用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教如何做?
go

請教如何做? [複製鏈接]

本人兒子成績非常差,差唔多包尾(級別、班)我應否放棄自行收生,等大抽獎算數呢?

0    0    0    0

引用:本人兒子成績非常差,差唔多包尾(級別、班)

原帖由 ngachi 於 13-12-17 發表
本人兒子成績非常差,差唔多包尾(級別、班)我應否放棄自行收生,等大抽獎算數呢?

...
自行照申請,反正收吾收都吾會知。成績吾好吾緊要,天生我才必有用,快些發掘興趣找門手藝將來揾到食重好 ,我朋友仔有開髮廊,有做廚師後開餐廳。大抽獎再揀校風好,老師有愛心既做首志願。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆:請教如何做?

不要放棄!!

如果小朋友唔反對,更係唔好放棄。照揀兩間最好、最喜歡的band 3學校。

最怕都係同學本身好極度抗拒去試,始終去試又未必會成功,有家長話驚會打繫佢自信心。所以先瞭解左同學的心態先,如果係無所謂又唔反對的就盡量試。

有時d band 3舉校未必會太著重成績,反為同學的性格行為好重要。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:如果小朋友唔反對,更係唔好放棄。照揀兩間

原帖由 ohnono 於 13-12-18 發表
如果小朋友唔反對,更係唔好放棄。照揀兩間最好、最喜歡的band 3學校。

最怕都係同學本身好極度抗拒去試, ...

回覆:請教如何做?

我個仔完全都未開竅,鬼鼠嘢,廢話就掂,正經嘢不敢恭為,好多嘢唔經思考,上到中學好容易學坏就係呢挺人

jcctiu  所以更加要揀一間無咁易學壞的學校.千祈不要放業棄任何機會.  發表於 13-12-18 18:27

令郎有沒有玩開運動或其他專長?除了自行,也不要放棄報直資的機會,band 2/3同學也有很多直資可以選擇,如獲取錄,到叩門階段還可以嘗試叩校風較好的津校,有直資offer在手總比萬一大抽獎時派到band 3學校有多一重優勢。

ngachi 發表於 13-12-18 16:23
我個仔完全都未開竅,鬼鼠嘢,廢話就掂,正經嘢不敢恭為,好多嘢唔經思考,上到中學好容易學坏就係呢挺人

...

老實說;你小朋友的情况並不樂觀,但野(自行)當然也照揀,希望救得多少就多少!

反而要著眼佢嘅品行,有須要時早些揾支援(專業人士)跟進!

讀書不成也不要學壞,這是最重要!第時揾份正當職業能養活自己便可!

做父母也就是想兒女平平安安吧!!
‹ 上一主題|下一主題