用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GAPSK 普通話考試
樓主: pamelaywy
go

GAPSK 普通話考試 [複製鏈接]

回復 daisykkqq 的帖子

同意!唔似比國家語委PSK咁有用。

關於KPCC:

KPCC測試由北京清華紫光教育機構研製,是現時唯一一個給予香港幼稚園學生參與的公開測試平台,是全港幼兒普通話能力的一個新指標,考取一張具份量的證書絕對有利學生將來升學作普通話能力的證明。

關於GAPSK:

GAPSK考試由北大語文教育研究所研發兼得國家教育部審批,備受認同及具權威性。GAPSK考試更是現時唯一一個中小學生的公開考試平台,通過GAPSK考試,讓學生瞭解自身的強處與弱項,為日後的提升確立明確方向及目標。

今日真係好開心呀 ,因為王子係早幾個星期剛剛考完 GAPSK 港澳地區普通話水平考試,我地一早就打定要重考的心態架啦,因為教佢個普通話老師話就話係課程內會包括呢個試的課題,不過我自己就唔係好覺佢有好多教及到的內容,而且我同太太商量都唔會比佢教,因為我覺得個老師真係好唔得,因為係個考題裏面有講到用唔同的主題要小朋友環繞主題說出不同的句話,將佢串連埋一齊,不過個老師就叫佢係咁多篇佢自己作的作文中死記所有文中的內容,我心林,唔係呀,雖然話係自己的作品姐,都無可能記得哂啦,仲要係抽七八份黎死記,記得都好無意思啦,咁我埋同太太講個老師好唔得,好似好無意思咁,學普通話係要比佢有能力活學活用,依家都唔係果回事,於是我地就姑且比王子今次試下考,睇下佢會有咩成績,我地一早預左比佢考多次,不過今日收到考評局寄返黎的文件,景然佢考到 B級的水平,真係開心到死,起碼下年簡中學時都多一張野睇,佢自己就表現到好似無咩野咁,茶實佢都唔知幾開心呀,佢一向都係咁內臉,不過佢自己都講左句話,咁係8月時就唔駛考多次啦,咁去英國就可以盡情咁玩啦。

引用:我的小朋友現在六年級,他在P4已考小學GAPSK

原帖由 Beautyivy123 於 11-12-31 發表
我的小朋友現在六年級,他在P4已考小學GAPSK,講真這個試不容易考,因為我們不是用普通話和小朋友溝通,所以考 ...
我女現在六年級,如果依家報  ,會否太遲?

我唔知中學會點睇呢張CERT,因為學校唔一定係普教中,另外,我成日覺得用普通話面試已即時見到小朋友普通話能力。

仔仔剛剛8月考完,上星期先收到證書。報個時都係有朋友叫,不過考完未收到成績已經同仔仔講,考得唔好都唔會再考,因為覺得唔多值。

如果照計,報到11月個期或者都要1月先收到證書,但係11月個期應該截止左(雖然唔知截止後佢地仲收唔收申請)。
如果再報下一期,應該係2月,照計收到證書都要4月,咁就過晒自行收生,可以用作叩門用。但叩門時學校可以考筆試,會唔會因為有呢張CERT已比小朋友考插班生試就唔知啦!

個人覺得,如果小朋友係小學係普教中,做下PAST PAPER就得,咁就可以試下報。
如果唔係,小朋友又應付呈分試,又要面對呢個試,甚至要為呢個試上堂,咁我就擔心會唔會分薄左小朋友溫習學校教學內容嘅時間,影響呈分試呢?

引用:我唔知中學會點睇呢張CERT,因為學校唔一定

原帖由 熙媽媽 於 12-11-01 發表
我唔知中學會點睇呢張CERT,因為學校唔一定係普教中,另外,我成日覺得用普通話面試已即時見到小朋友普通話 ...
認同

‹ 上一主題|下一主題