用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

尋日拎左校服返黎,件校褸,恤衫,運動褲都大左。

原文章由 jk923 於 07-11-9 22:01 硐表
尋日拎左校服返黎,件校褸,恤衫,運動褲都大左。

女兒的校服ok啦, 恤衫袖長了一點, 摺一摺就得。 但係運動褲褲頭太鬆, 要加一條橡筋先得

上家長拼音班時,何sir介紹左好多個在「家長網上資源庫」上很好的phonics網站,這些網站都是遊戲方式讓小朋友練習phonics, 程度有深有淺,由於遊戲很多也很好玩,女兒很喜歡玩,也可以讓小朋友練習聽英語,未知其他家長有沒有試過呢?未試過不妨試下:

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/phonics/Phonics_main.htm

原文章由 sofiema 於 07-11-12 12:35 硐表

女兒的校服ok啦, 恤衫袖長了一點, 摺一摺就得。 但係運動褲褲頭太鬆, 要加一條橡筋先得

上家長拼音班時,何sir介紹左好多個在「家長網上資源庫」上很好的phonics網站,這些網站都是遊戲方式讓小朋友練習phonic ...

乜你都有上拼音班?我多數坐面向黑板左邊中間張台的,我曲髮多數戴頭cool嫁,上星期著住件銀色有帽外套。唔知你認唔認得我呢?

原文章由 jk923 於 07-11-12 14:48 硐表

乜你都有上拼音班?我多數坐面向黑板左邊中間張台的,我曲髮多數戴頭cool嫁,上星期著住件銀色有帽外套。唔知你認唔認得我呢?

我通常都遲到要坐係後面台, 仲要係背住黑板添, 所以唔認得前面d家長 , 下次留意下
乜你都有上堂,你覺得好唔好, 我覺得幾好, 最少我識得點同個女溫習 , 有時仲可以同佢玩下拼字都幾好. 咁你仔仔有冇上網玩果d game呀?
我覺得何sir真係好有心, 搵左咁多有用o既網站比我地, 只恨時間太少:cry: , 每日做完功課沖完涼練完琴都食飯啦, 再做埋個每日一篇都要目訓啦:cry: :cry:

尋日收到個好消息,我細女考荃浸收左上午班呀!
阿哥今日又話要評估常識,唔知佢掂唔掂呢?

回覆 #1 jk923 的文章

甘幾好吾使等大抽奬,但第日你咪要分開同你d仔女返學?
尋天氣又轉冷,我終於可以攞d冬季校服出嚟著,不過先至發覺乜都細,要換大一個碼,除咗裇衫及外套之外!宜家變咗要攞去換,仲有呀,裇衫又無燙校章,後來問校服公司先知有校tie就可以喎,我覺得自己好似個傻媽乜都吾知甘!!!
最後我個人仔都無著冬季校服,佢話中午時會好熱喎,仲會流汗tim....真搞鬼!!!

原文章由 jessieling 於 07-11-21 14:13 硐表
甘幾好吾使等大抽奬,但第日你咪要分開同你d仔女返學?
尋天氣又轉冷,我終於可以攞d冬季校服出嚟著,不過先至發覺乜都細,要換大一個碼,除咗裇衫及外套之外!宜家變咗要攞去換,仲有呀,裇衫又無燙校章,後來問校服公司先知有校tie就可 ...

我諗你搞錯左啦,我個女讀幼稚園炸。

今日阿仔好開心,因為學校有個坐船演習,大家會坐校巴到碼頭集合,按編排上船返學,佢真係當咗去旅行咁,問我帶乜嘢上船食好喎?

係呀!阿仔今日都好開心呀!我比左包餅佢上船食。

阿女都好開心, 一早係樓下等校巴時, 全部馬基同學仔都好興奮, 好似真係去旅行
.....放學時佢話隻船果陣飄下飄下好好玩

JK, 今日上拼音班唔見你o既, 你有冇去呀?

[ 本文章最後由 sofiema 於 07-11-23 18:32 編輯 ]

原文章由 sofiema 於 07-11-23 18:28 硐表
阿女都好開心, 一早係樓下等校巴時, 全部馬基同學仔都好興奮, 好似真係去旅行
.....放學時佢話隻船果陣飄下飄下好好玩

JK, 今日上拼音班唔見你o既, 你有冇去呀? ...

唔好提啦!星期一果日晏晝阿女開始嘔,睇左醫生食左藥都唔得,夜晚重要返去打針,第2日到阿爹,阿爹就無嘔但就痾,星期三跟住係阿媽,因為星期一阿媽有份睇住阿女,到尋日就輪到我嘔,所以今日咪無返law!真係一匹布咁長!不過個個都好返晒咁滯啦。

CSW:
學校有無話低過幾多度先比著自己褸/羽絨?

我係荃灣搭馬灣巴士去基灣小學, 請問第幾個搭落車呀 ?

請問基慧門口巴士站有無巴士去荃灣 ?

Thanks

原文章由 青紅蘿蔔 於 07-11-25 11:19 硐表
我係荃灣搭馬灣巴士去基灣小學, 請問第幾個搭落車呀 ?

請問基慧門口巴士站有無巴士去荃灣 ?

Thanks

我多數由葵芳搭入去的,學校對面係有個站上落(係第2個站)或者你上車問一問個司機,而返荃灣時唔係係學校門口搭,要行5分鐘度,但唔係好識點話你知,或者你search去珀麗灣巴士睇下,因為佢有地圖的。

好似要起碼15度以下先可以著自己褸/羽絨, 我都唔係好記得...不過, 上次有一日得17-8度, 因深井好大風, 我就比阿仔著左件厚d既自己褸, 點知佢返來時話老師提佢要低過唔知幾多度至可以著, 否則應著校褸或冷衫。佢話係手冊有寫, 但係我就搵唔到....唉呢一整年, 公司都好忙, 覺得自己少左時間睇住d小朋友, 我都唔係幾開心....想唔做, 但又怕終日困獸鬥...我都係到struggle緊....

原文章由 jk923 於 07-11-24 23:48 硐表
CSW:
學校有無話低過幾多度先比著自己褸/羽絨?

阿女上星期話老師話15度以下可以著運動褲返學, 我諗15度可以著其他褸卦!

CSW, 好明白你的心情, 幾年前我都面對差不多的情形, 成日OT兼要羅野返屋企做.....最後我都選擇左做全職媽咪(但有做freelance)。其實做全職媽咪真係唔容易, 有時候都覺得好迷失, 好似冇左自己咁 , 但係有時候可以參與多D阿女學校的活動, 係校園見到她真實上學的情況(例如午飯, 小息)又覺得好安心, 當然我會提醒自己千祈唔好騒擾阿女係學校O既生活, 亦唔好比佢依賴我.....希望你亦能找到一個圓滿的方式  

JK, 乜D菌咁犀利呀! 好彩你們一家人都好了:loveliness: 今星期五係最後一次啦, 希望見到你啦!

回覆 #4 青紅蘿蔔 的文章

如果係荃灣坐車入馬灣第一個站就要落車, 問下人就可以行到馬基(好近). 如果係青衣或葵芳坐車入馬灣, 第二個站就係學校門口.

今朝有個小六學生話14度以下就可以著自己褸,另一個家長話如果真係凍都可以著。當然唔好大過份16、7度都著啦。

jk923 & sofiema

唔咳哂

我 26/11 去左基慧睇 小一 派位,   我囡唔中 , 得個 15 分, 奇蹟無出現

原文章由 青紅蘿蔔 於 07-11-28 11:14 發表
jk923 & sofiema

唔咳哂

我 26/11 去左基慧睇 小一 派位,   我囡唔中 , 得個 15 分, 奇蹟無出現

青紅蘿蔔, 希望你唔好灰心,
還有大抽簽的機會.
我睇報紙, 有專家話, 若你心儀的小學在區內,
你也不想去外區, 就在甲部和乙部的第一志願都填同一間小學,
而且甲部的其他志願都不要填, 這樣機會就會大D.
(為安全起見, 乙部的其他志願要儘量填滿.)
我曾經問過某校的校長, 他說若你真是決意入那間區內的小學就可以這樣填.
希望, 遲D在馬基見到你啦!
‹ 上一主題|下一主題