苦.
另一比較好的有全完,其他都只是不過不失.
我原本都是此網的,但計過只得9間選擇,好容易派咗去唔係咁好那幾間,所以決定問人借了另一地址,便可選擇海壩官小網內的小學,共有12間,相比65網多了3間,而學校亦比較好.

simsim,

乜你都係屬於荃灣區?基慧係馬灣定係荃威果間?thank you

simsim 寫道:
傻妹:
中華基督教會基慧小學也不錯

咁校網63呢?

以前好多人發表對荃灣區小學既見解,但係而家太舊搵唔返.麻煩有經驗或者有資料既媽咪幫下手.謝謝.

I also want to know more information. Anyone can help. Thanks.

有無人可以俾d意見??唔該.

傻妺2,
我唔係荃灣區,但有朋友係荃灣住,所以知少少.
兩間都唔錯,馬灣校舍較新;荃威老師較嚴.
我有朋友第一ROUND,15分都入到.

simsim,

15分入到邊間呀?我做過資料搜集,
荃官媽咪話功課好多(一日5至6樣功課),默書(一星期兩次)測考亦好多,無外藉人士教英文.
浸聯教完兩課書先默兩次書,功課每日3至4樣,假期先5/6樣.一星期有一堂外藉人士教英文.學生話學校注重各方面成績,課外活動係運動方面多.

呢d都係好皮毛既資料咋.我想搵多d添.你有料麻煩你入黎分享下.謝謝

聽說荃天都幾好,升中派位都唔差,但係校舍比較舊,但讀書風氣都幾好.

umi,

天佑都係啦.校舍太舊.聽聞係好嚴架

儍妹:

最慘係現在咁興殺校,都唔知點揀好,揀個時重要唸佢捱唔捱到我個女畢業.同埋教會學校,所以比較嚴.呢個point都幾睇家長能否配合度架! 如果好忙個d就真係差少少喇,我有個朋友(係教書)個仔讀荃天,我問佢既口碑,佢話全部d學生都幾高水準,佢個仔一年班,平均分80-90分都係中下咋!同埋數學比較深d,但佢揀呢間係因為佢係傳統教學,冇咁多project做,而且升中派位幾好,而佢個仔都讀得幾開心!
我聽聞以前好似冇小食部,所以小朋友小息時唔使掛住買野食,自己帶小食返學校,所以比較樸素d.但呢個小道消息係由一個現在已是中五生既舊生話比我聽,所以都已是5-6年前既事.唔知現在有冇變呢??

各位荃灣區媽咪:
荃灣區小學分62及63網.

62網最多人選是荃官小, 海霸街官小, 浸聯. 次選基慧. 第一次派位時如有15分, 則好大機會可入基慧. 我個女前幼稚園校長覺得小朋友讀基慧會開心些. 沒有那麼大壓力.而62網中較差的是潮x及聖十x. 如你第一志願派不到, 好多人都會派到這2間學校.

63網學校較平均. 最出名是天佑, 但校舍舊及細, 班數小, 功課, 考試都多. 其次荃天, 石鍾山, 伍季明都不錯. 荃公考得好的首20名則可直入何傳耀.  伍季明要遲幾年才轉全日, 不過伍季明出名功課多, 一年有4次考試. 如第一次派位有15分, 選伍季明亦多數可派到.  石鍾山不是傳統教學, 英文書由海外訂購, 不過聽講升中派位不是太好.

to 必必 & all moms

I am a working mom and have two kids.

My elder kid who is now studying in Tsuen wan baptist kindergarten is going to choose primary school soon. However, I don't know which school I should apply for?
Can you advise me?

1)We live in Tsuen Wan No. Net 62
I like 浸聯& 荃官 which just near my house but the competition is keen. I think my kid has low chance to get a seat from those schools.
(no mark advangtage for us to apply for these schools) she can get a seat from those schools only by her luck (the draw).

2) heep woh Net 32
I graduated from this school and my kid will get a higher mark if we apply for this school.

However, the draw back is that very far away from our house. The school have many activities that I'm afraid I cannot have someone to pick up my elder kid because my helper need to take care of my younger kid.

I really don't know how to choose.
‹ 上一主題|下一主題